www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 11 - Rally d'Italia Sardegna (SWRC)

Rally d'Italia Sardegna: Loeb zaslouženým vítězem

8. května 2011 • 13:35

Pomyslnou soutěžáckou tour po ostrovech Středozemního moře dnes zahájila další soutěž seriálu mistrovství světa FIA rally na Sardinii. její průběh můžete sledovat tradičně on-line na stránkách našeho serveru.

Sebastien Loeb - Daniel Elena , Citroen DS3 WRC - Rally d'Italia Sardegna 2011

Výsledky Rally d'Italia Sardegne ON LINE

Základní informace k Rally d'Italia Sardegne

Diskuze k soutěži

--- 3. etapa ---

RZ 18 - Gallura - PowerStage

Závěrečná bonusová PowerStage přinesla strhující souboj o bonusové body. Maximum, tedy tři, si na své konto připsal nakonec Mikko Hirvonen, druhý byl jeho týmový kolega Jari-Matti Latvala a poslední bodík získal Sebastien Loeb. O reálném tempu nejlépe hovoří fakt, že Hirvonen sám sobě oproti prvnímu průjezdu nadělil neuvěřitelných dvacet vteřin! Ani tentokrát nekvetla pšenka na závěrečné zkoušce Petteru Solbergovi, který ji dojel až za čtvrtým Sebastienem Ogierem. Solidní výkon předvedl také šestý Mads Ostberg.

Zaslouženým vítězem se naprosto neoddiskutovatelně stal Sebastien Loeb, který se dokonale vypořádal s nevděčnou úlohou prvního pilota na trati v průběhu všech tří dní klání na Sardinii. Jeho duel s druhým Hirvonenem byl zatím jedním z nejhezčích momentů letošní sezóny mistrovství světa FIA v rally. Třetí místo po pátečních problémech s tlakem turba je nakonec pro Pettera Solerga uspokojivé, ale nebýt toho, Nor určitě mohl bojovat i o vítězství. Nepopulární 'brambora' připadla nakonec na Ogiera.

Pátý dojel Mads Ostberg a i když tentokrát mladý norský jezdec nijak nezářil z pohledu dílčích časů, stabilní výkon a problémy jeho soupeřů vyústily v solidní bodový zisk. Šesté místo Daniho Sorda je pozitivem především pro Mini, když Countryman WRC absolvoval na italské půdě svoji ostrou premiéru a díky Krisi Meekovi se dokonce hned na druhé zkoušce dokázal prosadit na dílčí stupně vítězů.

Sedmé místo Otta Tanaka absolutně, ale především jeho prvenství v kategorii SWRC je určitě největším a nejpříjemnějším překvapením soutěže. Mladý Estonec nejenže zajížděl skvělé časy, ale navíc si počínal výborně i z pohledu taktiky. Favorizovaný Juho Hänninen se tak nakonec musel spokojit s druhou příčkou, absolutně byl osmý hned za Tanakem. Devátý skončil Matthew Wilson, který se soutěží doslova protrápil, a elitní desítku uzavřel Násir Al-Attíja, který tak zároveň obsadil poslední volný stupeň vítězů v SWRC. Martin Prokop skončil čtvrtý ve své kategorii, když dnes musel znovu hasit požár svého vozu a nakonec tak mohl být určitě rád za jakékoliv body.

RZ 17 - Terranova

K mohutnému náporu se na předposledním testu vzepjal Petter Solberg, který druhému Anderssonovi a třetímu Latvalovi na zkoušce odskočil o šest vteřin. Mikko Hirvonen sice dojel čtvrtý a pátému Loebovi nadělil 10.5 vteřiny. Ogier se nevyvaroval chyby, trefil kámen a poškodil zadní zavěšení své DS3 WRC, což znamenalo ztrátu 1:15.5 na Solberga a konec nadějí na boj o medailové pozice. Na šestém a sedmém místě se za sebou v těsném odstupu seřadili Ostberg, Sordo a Patrik Flodin, který tak znovu porazil regulérní účastníky SWRC. Devátý skončil na RZ 17 Novikov před Hänninenem.

Sebastien Loeb se před závěrečnou PowerStage drží nadále ve vedení o rovných 14 vteřin před Hirvonenem (tomu byl zpětně opraven čas na RZ 10 v jeho prospěch o 4.5 sekundy), třetí Petter Solberg ztrácí 19.8 sekund na vedoucího muže průběžné absolutní klasifikace a 5.8 s na druhého Hirvonena. Při stávajícím nasazení trojice hlavních protagonistů tedy o změně tohoto stavu na závěrečné zkoušce v délce 8.24 km může rozhodnout asi jen jezdecká chyba či technické problémy.

Ogier se po již zmiňovaných problémech může možná ještě strachovat o své čtvrté místo, otázkou je, v jakém stavu bude jeho vůz. Pro zbytek jezdců v první desítce asi rovněž platí výše uvedené řádky, neboť vzájemné rozestupy Ostberga, Sorda a dalších jsou minimáně v řádech desítek sekund.

V SWRC po předchozím zklidnění tentokrát vedoucí Tanak nedal Hänninenovi šanci k dalšímu snížení vzájemného časového odstupu a má na něj před závěrečnou zkouškou k dobru 35.1 vteřiny. Třetí Al-Attíja ztrácí na tuto dvojici pověstný 'parník', podobně jako čtvrtý Prokop, který na RZ 17 musel zastavovat, když mu opět hořelo auto, tentokráte od horkého výfuku, a ztratil přes dvě minuty.

RZ 16 - Monte Olia

Latvala opět využil své pozice a dokázal znovu triumfovat, zatímco druhý Loeb podle svých slov zariskoval a zajel druhý čas před Solbergem. Až za čtvrtým Hirvonenem dojel Ogier, takže Petter Solberg ukrojil přes tři vteřiny z jeho náskoku. Více než půl minuty ztratil šestý Dani Sordo, sedmý Andersson nebyl spokojen s chováním svého auta. Ostberg vsadil na jistotu a pouze si hlídal časy Sorda, devátý čas zajel Hänninen před Prokopem.

Sebastien Loeb tedy obstál v dalším útoku na svou pozici a udržel si Hirvonena za zády, zatímco Petter Solberg se dotáhnul o 4.1 vteřiny na Ogiera. V první desítce se jinak nic příliš zajímavého neudálo, pouze Hanninen odskočil díky dobrému času na RZ 16 devátému Wilsonovi. Denis Kuipers se propadl kvůli potížím s převodovkou z 11. na 15. místo absolutně.

RZ 15 - Gallura

Poslední etapa letošní Rally Sardinia začala v podobném duchu jako skončila etapa druhá. První průjezd nejkratším testem dne zvládl v nejrychlejším čase Jari-Matti Latvala, druhým časem se pak blýsknul Per-Gunnar Andersson před Mikkem Hirvonenem. Čtvrtý Sebastien Ogier ztratil na jedničku týmu Ford osm desetin vteřina a pokořil Pettera, který za ním zaostal o 2.3 sekundy. Téměř deset vteřin ztratil šestý Sebastien Loeb, za kterým figurovali ve výsledcích RZ 15 Jevgenij Novikov a junior Ott Tanak.Top 10 na tomto testu uzavřeli Patrik Flodin a Dani Sordo.

V čele průběžné absolutní klasifikace rally se po patnácti odjetých testech prozatím nic nemění, pouze náskok vedoucího Loeba na druhého Hirvonena se snížil na 24.7 vteřiny. Třetí pozici před Petterem Solbergem si lehce upevnil Ogier, svůj závod si nadále jedou pátý Mads Ostberg, šestý Dani Sordo a lídr šampionátu SWRC Ott Tanak. Za ním je na osmé pozici druhý jezdec na voze kategorie S2000 Juho Hänninen, na toho už ovšem pouhou vteřinu ztrácí Matthew Wilson. Desátý absolutně a třetí v klasifikaci SWRC je Násir Al-Attíja, Martin Prokop si po připsání penalizace za nedodržení startovního času pohoršil na čtvrté místo ve své kategorii a absolutně je 14.

--- 2. etapa ---

RZ 14 - Su Filigosu 2

Pět ze šesti dnešních zkoušek dokázal vyhrát Latvala, tentokrát to bylo před svým týmovým kolegou Hirvonenem. Na rozdíl od včerejška se nikdo z jezdců neuchýlil k jakémukoliv taktizování, takže za nejrychlejší dvojicí se na tomto testu seřadili třetí Solberg, čtvrtý Loeb a pátý Ogier s rozdílem 2.4 vteřiny, což jasně svědčilo o tom, s jakým nasazením všichni jmenovaní jeli.

Svou spokojenost vyjádřil za cílem poslední sobotní zkoušky Sebastien Loeb, který do poslední etapy nastoupí s náskokem 28.3 vteřiny na Mikka Hirvonena. Na dostřel druhému místu jsou také třetí Sebastien Ogier a čtvrtý Petter Solberg, takže se určitě máme na co těšit. Páté místo absolutně je dobrou vizitkou pro Ostberga, podobně jako šesté pro Sorda, kterého dnes potrápil podobný problém jako včera a dnes Meeka (ten dnes odstoupil kvůli úniku chladící kapaliny).

V SWRC i dnes suverénně úřadoval mladíček Tanak, který dokázal udržet v šachu i druhého Hänninena (7. a 8. místo absolutně). Devátý je po dnešku Matthew Wilson, který se po včerejší potížích místy nemohl dostat do tempa. O problémech Martina Prokopa už dnes byla řeč, český jezdec může být při vší smůle rád za desáté místo absolutně, ale především bronz v kategorii vozů Super 2000.

Estonsko mohlo už dnes slavit, když ve FIA Academy dokázal svůj solidní výkon přetavit ve vítězství Egon Kaur. Pro druhé místo si dojel Baldoni před Ahlinem, spokojen nakonec v rámci možností mohl být se čtvrtým místem i Jan Černý.

RZ 13 - Monte Lerno 2

Jari-Matti Latvala opět ukázal, že přes včerejší brzké odstoupení má stále chuť bojovat se soupeři a zajel dnes již počtvrté nejrychlejší čas na RZ. Druhý byl tentokrát Sebastien Loeb, který tak potvrdil svá slova o tom, že potřebuje upevnit svůj náskok, aby zítra nepřišel o celkové prvenství. Až za třetím Hirvonenem dojel Ogier, což znamená, že Fin mladému Francouzi lehce odskočil v souboji o druhou příčku. Až za pátým Anderssonem dojel Petter Solberg, který ztratil 11.1 sekundy a ani druhý průjezd okolo Monte Lerna se mu tedy nepovedl podle představ.

Loeb tedy před posledním testem druhé etapy nadále drží téměř půlminutový náskok na Hirvonena a tím i reálnou šanci na zítřejší prvenství na Rally Sardinia. Třetí Ogier ztrácí na druhou příčku necelých pět vteřin, mimo hru o druhé místo však není ani Petter Solberg. Pátý Mads Ostberg si jede dál svůj závod, podobně jako šestý Dani Sordo. Zasloužený vedoucí jezdec kategorie SWRC Ott Tanak si drží sedmou příčku absolutně, na úkor Wilsona se za něj dostal po RZ 13 Hänninen. Desátou pozici a třetí místo v SWRC náleží i nadále Prokopovi.

RZ 12 - Coiluna 2

Druhý průjezd nejdelší rychlostní zkouškou soutěže přinesl těsné vítězství Ogiera před Latvalou (+ 0.4 s), zahanbit se nedali ani třetí Hirvonen a čtvrtý P. Solberg. Pátý Loeb ztratil na rychlém povrchu 9.7 vteřiny, o další dvě sekundy zaostal Andersson a stejný rozdíl jej dělil od sedmého Ostberga. Osmý byl Sordo před Novikovem (+ 19.9 na Ogiera), desátý Wilson ztratil 35.9 vteřiny.

Celkově se na prvních dvou příčkách Loeba a Hirvonena při prvním odpoledním testu nic nezměnilo, ale na třetí místo poskočil Ogier před mladšího z bratří Solbergových. Trojlístek na druhém až čtvrtém místě je však natěsnán v rozdílu 2.4 vteřin, takže zde je situace naprosto otevřená. Ve zbytku první desítky zůstal po RZ 12 zachován status quo z předchozího testu, pouze desátý Martin Prokop zatížil své konto penalizací za pozdní výjezd ze servisní zóny, což bylo logickým vyústěním nutných oprav Fiesty S2000 po dopoledním požáru.

RZ 11 - Su Filigosu

Sobotní dopolední sekce Rally Sardinia skončila čistým hattrickem Jari-Mattiho Latvaly. O vteřinu zaostal na desátém testu jeho týmový kolega Mikko Hirvonen, další výborný čas zaznamenal třetí Per-Gunnar Andersson. Čtvrtý byl Novikov před Ogierem, Loebem a Petterem Solbergem. Do první desítky se ještě vešli také Sordo a Ostberg, nejrychlejší vůz kategorie S2000 opět pilotoval desátý Estonec Tanak.

V průběžné absolutní klasifikaci došlo po RZ 11 k několika změnám, nicméně na čele soutěže zůstal i nadále Sebastien Loeb. Na druhou příčku se posunul Mikko Hirvonen, Petter Solberg klesnul na třetí a Sebastien Ogier na čtvrté místo. Pozice pátého Ostberga, šestého Sorda i sedmého Tanaka zůstávají neměnné, nicméně kvůli potížím Prokopa, jehož vůz po desáté rychlostní zkoušce hořel, se na osmé a deváté místo posunuli Matthew Wilson a Juho Hänninen. Martin Prokop naštěstí dopolední sekci dokončil a je desátý se ztrátou 38.6 vteřiny na pilota tovární Škody Fabia S2000.

RZ 10 - Monte Lerno

Také desátý test se stal kořistí Latvaly, když pilot tovární Fiesty RS WRC nechal za sebou všechny ostatní jezdce o více než deset vteřin. Druhý dojel Ogier se ztrátou 11.8 s, třetí místo vybojoval Hirvonen a pro solidní čtvrtou pozici si na RZ 10 dojel Andersson před Loebem. Svůj standard předvedli Ostberg a Sordo, smůlu měl Petter Solberg, který kvůli defektu ztratil 27 vteřin a dojel na sedmé dílčí příčce.

Na čele soutěže tak situaci i nadále kontroloval Sebastien Loeb, jeho náskok na Pettera Solberga narostl na 37 vteřin. O pouhou 1.9 sekundy zpět byl Sebastien Ogier, na kterého ztrácel dalších 3.5 s Mikko Hirvonen. Na páté až sedmé příčce zůstávají seřazeni Ostberg, Sordo a Tanak. Na osmé místo se dostal Prokop před Wilsona, kterému se tato zkouška příliš nepovedla. První desítku uzavíral opět Juho Hänninen.

RZ 9 - Coiluna

První průjezd nejdelší zkouškou soutěže vyšel na jedničku díky Superally navrátivšímu se Latvalovi. Fin za sebou na 29.35 km dlouhém testu nechal druhého Ogiera o 5 vteřin, třetí Hirvonen ztratil 9.5 sekundy. Čtvrtý dojel Petter Solberg před Anderssonem a Loebem, který se dnes ráno znovu ocitl v neoblíbené pozici metaře trati, což mu notně komplikovalo život. Za sedmým Ostbergem figurovala ve výsledcích deváté zkoušky dvojice 'Miníků' pilotovaných Sordem a Meekem, druhý jmenovaný si však stěžoval na opětovné potíže s plynem, které včera vyústily v jeho výlet mimo trať. Desítku nejlepších uzavřel na tomto testu Tanak, který se podobně jako Prokop a Hänninen musel vyrovnat s předjetím Oliveiry, jenž byl poněkud nepochopitelně zařazen ve startovní listině druhého dne před tyto mnohem kvalitnější jezdce.

Po RZ 9 zůstává na čele Sebastien Loeb před Petterem Solbergem, na třetí místo se však posunul na úkor Mikka Hirvonena pilot Citroenu DS3 WRC Sebastien Ogier. Jinak první desítka průběžné absolutní klasifikace nedoznala po úvodním sobotním testu oproti konci včerejšího dne jakýchkoliv změn, včetně pozic na prvních třech místech v klasifikaci SWRC, kde nadále vede Tanak před Prokopem a Hänninenem.

--- 1. etapa ---

Mikko Hirvonen - Jarmo Lehtinen, Ford Fiesta RS WRC - Rally Sardinia 2011

RZ 8 - Lago Omodeo 2

Vítězstvím na poslední dnešní zkoušce si alespoň částečně mohl spravit náladu Mikko Hirvonen. O 2.1 vteřiny byl pomalejší Petter Solberg a Sebastien Ogier ztratil na jedničku týmu Ford 3.7 vteřiny. Solidní čtvrý čas zajel Dani Sordo s těsným náskokem před P-G Anderssonem a Denisem Kuipersem. Sedmý byl Mads Ostberg před Wilsonem, pokračující souboj v SWRC potvrdili svými časy Ott Tanak, Juho Hänninen a Martin Prokop na devátém až jedenáctém místě. Sebastien Ogier před cílem testu zataktizoval a zpomalil, čímž nabral ztrátu 26.2 vteřiny na prvního.

Do sobotní etapy Italské rally nastoupí zítra jako první stejně jako dnes Sebastien Loeb, na druhé místo se nakonec z dopolední desáté příčky probil Petter Solberg. Mikko Hirvonen aktuálně setrvává na třetím místě, když na čtvrtou pozici dobrovolně klesnul Sebastien Ogier. Pátý je po dnešku norský mladík Ostberg, šestá pozice je určitě solidním výsledkem pro Sorda debutujícího s novým WRC od BMW, respektive Mini.

Sedmý Tanak je při své premiéře na sardinské šotolině nadmíru příjemným překvapením. Estonec zároveň vede průběžnou klasifikaci SWRC před Martinem Prokopem a Juhou Hänninenem (9. a 10. absolutně), který v cíli dnešní etapy nicméně příliš nehýřil nadšením. Z pohledu první desítky samozřejmě nelze opomenout osmé místo Matthewa Wilsona, který se kvůli technickým potížím doslova protrápil odpolední sekcí.

Ve WRC Academy dnes skončil na čele trojlístek Riedemann, Ahlin a Baldoni, z celkem 18 posádek jich spatřilo cíl dnešní etapy pouhých pět. Mezi zbývajícími do záchranné sítě Superally spadl kvůli prasklému závěsu předního kola bohužel také Jan Černý, který odstupoval na RZ 5 z vedoucí pozice.

RZ 7 - Monte Grighini Sud 2

Loeb pokračoval v bezchybných výkonech a připsal si na své konto další nejrychlejší čas před Petterem Solbergem a Ogierem. Čtvrtý byl Ostberg před Sordem a Anderssonem, na dalších příčkách se od sedmého do devátého místa objevili protagonisté seriálu SWRC Tanak, Prokop a Hänninen. Desítku nejrychlejších na RZ 7 uzavřel Wilson, kterého kromě nefunkčních brzd trápilo také zasekávání řízení. V kotrmelcích pravděpodobně předčasně ukončil dobře rozjetou soutěž Novikov, bez výkonu zůstal stát na trati Henning Solberg. Z tohoto pohledu pak byl defekt Mikka Hirvonena a jeho ztráta 51 vteřin pouhou lapálií.

Loebův náskok na druhého Ogiera narostl po sedmé testu na více než půlminutu, Hirvonen propadl až za třetího Pettera Solberga. Díky výpadku Novikova si polepšil na pátou příčku Ostberg, polepšili si i Sordo, Tanak, Wilson, Prokop a Hänninen, který uzavíral první desítku průběžné absolutní klasifikace.

RZ 6 - Alta Marmilla 2

Porážku z předchozího testu vrátil i s úroky Mikku Hirvonenovi Sebastien Loeb, když zkoušku vyhrál před svým týmovým kolegou Ogierem a Petterem Solbergem. Hirvonen zajel čtvrtý čas a ztratil 4.6. sekundy, ale i tak byl spokojen, protože podle svých slov musel na trati ustát krizovou situaci. Pátý čas si připsal na své konto Ostberg, šestý byl Sordo a sedmý Andersson. Až osmý byl tentokrát Jevgenij Novikov, první desítku na RZ 6 uzavřeli Wilson a Tanak.

Loeb si tedy opět lehce upevnil svou pozici lídra průběžné absolutní klasifikace před Hirvonenem a Ogierem. Petter Solberg se znovu posunul směrem vzhůru a je už čtvrtý před pátým Novikovem a šestým Ostbergem. Sedmý zůstáva Sordo před Tanakem, Wilson se stále trápí s problémy s brzdami, ale i tak se posunul na devátou pozici absolutně před Martina Prokopa.

RZ 5 - Monte Grighini Nord 2

Druhý průjezd dnešním nejdelším rychlostním testem se nejvíce vydařil Mikku Hirvonenovi, druhý Sebastien Loeb zaostal o 1.5 vteřiny. Oba jezdci byli se svým výkonem přes drobné výhrady spokojeni, stejně tak jako třetí Petter Solberg. Za čtvrtým Ogierem pak figurovala dnešní nerozlučná dvojice Novikov - Ostberg, sedmý čas zajel Dani Sordo. Osmý byl Andersson před Wilsonem, první nejlepší čas ve své kategorii a desátý absolutně na RZ zajel Juho Hänninen.

Na čele se před Hirvonenem nadále drží Sebastien Loeb, jeho náskok se nicméně zmenšil na 1.2 sekundy. Na třetí příčku si polepšil Ogier, který se však podle svých slov stále necítí v optimální pohodě. O další čtyři desetiny vteřiny zpět je Novikov, na pátou pozici se už posunul Petter Solberg, čimž za sebe odsunul Madse Ostberga. Polepšil si také Dani Sordo, který přeskočil momentálně osmého Henninga Solberga, kterého brzdí prasklá poloosa. Deváté místo stále hájí lídr SWRC Tanak před Prokopem, třetí v SWRC a 12. absolutně je aktuálně Hänninen.

RZ 4 - Monte Grighini Sud

Poslední test dopolední sekce vyhrál Sebastien Loeb o 0.7 vteřiny před Petterem Solbergem a rovné 3 vteřiny před Mikkem Hirvonenem. Čtvrtý byl stále velmi dobře jedoucí Novikov před Ostbergem, za šestým Ogierem se seřadili sedmý Sordo, osmý Henning Solberg a devátý Martin Prokop, jenž tak zajel první nejrychlejší čas v kategorii vozů S2000.

Do čela se o 2.7 sekundy dostal po 65.5 km doposud odjetých rychlostních zkoušek Loeb před Hirvonena, výborné třetí místo i nadále drží Novikov. Stabilní výkony přinesly čtvrté místo pro Ostberga, který si tak polepšil o jedno místo na úkor Ogiera. Na šestou pozici se již posunul po potížích na RZ 2 Petter Solberg, za ním figuruje ve výsledcích jeho bratr Henning. Osmé místo je prozatimní vizitkou Daniho Sorda a Top 10 uzavírají jezdci šampionátu SWRC, tedy Ott Tanak a Martin Prokop.

RZ 3 - Alta Marmilla

Na třetím rychlostním testu došlo k hodně kuriózní situaci, když se na dílčí první příčce objevila ve shodném čase trojice pilotů na Citroenech DS3 WRC, tedy Petter Solberg, Sebastien Loeb a Sebastien Ogier. Teprve na dalších místech se objevily Fordy Fiesta RS WRC, když prapor modrého oválu opět podrželi mladíci Novikov a Ostberg. Šestý čas zaznamenal Henning Solberg, který však před cílem testu poškodil zadek auta včetně tlumiče a ve stopce se tak na jeho autě dokonce objevily plameny. Až za sedmým Anderssonem figuroval na RZ 3 Hirvonen, první desítku pak uzavírali Sordo a Tanak.

Na prvních třech příčkách průběžné absolutní klasifikace se nic neměnilo, nicméně druhý Loeb se vedoucímu Hirvonenovi přiblížil na mizivých 0.3 vteřiny, dalších 8.1 sekundy ztrácel Žeňa Novikov. Svou snahu přehnal na RZ 3 Kris Meeke a skončil se svým vozem mimo trať dva kilometry po startu testu, takže se musel rozloučit s dosavadním čtvrtým místem, na které postoupil Ogier. Pátou pozici udržel Mads Ostberg před Henningem a Petterem Solbergovými, osmé a deváté místo zůstalo zachováno pro Sorda a Tanaka a první desítku uzavírali shodným časem Wilson a Prokop.

RZ 2 - Monte Grighini Nord

Druhou zkoušku opanoval Hirvonen před Loebem a třetím Meekem, takže nové Mini poprvé dosáhlo na umístění na pomyslných stupních vítězů. Další solidní výkon podal Novikov před pátým Ostbergem. Jistotu stále hledá šestý Ogier. Smůlu měl Petter Solberg, kterému spadla hadice přeplňování motoru, Andersson ztratil 17 minut, když musel opravovat řízení poškozené po nárazu na kámen a Latvala odstoupil s poškozeným podvozkem.

Na první příčku se tak posunul Hirvonen, za něj poskočil Loeb a třetí místo patřilo po RZ 2 Rusu Novikovovi. Lichotivá čtvrtá příčka byla vizitkou Meeka, o jedno místo si pohoršil mladý Mads Ostberg. Šesté místo zůstalo Ogierovi, za nímž figuroval Henning Solberg a druhé Mini pilotované Dani Sordem. Deváté místo a vedení v SWRC patřilo Tanakovi, až za Estonce se na konec první desítky propadl z první příčky Petter Solberg.

V klasifikaci vozů S2000 se na druhou pozici posunul Martin Prokop, na třetí místo klesnul Al Attíja těsně následovaný čtvrtým Hänninenem.

RZ 1 - Lago Omodeo

Úvodní test soutěže se stal kořistí Pettera Solberga, který svůj Citroen DS3 WRC přivedl do cíle 9.33 km dlouhého testu o 3 sekundy rychleji než druhý Mikko Hirvonen. Lehkým, ale o to příjemnějším překvapením, bylo třetí místo P-G Anderssona, jenž byl o desetinu vteřiny rychlejší Madse Ostberga. Až za Jevgenijem Novikovem dojel na šesté pozici Sebastien Ogier.

Sedmý čas zaznamenal Kris Meeke s novým Mini John Cooper Works WRC, který tak překonal osmého Sebastiena Loeba, který doplatil na svou pozici prvního pilota na šotolinové trati. Smůlu měl Jari-Matti Latvala, který poslal svoji Fiestu WRC přes střechu kvůli chybě v rozpisu, respektive špatnému nahlášení, když šel pozdě na brzdy.

V SWRC si na úvod vedl nejlépe Ott Tanak před Násirem Al-Attíjou (oba na Fordu Fiesta S2000), třetí čas zaznamenal Juho Hänninen na Škodě Fabii S2000.

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist