www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rallye Monte Carlo

Na Rallye Monte Carlo také Francois Delecour?

10. listopadu 2010 • 17:30

Francouzský jezdec Francois Delecour patří k největším legendám Rallye Monte Carlo. Právě na této soutěži zažil své největší pády i vítězství. Uvidíme jej na startu i u příležitosti nadcházejícího jubilejního ročníku?

Asi jedním z nejsugestivnějších a nejemotivnějších momentů novodobých automobilových soutěží se stala scéna ze závěru Rallye Monte Carlo 1991. V té době neznámý francouzský mladík při premiéře s Fordem Sierra Cosworth vedl ještě před poslední rychlostní zkouškou o 41 vteřin před všemi ostřílenými matadory v čele s Carlosem Sainzem, Miki Biasionem či Juhou Kankkunenem. Na závěrečném testu se však poškodila zadní náprava a zdrcený Delecour ztratil šest minut, což znamenalo pokles na bronzovou příčku...

Francois Delecour se ale kromě několika stupňů vítězů dočkal i jednoho vítězství na Monte - v roce 1994 opanoval nejslavnější soutěž suverénním způsobem a připsal tak na tomto závodě první prvenství pro Ford po dlouhých jednačtyřiceti letech.

Ve svých devětačtyřiceti letech by se jeden z nejúspěšnějších francouzských pilotů konce minulého tisíciletí velice rád opět postavil na start 'své' Rallye Monte Carlo. Plánovaný start s vozem Porsche se však neuskuteční, protože pro nadcházející ročník nebyly povolené vozy kategorie GT. Francois již pracuje na náhradní variantě, již poslal přihlášku s vozem Peugeot 207 S2000 týmu Enjolras. K úplné spokojenosti je však stále daleko, chybí totiž část finančních prostředků, která by start pokryla. Doufejme, že se lidem kolem Francoise podaří během zbývajících více než dvou měsíců potřebný finanční obnos sehnat.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
11.11.2010 08:36
Ramon
tak v historii Monte už Porsche několikrát na sněhu zajela super výsledky, byl by to krásný návrat ke kořenům rally a určitě parádní podívaná...
11.11.2010 08:27
Karbonyl - moderátor
Snijers jel při debutu GT3 v rally na Boucles de Spa, když bylo napadáno asi třicet čísel a byla to celkem prča. Nebál bych se toho :-)
11.11.2010 05:45
Pluto - moderátor
Mě by zajímalo, jak by se s tím Porsche trápil na sněhu a ledu na Monte...
10.11.2010 22:47
Plhus
Tak to doufám hodně!! To by byla zajímavá podívaná! Mno...začíná mě při vyslovení Monte 2011 hezky mrazit :-)
toplist