www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 11 - Bonver Valašská Rally (MMČR)

Václav Dunovský exceloval na jubilejní Valašské rally

3. dubna 2011 • 15:15

Se začátkem nové domácí rallyeové sezony zaburácely také motory závodních speciálů připravovaných v dílnách Sparrow racing teamu. V barvách zlínské stáje se na jubilejním 30. ročníku Bonver Valašské rally, která se uskutečnila o posledním březnovém víkendu v okolí Valašského Meziříčí a Nového Jičína, představilo pět jezdců.

V rámci nového rozdělení kategorií startovalo ve třídě 9 trio posádek s osvědčenými Hondami Civic 1.6 VTi, s Mitsubishi Lancer desáté evoluce debutoval na Valašsku Patrik Rujbr a ve třídě 5 odstartovali jedni z favoritů soutěže mezi dvoukolkami – loňští pravidelní účastníci seriálu sprintrallye Václav Dunovský s Petrem Machů se Suzuki Ignis Super 1600.

Dva smolaři

Václav Dunovský - Petr Machů (Suzuki Ignis S1600) - Bonver Valašská Rally 2011

Jako první se museli s účastí na úvodním podniku letošního Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rallye rozloučit Patrik Rujbr s Josefem Pížou. Hned na úvodním testu soutěže jim vypovědělo službu turbo a jejich dětskými nemocemi se trápící Mitsubishi Lancer EVO 10 museli za cílem odstavit. Štěstí jim nepřálo ani druhý den, když nastoupili do soutěže v rámci SuperRally již bez nároku na konečné umístění. Po šesté rychlostní zkoušce Špičky skončili s nefunkční spojkou.

Druhým smolařem, jemuž nebylo přáno spatřit cíl, byl Daniel Vladyka, jehož navigoval v Hondě Civic premiérově devatenáctiletý spolujezdec z Hošťálkové Ivo Vybíral. Premiéra této posádky, která se držela hned za medailovými příčkami, bohužel neměla dlouhého trvání. Na startu RZ 6 jim ukázala definitivní stopku převodovka.

Zlatá radost

Jan Březík - Pavel Šivic (Honda Civic Vti) - Bonver Valašská Rally 2011

Skvělý výkon předvedli na Valašsku Václav Dunovský a Petr Machů se Suzuki Ignis Super 1600. V kokpitu auta, které někteří již dlouhou dobu odepisují pro jeho malou konkurenceschopnost, dokázali nejen suverénně vyhrát třídu 5, ale také ovládnout hodnocení vozů s jednou poháněnou nápravou a obsadit skvělou 15. příčku absolutního pořadí!

„Byly to pěkné závody. Z našeho pohledu je pořadatelé až na pár drobností zvládli. Měřené testy byly celkově dost rychlé, o čemž svědčí dosahované průměry, ale měly celkem rytmus. Téměř pětadvacetikilometrový Santov je skutečná perla! V této podobě, kterou jsme jeli poprvé, snese ta nejpřísnější měřítka,“ pochvaloval si jezdec Václav Dunovský a dodal: „Kromě toho, že se nám při obou průjezdech páteční rychlostní zkoušky Straník mlžilo přední okno a bojovali jsme s množstvím zvířeného prachu, jsme neměli sebemenší problém. Sparrow racing team fungoval na výbornou a zaslouží si pochvalu. Suzanka šlapala perfektně! S výsledkem jsme spokojeni, nicméně se jedná jen o první podnik a všichni musíme tvrdě pracovat dál. Jak bylo vidět již na Valašsku, nová třída 5 a celkově dvoukolky budou letos skvěle obsazené a nabité.“

Úspěšně v cíli

Na pětatřicátém místě absolutně a třetím ve třídě 9 dokončili 30. Bonver Valašskou rally Jan Březík s Pavlem Šivicem s další Hondou Civic 1.6 VTi. Konstantním a trpělivým výkonem se po delší pauze postupně dostávali do tempa, avšak na nejrychlejší dvojici jezdců Ondřej Bisaha - Adam Kobliha nestačili.

Premiéru ve „velkém“ šampionátu si při letošní Valašce odbyl domácí Jan Kulajta, jehož navigoval Jan Mastacan. Dvojice, která se v této sezoně zúčastní všech soutěží MM ČR, dovezla svoji Hondu Civic do cíle na pátém místě ve třídě.

Pavel Kacerovský
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist