www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 11 - Rally Guanajuato Mexico (SWRC)

Ford na mexické rallye upevnil průběžné vedení ve světovém šampionátu

9. března 2011 • 12:30

Tým Ford Abu Dhabi si v mexické rallye připsal dvě místa na stupních vítězů a upevnil tak svůj náskok v průběžném hodnocení jezdců i týmů. Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen přivezli svoji Fiestu RS WRC do cíle jako druzí, s náskokem 45,5 s před druhou posádkou téhož týmu ve složení Jari-Matti Latvala - Miikka Anttila. Fiesta RS WRC je nový soutěžní vůz značky Ford pro mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích a v Mexiku absolvovala svůj šotolinový debut.

Mikko Hirvonen - Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta WRC) - Rally Guanajuato Mexico 2011

Tým Ford Abu Dhabi tak po druhém kole třináctidílného seriálu vede průběžné hodnocení týmů s náskokem 26 bodů. Hirvonen, který minulý měsíc ve Švédsku vyhrál úvodní podnik šampionátu, zvýšil svůj náskok v čele průběžného hodnocení jezdců na devět bodů. K jeho úspěchu v Mexiku přispěly rovněž bonusové body za první místo v závěrečné 'superspeciální‘ rychlostní zkoušce. Latvala je v celkovém pořadí třetí.

První šotolinová soutěž letošní sezóny nebyla snadná. Kamenité silnice v pohoří Sierra de Lobos poblíž města León (400 km severovýchodně od Mexiko City) v kombinaci s teplotami až 33ºC kladly na jezdce i techniku značné nároky. Většinu posádek trápily technické problémy, nicméně Hirvonenova i Latvalova Fiesta RS WRC fungovaly po celé čtyři dny bezchybně, vyjma tří defektů pneumatik.

Na posádky čekalo celkem 22 rychlostních zkoušek o souhrnné délce 364,97 km. K náročnosti soutěže přispívaly rovněž vysoké nadmořské výšky. Silnice šplhaly do 2700 metrů n. m., kde řídký vzduch připravil soutěžní vozy až o 20 procent jejich výkonu. Piloti soutěžních vozů se museli těmto podmínkám přizpůsobit a upravit podle nich svůj jízdní styl.

Hirvonen měl v zahajovací etapě nevýhodu prvního na startu. Nedobrovolně tak čistil ostatním stopu od volného štěrku a kamení. Na konci dne byl třetí. Během soboty třicetiletý Fin konsolidoval svoji pozici a když v neděli dopoledne havaroval do té doby vedoucí Sébastien Ogier, vyšvihl se Hirvonen na druhé místo.

„Z hlediska šampionátu je to vynikající umístění, zejména s přihlédnutím k naší nevýhodné páteční pozici,“ řekl. „Cítím, že po loňských potížích jsem znovu objevil svoji vyrovnanost, a to bude v boji o titul velmi důležité. Znám dobře silnice, na nichž se jela superspeciálka, a bonusové body pro mě znamenají velkou pomoc.

Před touto soutěží jsem neměl možnost plně otestovat některé aspekty Fiesty. Těším se tedy do Portugalska, kde budeme testovat před další soutěží světového šampionátu. Stále musíme pracovat na zlepšování auta, ale takový začátek sezóny je ohromně povzbuzující,“ dodal.

Na stupně vítězů se prosadil rovněž Latvala, ačkoliv v úvodní etapě nabral dvě minuty ztráty, když musel měnit proraženou pneumatiku. Časová ztráta ho odsunula až na deváté místo, nicméně během dne se vyšplhal na čtvrtou příčku. V sobotu ho potkal druhý defekt, ale časová ztráta nebyla tak velká a pětadvacetiletý finský pilot se pevně usadil na čtvrté příčce, než ho v neděli ráno Ogierova nehoda posunula na stupně vítězů.

„Být po dvou defektech na stupních vítězů je víc, než v co jsem mohl doufat,“ přiznal. „Naše rychlost se během soutěže zvyšovala a Fiesta RS WRC působila po celý víkend velice dobrým dojmem. Celou soutěž jsem jel se stejným nastavením a s jízdními vlastnostmi svého vozu na první šotolinové soutěži letošní sezóny jsem byl spokojený. Pořád je ovšem co zlepšovat, a to je také mým cílem pro následující kolo v Portugalsku.“

Malcom Wilson, ředitel týmu Ford Abu Dhabi, označil výsledek soutěže za „závěr z říše snů“. „Věděli jsme, že tento víkend bude náročný, ale odjíždět z Mexika s větším náskokem v průběžném hodnocení jezdců i týmů, to je dokonalé. Tým se hodně naučil o nastavení aut. Následující testy využijeme k tomu, abychom se pokusili dosáhnout v dalších šotolinových soutěžích ještě lepších výsledků,“ poznamenal.

Sportovní ředitel Ford of Europe Gerard Quinn řekl: „Přijet do Mexika po vítězství ve Švédsku bylo složité. Znamenalo to, že naše vozy budou startovat jako první v pořadí, což nás stálo v úvodní etapě cenný čas, když jsme čistili tratě rychlostních zkoušek svým pronásledovatelům. Spolehlivost a rychlost Fiesty RS WRC mi dělá radost, stejně jako fakt, že vedeme obě průběžná hodnocení. Víme, že naše vozy jsou konkurenceschopné, nicméně stále je před námi hodně práce. Těším se na boj o vítězství v Portugalsku.“

Martin Linhart
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist