www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rallye Sanremo

ŠUG - Rally San Remo 2010 díl čtrtý – 2. Etapa aneb jak jsem přišel o rampu

30. září 2010 • 00:05

V minulém dílu jsem v úvodu psal o dni blbec se vším všudy. Ani jsem netušil, že bude mít svého bratříčka hned v tom následujícím.

Ráno začalo celkem hezky. Sluníčko svítilo a my se vydali na RZ 7. Cesta do místa vzdáleného 52 kilometrů po uzoučkých horských komunikacích trvala nekonečně dlouho. Až to vypadalo, že vůbec nestihneme začátek. Řízení se ujal Plhus. Asi jsem po včerejším marodění vypadal dost bídně. Nicméně řídil tak, že jsem se z toho v cíli pozvracel. Bylo to však celkem snadné, neboť jsem od včerejška snídaně nic nejedl.

Kluci ihned vyrazili zaujmout fotografické pozice a já s Luckou zase pozici výhledu na vnější straně vracáku z kopce. Navzdory tomu, že svítí sluníčko, fouká ledový vítr a vůbec není vlídno. Zapojuji i kapuci své mikiny. Z jedné strany dým táboráčku, který si tu Italové rozdělali na ohřátí, a z druhé přijíždějící auta. Měřím si mezičasy a vidím, že italská noční převaha je ta tam. Včera to snad museli vzít někde zkratkou. Po třiceti autech mizíme s Luckou v autě. Zima je silnější. Tam si pouštíme film a čekáme na kluky. Ti přiběhnou nezvykle brzy za námi. Začíná krátká porada, co dál. Nakonec padne rozhodnutí zůstat na místě na druhý průjezd. Dlouhý čas si tedy krátíme sledováním filmů.

Při druhé rundě už byla teplota přívětivější a po ní valíme rychle z hor dolů, abychom stihli závěrečnou rampu. Už jsme tu, teď rychle zaparkovat auto na hotelovém parkovišti a hurá ke 200 m vzdálené rampě. A ejhle! Parkoviště je plné třemi vozy našich českých parťáků. Prostě zaparkovali tak, aby se tam moje auto už nevešlo. Na telefony nereagovali a jen se dobře bavili na rampě. Já zůstal stát dvě hodiny u auta zaparkovaného na chodníku, aby mi ho policajti neodtáhli. Sbohem závěrečný ceremoniále! Takhle dopadne ten, kdo jiným parkování zajistil. Odměnou mu byla namísto díků sobecká ignorace a bezohlednost. Když se konečně vrátili, ani slovo „sorry“, jen jízlivé úsměvy nad tím, jak mě to rozčílilo. Nakonec své miláčky nastartovali a společně odjeli domů. Jinými slovy v té době už nebyli hotelovými hosty a to parkoviště tedy okupovali neoprávněně. Jak komické. A kvůli těmto „fanouškům“ jsem přišel o závěrečnou rampu a vynadal mi recepční. No, alespoň už vím, s kým už příště nikam nepojedu.

Naštěstí tu byl večer, poslední v San Remu a společná večeře. Nejedl jsem 36 hodin kromě krajíčku suchého chleba po RZ 7. Dávám si večeři i s předkrmem. Na konci už funím, nemám to kam dávat, jak je můj žaludek scvrknutý. Mára s Luckou jako obvykle začínají mušlemi a Krb sází na jistotu s pizzou. Po večeři nekonečná procházka nočním San Remem a pak hajdy na kutě. Ráno nás čeká dlouhá cesta domů.

Tímto bych chtěl poděkovat posádce mého auta za to, že se ke mně chovali slušně, a doufám, že jsme spolu strávili pár příjemných chvil.

Naposledy z Rally San Remo

Řízek
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
30.09.2010 22:42
MartinFan
Jako účastník zájezdu cítím potřebu přispět také svojí troškou do mlýna. Co se týká parkování v Sanremu je to, alespoň v konání rally, opravdu masakr a při blokování ubytování nás nikoho ani ve snu nenapadlo, že si musíme zablokovat i parkování, ponaučení pro příště. Ostatně tam kde jsme stáli se o nějakém parkovišti ani mluvit nedá, byla to slepá ulička mezi domy, kde s každé strany auta bylo tak 30 cm a při troše dobré vůle se tam vmáčkly 4 auta. To, že dostal Řízek vynadáno místo nás, nás mrzí, ale byla to jen shoda okolností, protože prostě přišel první na snídani. Je také pravda, že se s toho zdatně vykroutil prohlášením, že nemá s námi nic společného, protože jsme jiná parta. A to musím připomenout, že jsme ani nemohli "parkoviště" opustit, stáli jsme totiž uplně poslední vzadu a ve vjezdu stál něčí Yetti. Toto všechno se odehrálo ve čtvrtek navečer a v pátek ráno. Od té doby jsem Řízka, ač jsem se byl, kromě jedné, s ŠUGem na všech RZtách, neviděl. K té osudové rampě, v žádném případě se nejednalo z naší strany o nějaký zlý úmysl, prostě jsme jen, při spěchu na rampu, na Řízka zapomněli a auta jsme opravdu zaparkovali tak, aby se nedala zamknout vrata, která uzavírala parkovací uličku. Možná stačilo ujít těch 200 m a myslím, že to ani 200 m nebylo a prostě nám to říct, než stát dvě hodiny u auta. Určitě by nás tam nepřehlédnul, protože ŠUG byl jasný zelený maják v houšti anonimních postav.
Na závěr chci poděkovat opravdovým členům ŠUGu za nezapomenutelné zážitky a za skvělou atmosféru, kterou svým fanděním vytvořili a to nejen při závěrečné rampě, ale i podél trati RZ. Vlajky, trumpety, bengálské ohně a hlavně skvělí lidi. Ještě jednou díky a jsem rád, že jsem mohl být u toho a že někteří s námi už příště nepojedou :-)
Martin - Focus ST
30.09.2010 20:27
ajaj
Parkovat ve vězdu je skutečně hvjezdné :-)
30.09.2010 16:56
zdenekr
Ahoj fandové Honzi Kopeckého,
rád bych doplnil článek o některá upřesnění, která zde nezazněla a tím jaksi uvrhla špatné světlo na posádku stříbrného Scoutu a oranžového ST, kteří na Sanremské rally byli poprvé a rovněž poprvé byli ubytováni v hotelu s nedostkem parkovacích míst poblíž servisu. Naše obě posádky se seznámili při fandění na nedávné YPRESS rally s mladými členy ŠUG - ano s těmi členy, se kterými je ve spojení i "Řízek". Slovo dalo slovo a dohodli jsme se, že spojíme své síly i při fandění v S Remu. Na radu od ŠUGU jsme zabukovali hotel, nikdo nám však neřekl (nikdy jsem po Evropě nespal v Hotelu s málem parkovacích míst pro hosty), abychom si zabukovali stání na auta u hotelu. Když jsme přijeli, tak začali ty patálie s parkováním. Jediné kam se dalo zajet byla úzká ulička těsně vedle hotelu akorát pro čtyři auta, nemusím dál vysvětlovat co to znamenalo pro toho kdo stál vzadu a chtěl vyjet..Ano, když jsme jeli na vyhlášení, tak jsme skutečně němeli v té uličce u hotelu už co dělat, protože naše ubytování ráno skončilo, ale s nulovou možností zaparkovat v San Remu jaksi nebylo zbití, čili se zaparkovalo s minimem pravděpodobnosti odtažení a do vězdu uličky tak, aby náhodou recepční nepřišel a auta nezamkl. Znovu zdůrazńuji, že tam stálo s námi i BMW s členy ŠUG se kterými jsme fandili celé ty dny poblíž tratí.. Shrnutí: doporučuji členům ŠUG, aby se někde sešli a více se zamysleli nad případnou organizací dalších podniků IRC, WRC, kde budou chtít podpořit vozy Škoda. Vůbec by nebylo na škodu, kdy do budoucna dokázali uspořádat výpravy za fanděním, třeba jako se pořádali do Německa a podobně..
Zdraví Zdeněk - spolujezdec a navigátor oranžového ST
toplist