www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rallye Monte Carlo

Organizátoři Monte: FIA neposlouchá, co chceme. Proto jsme v IRC

31. prosince 2010 • 12:15

Legenda automobilových soutěží, Rallye Monte Carlo, dlouhou dobu neoddělitelně patřila ke světovému šampionátu. Myšlenka rotace soutěží však tehdy nepochopitelně dopadla i na podnik s takovým jménem a organizátoři soutěže emigrovali do konkurenčního šampionátu IRC, kde dostali oproti mistrovství světa možnost alespoň částečného návratu ke svým kořenům. Posledním hřebíčkem pak pro MS byla obrovská medializace soutěže prostřednictvím sportovního kanálu Eurosport, který dostal hodiny živých přenosů na obrazovky televizních přijímačů k fanouškům po celém světě. Po dvou veleúspěšně odjetých soutěžích to tak ani nyní nevypadá na návrat Monte Carla do nejvyšší ligy.

„Naše filozofie je taková, aby se zapojilo co možná největší množství amatérských posádek,“ říká Isoart, člen organizačního týmu Rallye Monte Carlo. „Ve světovém šampionátu to v současnosti jednoduše není možné. Pokud se situace změní, organizátoři i jezdci dostanou více volnosti, pak bychom mohli uvažovat o návratu do WRC. Chtěl bych, aby soutěž vždy končila páteční nocí a nedostala se tak do přímé konfrontace s dalšími televizními programy, které se vysílají o víkendu. Eurosport odvedl výbornou práci a pochopitelně tuto rovnováhu přenesl ve svůj prospěch,“ kvituje programové rozložení vysílaných přenosů, které tak díky volnosti nekolidují s jinými sporty, které mají pevné místo právě o víkendech.

Za návrat do mistrovství světa silně lobuje i prezident FIA Jean Todt, díky kostrbatým rozhodnutím týkajících se budoucích změn světového šampionátu však prozatím marně. „Samozřejmě jsme hrdi na to, co říká, ale mám dojem, že vůbec neposlouchá to, co chceme. On chce jen návrat Monte Carla, nic jiného,“ dodává Isoart.

-pet- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist