www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 11 - Vodafone Rally de Portugal (PWRC)

Citroën DS3 WRC na portugalském tažení

24. března 2011 • 08:00

Vítězstvím v Rally Mexiko dostal Citroën DS3 WRC šotolinový srovnávací bod pro další podniky mistrovství světa. A tak po návratu do Evropy z Mexika nemá Citroen Total World Rally Team jiný cíl ani v Portugalsku - pokračovat ve vítězném tažení. Obě posádky francouzského týmu, Sébastien Loeb - Daniel Elena a Sébastien Ogier - Julien Ingrassia touží po vítězství s tím, získat co nejvíce bodů jak pro světový šampionát pilotů, tak i pro Pohár konstruktérů.

Sébastien Loeb - Daniel Elena (Citroën DS3 WRC) - Vodafone Rally de Portugal 2011

Pořadatelé Rally Portugalsko pro tento ročník značně inovovali celý podnik. Start je přesunutý do Lisabonu 270 km vzdáleného od Faro. Tato změna ve prospěch hlavního města země - poprvé v 37leté historii rally - je ještě navíc podtržena superspeciálkou v centru Lisabonu naproti Mosteiros dos Jeeronimos a Belém cultural centre. Ve čtvrtek program reklamních aktivit odstartuje autogramiáda a promenáda městem. Večer týmy opustí ústí řeky Tejo a zamíří na jižní pobřeží Algarve.

Před necelým rokem právě v Algarve vydobyli své premiérové vítězství v mistrovství světa Sébastien Ogier a Julien Ingrassia a jsou to právě oni, kdo zahájí zdejší rally jako favorité. Trať je totiž z 80 procent stejná jako v roce 2010.

„Máme to stále v paměti, nikdy na to nezapomenu,“ říká Ogier. „Odjeli jsme takřka dokonalou rally od startu do cíle. I když jsme druhý a třetí den byli na trati první, zvládli jsme naše soupeře odrážet.“ Po jejich havárii v Mexiku budou mít v Portugalsku lepší výchozí pozici. „I když jsme v Mexiku skončili bez bodu, pár pozitivních závěrů jsme si z prvního šotolinového podniku sezony odvezli. Přestože jsme museli vymetat trať, ukázali jsme naši konkurenceschopnost. V Portugalsku bychom chtěli z naší lepší startovní pozice vytěžit maximum možného. Pomůže nám v lepším rozvržení celé rally. Zatím máme za sebou jen dvě rally z třinácti, takže šancí na zisk bodů a dobré výsledky zbývá ještě dost.“

Sébastien Loeb a Daniel Elena, kteří vyhráli Portugalsko v letech 2007 a 2009, jsou aktuálně na druhém místě v celkovém hodnocení mistrovství světa. „Citroëny DS3 WRC byly v Mexiku velmi rychlé a dominovaly mezi soupeři. Pokud bude v Portugalsku dobré počasí, budeme moci zjistit, jak jsou naše auta konkurenceschopná v dobrých podmínkách. Podmínky by měly být takové, jaké nás budou čekat na několika dalších rally. Právě tato rally totiž zahrnuje směsici těžkostí, s nimiž se v šampionátu potkáme. Často se mění rytmus, z rychlých sekcí do zakroucených s mnoha horizonty, což vyžaduje velmi přesné poznámky. Náš cíl je stejný jako v Mexiku - jet dobře, což znamená jediné - vyhrát!“

Citroën Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist