www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rallye Sanremo

Rallye Sanremo zvoní umíráček

10. listopadu 2010 • 09:00

Není to tak dávno, kdy Rallye Sanremo patřila k výstavním skříním nejen rally v Itálii, ale také celého seriálu mistrovství světa v automobilových soutěžích. Jak se zdá, soustavné snaze o likvidací této soutěže se daří...

V roce 2003 se Rallye Sanremo jela naposledy jako součást mistrovství světa. Již od nadcházejícího roku byla nahrazena ostrovní Rally Sardinia. Částečně v souladu s trendem upřednostňování šotolinových závodů před asfaltovými, částečně díky chladnému kalkulu italské federace, která byla schopna prostřednictvím propagace ostrova ve Středozemním moři získat velké finanční prostředky z italského rozpočtu.

Po dvou letech, kdy se Sanremo jelo jen jako součást italského šampionátu, přichází v roce 2006 další zlom. Podnik na severozápadě Itálie je zařazen do nově se rozvíjející série Intercontinental Rally Challenge. Díky podpoře Eurosportu získává tato série velký boom a díky vzájemné spolupráci si Sanremo i IRC pomáhají dostat se na pomyslné výsluní. Italskou federaci ale 'žere', že se začíná Sanremo svou popularitou blížit či dokonce překonávat 'jejich' Sardínii.

Doslova pohromou je pak zavedení rotačního systému v mistrovství světa, kdy je jasné, že Sardinie nebude v roce 2010 v MS. Závod je předurčen k neuskutečnění se, defacto ho zachraňuje starý dobrý Eurosport, který nabízí zařadit jeden svůj díl právě na Sardínii. I tam to dlouho chvíli nevypadá dobře, závod se nakonec uskuteční, stejně tak podzimní Sanremo. Jenže co dál? Sardínie se vrátí do MS, Sanremo zůstane v IRC. Co když ale bude o Sanremo větší zájem, jak se i přes jasnou protekci i v podobě přímých přenosů na Sardínii ukázalo už v letošním roce, kdy byly oba závody součástí stejné série?

Přichází razantní krok ze strany italské federace - vyřazení Rallye Sanremo z Campionato Italiano Rally 2011, první ligy italského šampionátu. To by pro pořadatele znamenalo definitivní smrt, bez národního šampionátu by nebyli schopni uspořádat svůj závod. Italská federace navíc chce omezit svou finanční podporu. Veškeré tyto změny svádí na různé věci počínaje špatným hodnocením pořadatelů až po problémy s diváky a rušení zkoušek.

Jaký je konec? Momentálně žádný. Vede se zákulisní válka mezi federací a pořadateli ze Sanrema. Prezident ACI Sanremo už podal demisi, kterou se ale vedení zmíněného autoklubu rozhodlo odmítnout. Co bude se soutěží, to se uvidí. Pokud nebude závod zařazen do CIR, je zde ještě možnost s druholigovým TRA (Trofeo Rally Asfalto). A IRC? V případě vyřazení italského podniku je k dispozici hodně náhradníků, největší šance se dávají švýcarské Rallye du Valais či turecké Bosphorus Rally...

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
11.11.2010 23:12
Pluto - moderátor
Místo Sanrema v IRC ukrajinská Yalta? odkaz na forum.autosport.cz
11.11.2010 20:21
Mirekfric
Sanremo, Como, Adriatico a San Marino v rámci rotace vyřazeny z CIR.
10.11.2010 23:56
Mirekfric
Stefano obvykle na organizaci Sanrema taky dost nadává...
10.11.2010 22:56
Plhus
No a pravdou je i to,že mezi fanouškama v itálii neni Sanremo až zas tolik oblíbené... a bohužel,ani z diváckého pohledu to není žádná sláva. Já bych se do švýcarska podíval moc rád :-)
10.11.2010 10:05
KCHP
Tak to je jasný ekonomický ukazatel a naha o likvidaci,nebo že bych se mýlil.....
10.11.2010 09:24
Rizek
Pravdou je, že na Sardinii bylo letos diváků pomálu a San Remo bylo obležené. Já bych v tom těžkou konkurenci viděl, ale ta je spíš ku prospěchu.
toplist