www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 11 - Rallye Monte Carlo (IRC)

Juho Hänninen je po první etapě maximálně spokojen

19. ledna 2011 • 19:20

Úvodní etapa jubilejní Rallye Monte Carlo patřila finské dvojici Juho Hänninen - Mikko Markkula na tovární Škodě Fabia Super 2000. Na druhé místo se pak v průběhu dne probojoval jejich týmový kolega Freddy Loix, třetí příčka po dnešku patří 'hostu' ze seriálu mistrovství světa Petteru Solbergovi, který jede tentokráte na Peugeotu 207 S2000.

Juho Hänninen byl v cíli prvního dne oprávněně spokojen. „Byl to dobrý den. Žádné potíže a žádné chyby. Byli jsme na trati až jako desátí, takže tam už bylo trochu bláta a šotoliny, ale nebylo to až tak zlé. Navíc se nám povedla správně zvolit pneumatiky, opravdu dobrá volba na všechny zkoušky, znovu říkám, že to byl dobrý den,“ konstatoval finský pilot v rozhovoru pro AutoSport.CZ. „Rozhodně jsem nečekal, že po dnešku budeme mít tak velký náskok. Zítra se budeme snažit udržet ve vedení a pohlídat si soupeře za námi. Rád bych pokračoval ve dnešním tempu,“ dodal úřadující šampion seriálu IRC.

Optimisticky naladěn byl před večerním servisem také Belgičan Freddy Loix: „Byl jsem si dnes hodně jistý a taky auto fungovalo moc dobře. Nebyl žádný problém. Ráno jsem nezačal úplně nejrychleji, ale bylo to tím, že jsem dlouho nejel na asfaltu. Potom už to bylo lepší a lepší a nakonec z toho bylo druhé místo na konci dne, takže jsem velice spokojený.“

Třetí Petter Solberg se po relativně pomalejším úvodu dokázal s vozem kategorie Super 2000 velmi rychle sžít, což potvrzovaly nejen časy z dalších rychlostních zkoušek, ale také jeho vlastní slova. „Určitě jsem spokojený, jeli jsme rychle a auto fungovalo bez problémů. Líbilo se mi to. Škoda jen, že jsme neměli možnost pořádně testovat na suchém asfaltu, mohlo to být možná ještě lepší,“ přemítal Nor v cíli první etapy, po níž mu náleží třetí místo o tři desetiny vteřiny před Stéphanem Sarrazinem, který si dnes připsal dílčí vítězství na úvodním rychlostním testu.

Nadšený s průběžnou šestou příčkou po dnešku příliš nebyl český pilot Jan Kopecký. „Moc spokojený nejsem. V autě to bylo sice pocitově dobré, ale ztratili jsme hodně času, takže musíme zapřemýšlet, čím to bylo. Nesmíme tolik ztrácet, protože se jede hodně rychle. Možná jsme to trochu podcenili, čekali jsme, že se začne volněji, ale opak byl pravdou, protože se začalo hodně rychle. Sám ale moc dobře nerozumím tomu, co se stalo na první zkoušce, kde jsme byli na prvním splitu třetí, ale pak jsme hodně ztratili. Snažil jsem se pošetřit pneumatiky, protože se hodně přehřívaly, ale asi to bylo až moc. Nicméně pneumatiky a podmínky měli všichni stejné, prostě udělali jsme chybu. Auto dnes fungovalo perfektně, žádné potíže,“ přemítal Kopecký v cíli nad důvody, které vedly k dnešní časové ztrátě, kterou nabral především na první testu.

Přes technické potíže, které jej zpomalily ve druhé polovině dnešního dne byl spokojen také Bryan Bouffier. „Byl to velice dobrý den, kromě problému s diferenciálem. Jel jsem svoje tempo. Ráno jsem zvolil moc tvrdé pneu, takže bylo obtížné najít optimální styl jízdy, abych je správně zahřál, na druhé a třetí zkoušce jsem pak měl naopak moc měkké pneumatiky, takže to nebyla úplně perfektní volba. Na posledních dvou testech jsme měli problém se zadním diferenciálem, takže jsme postrádali trakci, ale jinak to bylo OK,“ hodnotil úvodní etapu Francouz. Ten i přes dnešní ztrátu 1:36 min na vedoucího Hänninena zdaleka ještě neháže flintu do žita, neboť od druhého Loixe ho na sedmém místě dělí necelá minuta: „Mohl bych možná být trochu zklamán, ale soutěž je dlouhá a stát se může cokoliv.“

Jan Vaškovič ; AutoSport.CZ - Valence
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist