www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 11 - Thermica Rally Lužické hory (MČR-S)

Bronzový Martin Bujáček na velikonočních Lužičkách

27. dubna 2011 • 16:45

Letošní téměř letní Thermica Rally Lužické Hory je zdárně za námi. Úvodního podniku rallysprintového mistrovství se zúčastnila i posádka týmu BH CAPO Car racing ve složení Martin Bujáček – Marek Omelka. Pro juniorského vicemistra to byl celkově už čtvrtý start na této soutěži. Ze znalosti rychlostních zkoušek ale příliš těžit nemohl, jelikož tratě byly oproti dřívějšku dosti odlišné. S výjimkou čtvrté a osmé RZ se jely další testy na nových úsecích.

Martin Bujáček - Marek Omelka (Mitsubishi Lancer Evo IX) - Thermica Rally Lužické hory 2011

V okolí Hrádku nad Nisou se sešla velmi kvalitní konkurence, kde prim hráli úřadující mistři Česka a Německa s vozy WRC – Pavel Valoušek s Fabií a Matthias Kahle s Octavií. Zatímco prvně jmenovaný cíl kvůli poruše spojky neviděl, Kahle si připsal premiérové absolutní vítězství na českém území. Martinovým cílem bylo umístění v rámci skupiny N a třídy 3 do třetího místa. Stejně tak při konkurenci v juniorech bylo umístění „na bedně“ úspěchem. Obojí se podařilo a shodně v obou kategoriích se na třetí příčce umístil.

První dvě rychlostní zkoušky zajel Martin slušně – osmý a desátý čas znamenaly průběžné deváté místo absolutně a třetí ve třídě se ztrátou šesti sekund na Sýkoru a deseti na Jakeše. Na třetí a čtvrté RZ ovšem ztratil na své soupeře trochu víc, než by si představoval a tak nezbylo, než se soustředit na udržení třetí příčky jak ve skupině tak třídě 3. „První sekce nebyla úplně ideální, nemohl jsem se pořádně dostat do tempa. Vůbec se mi nedařilo na RZ 3, kde jsem ztratil opravdu hodně,“ přiznal jezdec. Tato zkouška mu rozhodně nesedla ani v druhém průjezdu, kde se sice oproti prvnímu průjezdu zlepšil o 8 vteřin, ale i tak se ztáta na čelo zvětšila.

V poslední osmé RZ sice dosáhli společně s Markem pátého absolutního času, ale ztrátu na postup v celkovém pořadí se již na této krátké zkoušce stáhnout nedařilo. V cíli se objevili jako osmí absolutně, třetí ve třídě 3 i skupině N a stejně tak bronzoví i mezi juniory za Jakešem s Mitsubishi EVO IX a Cvrčkem jr. s Octavií WRC. „Tratě na Lužičkách byly letos krom jedné zkoušky úplně nové, protože loni tuhle oblast zasáhla povodeň. I přesto pořadatelé našli velmi pěkné a náročné úseky. Sudy byly u krajnic i loni, takže jsem s nimi počítal. Celkově závod hodnotím velmi dobře,“ okomentoval v cíli soutěž Martin.

Ke svému vlastnímu výkonu pak řekl následující: „Pro nás s Markem bylo po chybě na Šumavě hlavním úkolem získat zpět jistotu a dobrý pocit z naší jízdy. Jak už jsem říkal, první runda mi moc nesedla, nemohl jsem se pořádně dostat do tempa, prostě to nešlo. S celkovým výsledkem jsme určitě spokojeni, ale můj vlastní výkon nebyl nejlepší a proto se už těším na domácí Kopnou, kde do toho půjdeme opět naplno a doufám, že nám to půjde líp jak tady v Lužičkách. Naše auto fungovalo po celou soutěž bez větších problémů, jen jsem si v servisu kapku upravil nastavení podvozku a pak už bylo vše v pohodě.“

Závěrem nezbývá než poděkovat partnerům týmu za podporu a fanouškům za fandění u trati. Dalším podnikem je Rallysprint Kopná, který se v okolí Slušovic a Podkopné Lhoty pojede v sobotu 14. května. Jak již Martin naznačil, jedná se o domácí podnik této posádky, která se tam určitě bude chtít představit v co nejlepším světle. „Na Kopnou se už velmi těším, protože letošní výběr rychlostních zkoušek je hodně povedený. Doufám, že to bude parádní svezení, navíc atmosféra domácího závodu je vždy motivující. Chtěl bych všechny fanoušky na tento závod pozvat a věřím, že si ho užijí a my ukážem zase nějaké hezké průjezdy (pokud se teda povedou :-),“ uzavírá Martin.

Libor Hladiš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist