www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 11 - Rally Guanajuato Mexico (SWRC)

Martin Prokop i další piloti Fiesty S2000 míří do Mexika

3. března 2011 • 08:00

Soutěžní vůz Ford Fiesta S2000 loni vstoupil do své první sezóny nejlepším možným způsobem: zvítězil v legendární rallye Monte Carlo a španělský jezdec Xevi Pons s ním vybojoval mistrovský titul v úvodním ročníku světového šampionátu třídy Super 2000 (S-WRC).

Martin Prokop-Jan Tománek (Ford Fiesta S2000) - Rally Guanajuato Mexico 2010

V letošním roce se Fiesta do seriálu S-WRC vrací s nadějemi na zisk dalšího titulu. Nový ročník osmidílného seriálu začíná již tento týden v Mexiku, kde bude o vavříny bojovat pět automobilů specifikace S2000.

S Fiestou S2000 budou startovat celkem tři jezdci, mezi nimi i český pilot Martin Prokop, který byl v loňském mistrovství světa této kategorie třetí. Mladý šampion třídy J-WRC z roku 2009 se v loňské sezóně umístil celkem šestkrát na stupních vítězů a konkrétně v Mexiku mu patřila hned druhá nejvyšší příčka. V letošním roce chce Prokop bojovat o titul mistra světa v S-WRC.

Na startu nebude chybět ani estonský borec Ott Tanak s toutéž Fiestou S2000, která v roce 2010 pomohla Ponsovi stát se světovým šampionem S-WRC. Třiadvacetiletý jezdec debutoval v roce 2009 na Portugalské rallye a loni se zúčastnil programu Pirelli Star Driving, kde se výborně zapsal prvními místy z Finska a Velké Británie.

Do kokpitu třetí Fiesty S2000 týmu M-Sport v Mexiku usedne dakarský šampion Nasser Al Attiyah z Kataru, který letos již startoval ve třech soutěžích – a všechny tři vyhrál!

Ott Tanak:

„Mexiko bude moje první soutěž s Fiestou S2000 v mistrovství světa a opravdu se na ni těším. Mým cílem je získávat zkušenosti, vyhrát co nejvíce soutěží a postupně zrychlovat. Samozřejmě se mám pořád co učit, ale mám štěstí, že mě podporuje Markko Märtin a jeho tým MMM.“

Nasser Al Attiyah:

„V letošním roce jedu naplno – tento týden byl první, který jsem strávil doma. Letos jsem startoval již ve třech soutěžích a všechny tři jsem vyhrál, takže i pro příští víkend je mým cílem vítězství. Bude to můj druhý start v Mexiku. Soutěž je to velmi pěkná a myslím, že tamější rychlostní zkoušky vyhovují mému jízdnímu stylu.“

Martin Prokop:

„Do Mexika se opravdu těším, v minulosti se mi zde dařilo – byl jsem tam již několikrát, takže dobře znám tamní rychlostní zkoušky - a loni jsem skončil druhý. Zvítězit tu ale nebude snadné, protože Tänak, Al Attiyah i Hänninen jsou velmi dobří, neuvěřitelně rychlí jezdci, ale myslím, že to bude dobrý souboj. Opravdu chci získat letošní titul S-WRC – v roce 2010 jsem ho měl na dosah a přišel jsem o něj až při své poslední soutěži ve Francii. Věřím však, že 2011 bude můj šťastný rok a že v šampionátu zvítězím.“

Dana Bratánková
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist