www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 10 - Rally Elpa

Úspěch Jana Černého na řecké šotolině

8. října 2010 • 10:00

Jan Černý se se svým spolujezdcem Pavlem Kohoutem uplynulý víkend zúčastnil dalšího závodu Mistrovství Evropy, šotolinové Rally Elpa. Tato soutěž jednoznačně patří ke skvostům letošního mistrovství a to zejména díky svým nádherným rychlostním zkouškám, na kterých se v minulosti jezdívala slavná Rally Acropolis.

Příbramský mladík byl v letošním roce opět vybrán do finále projektu Pirelli Star Driver, kde změří síly mladí talentovaní jezdci z celého světa a několik z nich pak dostane šanci zúčastnit se v příští sezóně vybraných závodů Mistrovství světa v rally. Řecká soutěž tak byla pro Honzu přímo ideální přípravou na toto klání. Ale nejen to. Honza cestoval do Řecka také jako vedoucí muž Evropského poháru dvoukolek a úspěch v této soutěži by znamenal absolutní vítězství v sezóně 2010.

„Na závod jsme se opravdu moc těšili. V loňském roce jsme vlastně absolvovali jen seznamovací jízdy, jelikož jsme byli nuceni odstoupit hned na úvodních kilometrech první rychlostní zkoušky. Letos jsme si chtěli spravit chuť a absolvovat soutěž až do cíle a pokud možno v rychlém tempu.“ Tempo, které Honza nasadil bylo od začátku skutečně rychlé. Na úvodních dvou testech to sice vypadalo, že bude domácí Gazetas silným soupeřem, avšak na třetí rychlostní zkoušce nasadil Honza tempo, kterému domácí jezdec nebyl schopen konkurovat, a toto tempo držel až do konce závodu. Příbramský jezdec tak s přehledem zvítězil ve třídě A a svému nejbližšímu soupeři nadělil celých 7 minut.

„V úvodu soutěže jsme jeli trochu víc opatrně, jelikož trať byla hodně rozbitá a kamenitá a my jsme nechtěli skončit hned na začátku kvůli hloupé chybě. Postupně jsem však ve voze získával jistotu a snažil jsem se zrychlovat. Byla to vlastně naše první zkušenost na kompletně šotolinové soutěži. Byli jsme s Pavlem opravdu nadšení a celý závod jsme si hodně užili. Rychlostní zkoušky byly nádherné, a auto i tým fungovali perfektně. Získali jsme velké množství zkušeností a navíc byl náš výkon okořeněn i absolutním vítězstvím v Evropském poháru dvoukolek. Po zklamání, které jsme zažili v Příbrami, to byla moc příjemná náplast. Velký dík patří klukům z XTG Rally Teamu za výborně odvedenou práci a skvělou atmosféru během závodu,“ hodnotil soutěž šťastný Jan Černý.

Letošní říjen je pro posádku Jan Černý – Pavel Kohout opravdu nabitý. Tento víkend se mládenci zúčastní rallysprintu v Jeseníkách, potom je čeká další závod Mistrovství Evropy v Antibes a následně pak finále letošního Pirelli Star Driver projektu ve Španělsku. „Do letošního finále dám všechno. Sezóna byla velmi náročná a nabitá a nasbírali jsme spoustu zkušeností. Možná nebylo úplně ideální, že jsme pořád přesedali do jiných vozů, ale v tomhle případě by to mohla být výhoda, jelikož finále všichni absolvují s identickými vozy. Celý rok jsem také pracoval na zlepšení své angličtiny a fyzické kondice. Cítím, že jsem tento rok připravený mnohem lépe než loni,“ uzavírá Honza.

Na stránkách Mediasportu máte možnost shlédnout exkluzivní onboard videa z řecké šotoliny.

www.jan-cerny.com
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist