www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Rally Italia d'Sardegna (JWRC)

Druhý Hirvonen dosáhl nejlepšího výsledku kariéry

21. května 2006 • 20:10

Nejlepšího výsledku ve své dosavadní kariéře dosáhla na Sardinii posádka týmu BP-Ford Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen. Finové již v závěrečné etapě neriskovali a bez problémů si dojeli v sedmém podniku mistrovství světa v rally pro druhé místo. Jejich dosavadním nejlepším umístěním byla třetí příčka v loňské Katalánské rally.

Tímto výsledkem se 25ti letý Hirvonen posunul v celkovém pořadí šampionátu jezdců na šesté místo, Ford je v hodnocení značek stále druhý. Týmoví kolegové Marcus Gronholm a Timo Rautiainen včera odstoupili z Italské rally z vedoucí pozice, když narazili na kámen a prorazili vanu motoru jejich Focusu WRC. I přesto zůstávají stále druzí v šampionátu jezdců.

Teploty během dne vystoupaly až na 34°C a kolem tratí se opět vznášela mračna prachu. O náročnosti rozbitých šotolinových tratí svědčí fakt, že celou soutěž absolvovalo pouze 28 posádek ze 79 na startu.

Závěrečná etapa na sever od města Olbia byla náročným vyvrcholením celé soutěže. Na posádky čekalo šest rychlostních zkoušek s celkovou délkou 77,94 kilometrů, mezi kterými nebyla ani jedna servisní přestávka. Hirvonen odstartoval se slušným náskokem 39 sekund před Danielem Sordem na třetím místě. Nesnažil se dostihnout vedoucího Sebastiena Loeba a rozvážnou jízdou si udržoval svou výhodu. I přesto zajel dva nejrychlejší časy a do cíle dojel 46,3 sekundy před Španělem.

„Nakonec všechno o tomto víkendu klaplo a skončit v továrním týmu druhý v soutěži MS se mi ještě nikdy nepodařilo,“ říká. „Chyběla mi pouze jedna pozice, abych vystoupal ne nejvyšší stupínek na pódiu. Byl to dlouhý a náročný víkend a celý den jsem byl nervózní, aby se něco nepokazilo. Měl jsem pouze jeden problém, a to když jsem včera narazil na krajnici. Tratě byly drsnější, než jak se nám zdály během seznamovacích jízd, ale jelo se po nich pěkně.“

„Sardinie je pro mě dobrý ostrov a zdá se, že Finům se tu daří. V každém případě jsem se o tomto víkendu naučil, jak jet za těchto podmínek bez zbytečného riskování a ještě navíc zajet dobrý výsledek. Když jsem v minulosti bojoval o stupně vítězů, musel jsem vždy jet pořád na doraz. Tady jsem ale poprvé mohl jet rychlostí, která mi vyhovovala,“ dodává.

Ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson byl potěšen výkonem Hirvonena i Focusu RS WRC. „Než Marcus odstoupil, vyhrál pět ze sedmi rychlostních zkoušek, což byla ukázka schopností auta. Mikko předvedl silný výkon. Nikdo si nemůže stěžovat, když dojede druhý za Loebem. Každou další soutěží je silnější a pokud se dívám na zbytek letošní sezony, jsem si jistý, že naše jezdecká sestava se bude zlepšovat a tým se bude posouvat vpřed,“ říká.

Jost Capito, ředitel Ford TeamuRS se přidává: „Jsem šťastný, že se Mikkovi podařilo dosáhnout nejlepšího výsledku kariéry a potěšen vyzrálým způsobem, jakým to ve svých 25ti letech dokázal. Marcusovo odstoupení bylo zklamáním, ale jeho výkon s novým Focusem RS WRC nám dodává kuráž před dalšími soutěžemi.“

První polovinu letošní sezony uzavře další šotolinový podnik, který se za vysokých teplot pojede příští měsíc v Řecku. Rally Acropolis se základnou na Olympijském stadionu v Aténách startuje 1. června.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist