www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 11 - Bonver Valašská Rally (MMČR)

Úspěšný skok Ondřeje Bisahy do MMČR

29. března 2011 • 08:30

Valašská Rally v letošním roce oslavila své třicáté jubileum a jako už tradičně otevřela další sezonu Mezinárodního mistrovství České republiky v rally. Kromě velké bitvy na samotné špici nabídla i zajímavé souboje v nižších patrech výsledkových listin - třída 9, tedy někdejší kategorie N2, na startu přivítala ve „velkém“ mistrovství dlouho nevídaný počet osmi posádek, mezi kterými nechyběli jak zkušení účastníci, tak nová jména. Pozdější vítěz třídy Ondřej Bisaha patří do té druhé skupiny.

Ondřej Bisaha - Veronika Teplá (Honda Civic VTi) - Valašská Rally 2011

Kroměřížského pilota v soutěži čekalo několik novinek. Byla to jeho první rally v mezinárodním šampionátu, poprvé na něj čekaly noční rychlostní zkoušky a sžít se musel také s novým hlasem v interkomu. Původní spolujezdec totiž jen pár dní před soutěží svou účast odřekl a na pravé sedadlo černobílé Hondy Civic VTi na poslední chvíli usedla zkušená navigátorka Veronika Teplá. Vzájemná spolupráce však zafungovala a po opatrnějším rozjezdu na úvodních rychlostních zkouškách se nově sestavená dvojice pevně usadila na předních pozicích své kategorie. Na tmou zahalených vložkách se prezentovala dvěma nejrychlejšími časy a na konci dne byla klasifikována na druhém místě, jen necelé čtyři sekundy za místním Adamem Koblihou.

Druhá etapa pokračovala v podobném duchu - Ondřej s Veronikou si na první sobotní vložce připsali další nejrychlejší čas a v cíli další zkoušky se už mohli radovat z posunu do čela. Avšak ne na dlouho. Na známém skoku při průjezdu RZ Špičky Ondřej v zápalu boje neubral a divákům se zapsal do paměti asi vůbec nejdelší dráhou letu. Tvrdý a poněkud divoký dopad zpátky na zem ale způsobil, že posádka na další vložce dostala od Adama Koblihy „naloženo“ přes deset sekund a vedení tak bylo opět v rukou hlavního konkurenta. „Za celou mou kariéru v rally to byl jeden z nejemotivnějších zážitků,“ popisuje mimořádný okamžik Veronika. „Na chvíli jsem ztratila hlas i dech, byla jsem zcela ochromená. Brzo se to ale dalo do pořádku a my mohli bez problémů pokračovat.“ Obří skok poznamenal i hondu, jejíž ohnutý ochranný kryt motoru přestal plnit svou funkci a s vozem se tak až do návštěvy servisu muselo jet o něco opatrněji. „Zvolnili jsme příliš, Adam nám dost poodskočil. V druhém průjezdu Špiček jsme ho chtěli zase stáhnout, jenže po havárii jednoho ze soutěžních vozů pořadatelé zkoušku zrušili a my ztratili jednu ze šancí na útok. Na nápravu nám pak zbyly dva závěrečné průjezdy Santovem,“ popsal následky své letecké vložky Ondřej.

Obávaná „Valašská bomba“ byla po právu vyvrcholením celé rally. Mezi jednotlivými průjezdy nebylo možné měnit pneumatiky a ve vzduchu visela otázka, jak se vyvine nevyzpytatelné počasí. Nakonec opravdu nastala ta nejméně vhodná varianta, sucho vydrželo jen v prvním kole. „Při druhém průjezdu nám začalo pršet. Na autě jsme měli obuto na sucho, i přes tento handicap jel ale Ondra velmi svižně. K mému údivu jsme s blížícím se cílem dojížděli Adamovu hondu. S napětím jsem čekala, jaký čas bude zapsán na výsledkové tabuli a když jsem tam uviděla 15:47,6, vybuchla jsem radostí, protože Adamův čas začínal šestnáctkou. To znamenalo jediné – jsme první!“ svěřila se s dojmy z dramatického, leč šťastného závěru Veronika. „Pokud bych měla soutěž celkově ohodnotit, tak se musím přiznat, že to byly zatím nejlepší závody v malém autě. Ondra má velmi agresivní a dravý styl, prostě se s tím nemaže. Myslím, že nám to v autě fungovalo, a doufám, že se spolu ještě někde svezeme.“

Pozitivní dojmy si z Valašky odvezl i Ondřej: „Z vítězství mám samozřejmě velkou radost. Trochu nám taky přálo štěstí, ale celkově mám dobrý pocit z toho, že jsme téměř celou dobu drželi krok s ryze domácí posádkou a dokázali úspěšně zabojovat i v náročných podmínkách poslední rychlostní zkoušky. Chtěl bych hodně poděkovat lidem z týmu a zejména Veronice, která ukázala, že je opravdová profesionálka. Ještě pár dní před rally jsme se prakticky neznali, přesto během závodu četla rozpis naprosto bezchybně.“

Na závěr jen zbývá dodat, že kroměřížský jezdec, na jehož úspěšném debutu v MMČR měli lví podíl lidé z firem Autobenex, CERS Performance s.r.o., stavebně-inženýrské kanceláře S.inpo s.r.o., ProRacing.cz a autodílny CC Auto, by se měl v letošním roce ukázat i na dalších soutěžích českého mezinárodního mistrovství.

Jakub Hofbauer, foto: D. Benych
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
29.03.2011 11:54
Mirekfric
Brutální jízda! Gratulace k výsledku :-)
toplist