www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 10 - Pirelli Shootout

Jaký bude osud letošních účastníků soutěže Pirelli Star Driver?

11. září 2010 • 08:00

Stejně jako v předchozích dvou letech i letos jsou v průběhu sezony vybíráni talentovaní mladí jezdci ze všech koutů světa, kteří se tak utkávají o příležitost startovat v mistrovství světa s pěti shodnými vozy za peníze pneumatikářského gigantu Pirelli. Ačkoli výběr stále běží, dostal celý program velkou ránu v podobě změny předpisů pro pneumatiky v sezoně 2011. Ta vedla Pirelli k rozhodnutí odejít ze soutěží mistrovství světa. Před FIA tak vyvstal nemalý problém, co si s probíhající soutěží počít. S odchodem hlavního sponzora projektu přišla FIA o velké peníze a již rozběhnuté soutěži hrozí neslavný konec v podobě frašky, která by FIA a celému sportu nepochybně nadělala dost škody. Nicméně je nutné podotknout, že pokud FIA chtěla čerpat peníze ze strany Pirelli na podobný dlouhodobý projekt, měla se snažit si italské pneumatikáře v šampionátu udržet a ne naopak ...

Jako jedna z variant, a z hlediska marketingu mistrovství světa ta nejhorší možná, se jeví úplné zrušení probíhajícího výběru. K tomu dle posledních informací od našeho spolupracovníka Martina Holmese pravděpodobně ale nedojde. FIA se totiž snaží implementovat vybranou pětici jezdců do nově vzniklé WRC Academy, tedy značkového poháru dvoukolek určeného pro mladé jezdce a nahrazujícího skomírající juniorský světový šampionát. V současné době probíhá výběr automobilky která bude tento nový pohár zaštiťovat. Jako velmi pravděpodobné se pak jeví, že se FIA pokusí přenést náklady na pořádání projektu Pirelli Star Driver právě na vybranou automobilku. Vítězní mladí jezdci by se tak narozdíl od současné praxe utkávali v přímém souboji s dalšími mladíky a ne poněkud nelogicky s většinou ostřílenými „mazáky“ v šampionátu produkčních vozů. Jak jednání dopadnou a jaký bude nakonec osud letošních soutěžících, se snad dozvíme po příštím jednání WRC komise, které je naplánováno na konec záží.

Připomeňme, že projekt Pirelli Star Driver v prvním roce svého fungování přinesl velmi rozporuplné reakce, ne snad ani výběrem posádek, ale spíš použitou technikou. Nedostatečně vyzkoušené vozy Mitsubishi Lancer Evo X z Ralliartu Italy více stály než jely a posádky toho tak na tratích neměly moc šancí předvést. Z první pětice opravdu zazářil jen Fin Jarkko Nikara, nicméně ani jemu tento projekt k získání dalšího angažmá nepomohl. V letošní sezoně technika zatím docela fungovala a o současné pětici tak máme lepší obrázek. Nejvíce jsou vidět hlavně dvě jména. Bez nadsázky skvělou rychlostí vyniká Estonec Ott Tänak, ten však až příliš často končí své snažení mimo trať. Jen o málo horší rychlostí, ale zato daleko lepší spolehlivostí se pak prezentuje Novozélanďan Hayden Paddon.

-fri- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist