www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 10 - Rallye de France (PWRC+SWRC+JWRC)

Francie: Sedmý titul pro Loeba !

3. října 2010 • 16:50

Vítězstvím na alsaské Rallye de France si Sebastien Loeb s Danielem Elenou zajistili s předstihem další titul mistrů světa v automobilových soutěžích v řadě. Kromě toho si na své konto připsali již těžko uvěřitelné šedesáté absolutní prvenství v tomto šampionátu.

Loeb byl před startem soutěže logicky pasován do role největšího favorita a domácí publikum pravděpodobně nečekalo jiný výsledek a rodák z Hagenau se nakonec se svou úlohou vyrovnal 'bez ztráty kytičky'. Francouzskou rally ovládl stylem start-cíl, když postupně lehce navyšoval svůj náskok na týmového kolegu Daniho Sorda až do konce druhého dne a dnes již jen kontroloval situaci.

O stupně vítězů bojoval i druhý francouzský pilot na Citroenu C4 WRC, tedy Sebastien Ogier. Jeho naděje však přišly vniveč na konci druhého dne, kdy musel francouzský mladík odstoupit s poškozeným zavěšeným kola. O třetí místo pak ve finále bojovali již jen Petter Solberg a Jari-Matti Latvala, který dokázal jako jediný z pilotů na vozech Ford Focus WRC alespoň částečně držet krok s dominujícími Citroeny. Solberg však dnes ve vzájemném duelu s finským rivalem zaváhal pouze na 18. rychlostní zkoušce a nakonec se tak může radovat z dalšího pódiového umístění v letošní sezóně.

O více než dvě minuty za Latvalou dojel do cíle jeho krajan a týmový kolega Mikko Hirvonen. Jednička továrního týmu Ford se po celou rally evidentně trápila a alespoň malé zlepšení Hirvonen zaznamenal až na konci druhé etapy. Pro body za šestou příčku si pak i přes využití systému Superally dojel Sebastien Ogier.

Tristní situace pokračovala z pohledu dalších pravidelných účastníků startujících s vozy kategorie WRC. Sedmý Villagra a osmý Wilson vystupovali ve své tradiční roli 'statistů' a jejich časy na jednotlivých rychlostních zkouškách opakovaně překonávali jezdci na vozech kategorie Super 2000. Stejně tomu bylo v případě Kena Blocka a Chálida Al Kassimiho na dvanáctém a třináctém místě. Kimi Raikkonen po značné ztrátě ze soboty, kdy jeho vůz zůstal viset na hraně silnice, již do poslední etapy ani nenastoupil.

První desítku tak doplnili devátý absolutně Henning Solberg, kterému místo za volantem Fiesty S2000 evidentně svědčí a desátý Patrik Sandell, který zároveň zvítězil v klasifikaci kategorie S-WRC. O prvenství se Sandellem bojoval až do RZ 18 Eyvind Brynildsen, ale chyba na tomto testu ho srazila až na pátou příčku S-WRC. Druhé místo v této kategorii získal Kari Ketomaa, třetí skončil Michal Kosciuszko, který výsledkem ze závěrečného testu přeskočil o jedinou sekundu Xaviho Ponse. Až za Brynildsenem dojel do cíle Martin Prokop, který se v úvodu soutěže potýkal s technickými potížemi, ale ani po jejich odstranění nedokázal svůj výkon markantně vylepšit.

V kategorii P-WRC zvítězil s přehledem Armindo Araújo (16. místo absolutně) na Lanceru Evo X před Estoncem Tänakem na stejném voze. Třetí dojel s odstupem více než pěti minut na vítěze japonský veterán automobilových soutěží Tošihiro Arai na Subaru Impreza WRX.

Seriál mistrovství světa pokračuje 22. - 24. října 2010 ve Španělsku. Na předposlední rally seriálu MS FIA bude čekat asfaltovo - šotolinový mix, o body a o letošní mistrovský titul budou bojovat jezdci kategorie JWRC.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist