www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 11 - Silk Way Rally 2011

Silk Way Rally zajímavá pro amaterské posádky i profesionální týmy

23. února 2011 • 17:40

O dva měsíce dřívější start a větší ambice s porovnáním k loňskému ročníku, i tak by se dala v základě charakterizovat stručná vizitka letošní Silk Way Rally. Soutěž, která je zařazena do seriálu 'Dakar Series' a termínově spadá do poloviny mezidobí konání klasického Dakaru, tedy na 9. - 16. července 2011, si dává za cíl být nejvýznamnější dálkovou rally na přelomu sezóny.

Soutěžící letos čeká náročná trať dlouhá 4000 km vedoucí z hlavního ruského města Moskvy až do olympijského Soči na břehu Černého moře. Ta bude v roce 2011 více než ze dvou třetin, respektive z rovných 70ti procent nová a zavede letos aktéry Hedvábné stezky také do písků pouště Kalmykia, kde se bude odehrávat důležitá část závodu. Právě zde se v pouštních dunách, ve kterých bude extrémně záležet nejen na spolehlivosti techniky, ale i umu jezdců a navigačních schopnostech spolujezdců, s největší pravděpodobností rozhodne o celkovém vítězi rally.

mapa Silk Way Rally 2011

Frédéric Chavigny skončil v loňském roce na Silk Way Rally šestý a letos kategorii T2 vozů s dieselovými motory na Rally Dakar. „Pro mě je Silk Way Rally menším bráchou Dakaru. Pro amatéra je to fantastický odrazový můstek v přípravě na Dakar. Je tu mnoho podobného, ale formát soutěže je kratší a po fyzické stránce o něco lehčí. Nicméně letos nás v červenci čekají vysoké teploty,“ říká francouzský pilot na adresu ruské soutěže.

Silk Way Rally má ve světě dálkových rally již svůj zvuk. Absolutní vítězové posledních tří Dakarů si totiž rozdělili pódiová místa na této rally. A o tom, že tato soutěž má velkou sledovanost nejen ve světě, ale i v samotném Rusku svědčí i fakt, že v loňském roce do bivaku v Majkopu osobně zavítal ruský premiér Vladimír Putin, který se zde setkal s nejlepšími světovými jezdci.

„Pro nás je to důležitá rally, která mi pokaždé pomohla připravit se na Dakar,“ říká dvojnásobný vítěz Silk Way Rally Carlos Sainz. „Společně s Lucasem (Cruzem) jsme hodně hrdí na to, že jsme v předchozích dvou ročnících na této soutěži nebyli ani jednou poraženi. To svědčí o tom, že odvádíme kvalitní práci. Chceme se vrátit a vítězství objájit také letos.“

Carlos Sainz - Lucas Cruz, Volkswagen Race Touareg, Silk Way Rally 2010

Letos hodlá pořádající organizace A.S.O. přilákat na start soutěže co největší počet účastníků z celého světa, včetně amatérů, takže přichází s velmi atraktivní nabídkou. Od minulého týdne, kdy byl zahájen příjem přihlášek, až do 1. května 2011, činí pro člena amatérské posádky přihlašovací vklad na Silk Way Rally 1.500 Euro, v přepočtu tedy 37 tisíc korun. Kromě toho, ve spolupráci s ruskou vládou a hlavními partnery soutěže pak každá posádka, která dorazí až do cíle soutěže v Soči, obdrží bez ohledu na případné další vybojované finanční prémie v závislosti na jejím umístění bonus ve výši 5.000 dolarů (90 tisíc Kč). Pořadatelé zároveň oznámili, že ve spolupráci s místnímii autoritami pomohou účastníkům rally s řešením administrativních otázek spojených s vízovou povinností v Rusku.

„Nové destinace pro mě pokaždé znamenají motivaci,“ říká na adresu své plánované účasti legenda Dakaru a jeho trojnásobný vítěz Stéphane Peterhansel. „Viděl jsem záběry z předcházejících let a moc rád bych tuto soutěž vyzkoušel na vlastní kůži. mohla by to být vzrušující bitva s Volkswageny.“

Své zkušenosti se Silk Way Rally již mají také české posádky. V kategorii osobních automobilů dojeli dovedli Peter Mikula s Ivanem Novákem svoji Toyotu Land Cruiser v roce 2010 do cíle na 17.místě. Aleš Loprais s Tatrou pak v kategorii kamionů dojel na čtvrtém místě, když ho porazily pouze suverénní posádky továrních Kamazů za jejich volanty seděli Nikolajev, Čagin a Kabirov.

„Silk Way Rally byla vždy perfektním testem pro Dakar, lepší ani nelze najít. Kvalitní závod odjetý v obrovském tempu na skutečně těžké trati a pekelném tlaku vyvíjeném domácí 'sbornou' je tou nejlepší školou. I v letošním roce s ním počítáme a samozřejmě se těšíme. Věříme zároveň, že se na startu sejde opravdu dobrá konkurence. Bude to výborný závod,“ vzhlíží k letošnímu ročníku rally Aleš Loprais.

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist