www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 24. dubna 2024, Svátek má Jiří, zítra Marek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 10 - Rally Elpa

Rally Elpa vyhrál Aris Vovos

5. října 2010 • 09:00

Doyen řeckých automobilových soutěží Aris Vovos suverénně opanoval desátý díl letošního evropského šampionátu, kterým byla tradičně na přelomu září a října Rally Elpa, která i tentokráte našla své útočiště v Itei, která v minulosti hostila i slavnou Rally Acropolis.

Do města na pobřeží Korintského zálivu se sjelo hodně málo početné pole - pokud nepočítáme místní národní pohár a historiky, tak se na startu objevilo pouhopouhých čtyřiadvacet posádek. Přestože to na shakedownu vypadalo, že fanoušky čeká otevřené mistrovství Polska, situace na trati byla jiná..,

Od úvodních rychlostních zkoušek suverénním způsobem kraloval Aris Vovos a naprosto bezpečně si přijel pro další zasloužené vítězství na této soutěži. Dalším kvalitním špičkovým řeckým posádkám se příliš nedařilo. Ióannise Papadimitrioua, který obhajoval loňské vítězství, nejdříve pozlobila převodovka, aby jej definitivně zastavila porucha motoru. Panos Hatzitsopanis se Subaru Impreza STi odstoupil po poslední zkoušce první etapy, oficiálně kvůli problémům se zavěšením kola, neoficiálně se hovořilo o verzi, že byl přistižen při nepovolené výměně pneumatik. Vovosův nejvážnější konkurent v boji o řecký titul Dimitris Mihos havaroval hned v první sobotní zkoušce.

Tím ale zkáza všech favoritů nebyla dokonána. Nejvážnější favorit na celkové vítězství, do evropského šampionátu se vracející Michal Solowow doplácel prakticky po celou soutěž na nevýhodnou první startovní pozici, kdy musel čistit trať. Po desáté rychlostní zkoušce pak jeho trápení definitivně ukončil uvařený motor. Na stejném testu skončil i Maciej Oleksowicz, který doplatil na zrádný kámen, na kterém si v minulosti vylámalo zuby několik pilotů včetně Michala Solowowa v loňském roce.

Soutěž nakonec dokončilo pouhopouhých jedenáct posádek. Už tak velkou náročnost rychlostních zkoušek v pohoří Parnas znásobil fakt, že se celá soutěž odehrála prakticky na třech úsecích, které se s malou obměnou jezdily po oba dny. Před seznamovacími jízdami celkem dobrý povrch početnými průjezdy soutěžních aut výrazně utrpěl...

A jak tedy soutěž dopadla? Za vítězným Vovosem skončil druhý při svém životním výsledku ukrajinec Jurij Protasov. Ten již na řadě evropských soutěží prokazoval, že je velice rychlý, chyběla však spolehlivost pilota a hlavně vozu. Pro řeckou soutěž si vybral Mitsubishi Lancer Evo IX od italské stáje Rubicone Corse a bez problémů si přijel pro největší porci bodů v rámci mistrovství Evropy.

Na třetím místě absolutně skončil Antonín Tlusťák. Společně s Janem Škaloudem startovali se Škodou Fabia S2000 z dílen JM Racing. Hlavním úkolem bylo získat zkušenosti s jízdou se čtyřkolkou na šotolině a dojet až do cíle. Což se podařilo, výsledný bronzový stupínek je pomyslnou třešničkou na dortu.

Za dvojicí Spanos a Halivelakis skončil na šestém místě Jan Černý. Po nepříliš vydařeném vystoupení v loňském ročníku se protentokráte rozhodl příbramský pilot využít Citroënu C2 R2 Max, se kterým pravidelně startovává v MMČR. O vůz se opět staral tým kolem bratří Bryndů, řadu náhradních dílů pak zapůjčil Tomáš Pletka. Honza Černý se jízdou na šotolině bavil, během soutěže neměl žádných větších problémů a kromě šestého místa absolutně si připsal i prvenství v rámci vozů s jednou poháněnou nápravou. Až za ním pak skončil nejrychlejší muž druhé etapy Szymon Ruta, který ztratil veškeré naděje na slušný výsledek už v páteční první etapě, když ztratil více než 20 minut kvůli opravě uraženého kola.

Po řecké anabázi se evropský šampionát vrací zpět na asfaltový povrch. Následujícím podnikem bude v polovině října Rallye Antibes.

Výsledky Rally Elpa

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
06.10.2010 20:30
tolis1
Bravo Aris!!!
06.10.2010 07:41
pet
Skutečně Toník Tlusťáků splnil hlavní úkol a na "Elpě" získal zkušenosti s jízdou se čtyřkolkou na asfaltu? Do cíle ale tedy dojel, to je fakt.
toplist