www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 11 - Croatia Rally (ME)

Luca Rossetti opanoval Croatia Rally (+VIDEO)

22. května 2011 • 23:50

Největší favorit celé soutěže, tovární jezdec Abarthu Luca Rossetti, opanoval letošní ročník Rally Croatia, druhého dílu letošního seriálu mistrovství Evropy.

Luca Rossetti - Matteo Chiarcossi (Fiat Grande Punto S2000) - Croatia Rally 2011

Úřadující evropský šampion se až na jedny hodiny nedopustil výraznější chyby a suverénním způsobem si připsal druhé vítězství v rámci ME v letošní sezóně. Všichni jeho soupeři se na něj tentokráte dívali z větší dálky a sami přiznávali, že Rossetti si jede jinou ligu.

O druhou příčku na úvodních zkouškách sváděli souboj další Italové Luca Betti a Piero Longhi. Rozhodující útok si nachystal Betti na úvodní zkoušku druhé etapy, kdy využil nepříliš vydařených změn v nastavení auta u Longhiho k získání rozhodujícího náskoku a bezpečného pojištění druhého místa.

Na Longhiho, který opět startoval s Fabií S2000 zraněného Slovince Alekse Humara, se naopak začal dotahovat překvapivě velice rychle jedoucí Maciej Oleksowicz. Ten na své jízde na asfaltu přes zimu hodně zapracoval a v Chorvatsku to bylo znát. I přes technické problémy ve druhé etapě si dokázal připsat své první vítězství na rychlostní zkoušce a notně pocuchat nervy zkušeného mazáka Longhiho.

Rozhodující v souboji o bronz se nakonec ukázala poslední sekce závěrečné etapy. V horách nad rychlostními zkouškami se honila dešťová mračna a posádky v servisu laborovaly, co obout. Zatímco Oleksowicz zvolil, stejně jako většina konkurentů, suché obutí se dvěma mokrýma v rezervě, Piero Longhi se rozhodl na poslední chvíli zariskovat a dal kompletně mokré obutí. Dle průběhu počasí na následujících dvou zkouškách to nejspíše byla správná volba, Longhi však svou snahu dva kilometry před cílem předposlední zkoušky přehnal a poslal svou Fabii S2000 mimo trať...

Maciej Oleksowicz - Andrzej Obrebowski (Ford Fiesta S2000) - Croatia Rally 2011

Bramborová příčka tentokrát zbyla na Dimitara Ilieva se Škodou Fabia S2000, kterého následoval Szymon Ruta. Ten střídal špatné výkony s dobrými, samotným vrcholem pak byla vyhraná jedna rychlostní zkouška. Až za ním skončil Antonín Tlusťák, kterému se tentokráte vůbec nedařilo, i vinou okolních problémů, dostat do správného tempa a celou soutěží se protrápil. V závěru se alespoň dokázal udržet před chorvatským multišampionem Niko Puličem.

První desítku pak uzavřeli Maciej Rzeźnik při premiéře se Subaru Impreza STi R4, slovinský vítěz dvoukolek Rok Turk a italský nováček automobilových soutěží Elia Bossalini. Z favoritů kromě Longhiho odpadl již jen Renato Travaglia, jehož zradil motor jeho Fabie S2000 hned na úvodní rychlostní zkoušce.

Třetím dílem mistrovství Evropy bude již za dva týdny Bosphorus Rally v Turecku.

Základní informace ke Croatia Rally

Fotogalerie z Croatia Rally

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist