www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 11 - Jordan Rally (SWRC)

V zákulisí Jordánské rallye s Fordem Fiesta RS WRC

21. dubna 2011 • 15:45

Nový soutěžní speciál značky Ford pro mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích, Fiesta RS WRC, zahájil svoji kariéru v únoru startem na Švédské rallye a hned si připsal první vítězství. Mezitím vůz již stihl demonstrovat své přednosti nejen v mrazivém klimatu Skandinávie, ale také ve vysokých nadmořských výškách mexických hor nebo na kamenitých cestách v Portugalsku.

Jedním z nejnáročnějších podniků letošního ročníku je ovšem Jordánská rallye, která letos skončila nejtěsnějším výsledkem v celé historii světového šampionátu. Obrovské výzvy, jimž Fiesta RS WRC v Jordánsku čelila, byly po celé dva dny zaznamenávány televizním štábem. Film je nyní možné zhlédnout na YouTube – celosvětové sociální síti pro sdílení videoobsahu.

Mikko Hirvonen - Jarmo Lehtinen, Ford Fiesta RS WRC - Jordan Rally 2011

Soutěž se nesla ve znamení extrémů. O místo na stupních vítězů se bojovalo na rozpálených pouštních cestách v blízkosti nejnižšího bodu na zemském povrchu. Ten leží 423 metrů pod úrovní mořské hladiny a nachází se na pobřeží Mrtvého moře. Posádky během soutěžního víkendu zavítaly na řadu míst, kde se psaly dějiny, a o nichž se zmiňuje i Bible.Také na ně čekal speciální měřený test u řeky Jordán, na hranici mezi Jordánskem a Izraelem, který je s délkou 41,45 km nejdelší v celé sezóně 2011.

Prostřednictvím rozhovorů s klíčovými členy týmu, jako jsou technický ředitel Christian Loriaux nebo Tom Fowler, závodní inženýr jezdce M. Hirvonena, film vysvětluje, jaké nároky kladou teploty přes 30ºC na motor i převodovku Fiesty RS WRC.

Nechybí ani analýza vlivu, který má na vůz jízda pod úrovní hladiny moře, nebo rozbor obtíží spojených s rychlostní zkouškou u řeky Jordán, kde musí piloti jet v extrémním horku naplno po dobu delší než 28 minut.

Film, jímž diváky provází rozhlasová moderátorka Becs Williams, tak představuje strhující pohled do zákulisí všech klíčových aspektů, které museli závodní inženýři zvažovat při přípravě Fiesty RS WRC na jednu z nejnáročnějších rallye světa.

Snímek lze zhlédnout v YouTube kanálu továrního týmu Ford nebo přímo zde:

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist