www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 11 - Thermica Rally Lužické hory (MČR-S)

Lužičky odstartují sprintové tažení Miroslava Jakeše

21. dubna 2011 • 15:00

Jako nejvýše nasazený vůz třídy 3 figuruje ve startovní listině Rally Lužické hory dvojice Miroslav Jakeš – Petr Gross. Nově sestavená posádka odstartuje s vozem Mitsubishi Lancer Evo IX, připravovaných ve stáji Kresta Racing.

Miroslav Jakeš před Thermica Rally Lužické hory 2011

Pro juniorského šampióna 2010 bude letošní sezona v mnohém specifická. Od svého vstupu na českou scénu v polovině roku 2008 byly jeho prioritou dvoudenní podniky. Jen minimálně se Miroslav Jakeš objevoval ve sprintech, pokud ano, tak převážně na těch moravských či přesněji valašských. V okolí Hrádku nad Nisou si tedy odbude premiéru.

„Nikdy jsem v Lužičky nejel, ale nevnímám to, jako velký handicap. Letošní formát je v mnohém nový, takže až v průběhu závodu uvidíme, kde se asi budeme pohybovat. Konkurence speciálů WRC a S2000 nám zřejmě neumožní bojovat o nejpřednější pozice v absolutním pořadí, přesto se o to pokusíme. Jednoznačnou prioritou je co nejlepší výsledek v hodnocení produkčních vozů,“ říká rodák z Rožnova pod Radhoštěm, jehož nejlepším výsledkem ze sprintů je druhé místo absolutně při loňské Rally Jeseníky.

Speciál Mitsubishi Lancer Evo IX z dílen Kresta Racingu prošel přes zimu kompletní repasí, auto je osazeno evolucí tlumičů. Novinkou bude i složení posádky. Tradičního spolujezdce Tomáše Jakeše nahradí Petr Gross. Společně si spolupráci poprvé vyzkoušeli na testu, při kterém najezdili asi čtyřicet kilometrů.

„Jednalo se o funkční test, abych se po zimní pauze trochu rozjel a zvykl si na auto. Petr je jeden z nejlepších a nejzkušenějších domácích spolujezdců. Určitě mi předá hodně zkušeností. Už na testu mi radil, vytýkal mi některé věci. Jeho přítomnost v autě bude přínosem,“ věří jednadvacetiletý pilot, který odstartuje pod hlavičkou projektu Junior Sport Talent.

Spolujezdec Petr Gross naopak nebude v Lužických horách žádným nováčkem. Poprvé zde startoval už v roce 1984, společně s Vladimírem Bergerem se v nedávné minulosti zapsal i mezi vítěze tohoto závodu. Po absolvovaném testu se Petr Gross na společné starty s Miroslavem Jakešem těší.

„Už na testu bylo znát, že Mirek má obrovský cit pro auto. Určitě patří k největším talentům českého rallysportu. Jeho obrovskou rezervu vidím v rozpisu. Na něm musíme zapracovat, půjdeme více do detailů. Uvidíme při závodě, zda spolupráce bude fungovat,“ uzavírá Petr Gross.

Více informací o Miroslavu Jakešovi najdete na jeho nových internetových stránkách www.mirekjakes.cz.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist