www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 11 - Croatia Rally (ME)

Mechanik týmu A.T.Motosport v chorvatské vazbě

23. května 2011 • 14:35

Mechanik českého rallyeového týmu A.T.Motosport jezdce Antonína Tlusťáka byl zadržen v noci z neděle 15. na pondělí 16. května na chorvatských hranicích na přechodu Rupa. Celníci a pohraniční policisté sedmadvacetiletého Jana Tydlačku, který vezl tréninkový vůz týmu na závod mistrovství Evropy v Rijece, viní z pokusu o uplácení. „Již týden je ve vazbě, zakázali nám jakýkoliv kontakt,“ řekl dnes novinářům Tlusťák.

Podle něj mechanik neudělal nic špatného. Celníci údajně vyžadovali peníze nebo drobné pozornosti v podobě triček či piva při každém přejezdu přes chorvatské hranice již několik let. Nyní však podle Tlusťáka Chorvatsko vyhlásilo boj s korupcí, jehož je český mechanik obětí. „Přišlo mi to jako opačný boj s korupcí, než je všude v Evropě známo. Nepřímo si o ten úplatek řekli, on jim dal 100 eur. Vysmáli se mu, že je to málo, a za to ho zavřeli,“ popsal.

Antonín Tlusťák - Jan Škaloud, Škoda Fabia S2000 - Croatia Rally 2011

Mechanik podle Tlusťáka podal celníkovi dvě bankovky v hodnotě 50 eur mezi doklady. Reagoval prý na to, že ačkoliv měl všechno v pořádku, celník ho chtěl na hranicích nechat čekat 12 hodin, až prý přijde šéf. Podle listu Večernji list však neměl mechanik příslušnou dokumentaci k pneumatikám, které převážel.

Jelikož Rijeka je od hraničního přechodu vzdálená jen asi 30 kilometrů, po telefonické dohodě s Tlusťákem prý mladý muž nabídl celníkovi 100 eur, aby ho přes hranice pustil. Místo průjezdu do místa soutěže ale skončil v cele.

„Kdyby udělal nějaký mega průser, trestný čin, tak by to člověk chápal. Ale tady za toto, to mi přijde nemožné. Měl všechno v pořádku, nabídl 2500 korun, aby mohl projet hranice a na hotelu se vyspat. Chtěl to urychlit, aby ho pustili tak, jak na to měl právo. Ale otočilo se to proti němu a je zavřený,“ povzdechl si Tlusťák s tím, že mechanikovi hrozí pokuta, vyhoštění, podmíněný trest či v krajním případě šest měsíců až pět let vězení. Termín soudu zatím není znám.

Antonín Tlusťák - Jan Škaloud, Škoda Fabia S2000 - Croatia Rally 2011

Tým chtěl muže vykoupit z vazby složením kauce. Soud ji povolil, ale státní zástupkyně se odvolala. Kontaktována byla i česká ambasáda, ale ani její úsilí zatím k propuštění mechanika nevedlo. „Komunikují, ale je vidět, že se bojí. Čekali bychom, že se o českého občana postarají lépe,“ dodal Tlusťák s tím, že raději sami najali svému mechanikovi chorvatskou advokátku. Členové týmu přijeli do Česka v neděli, dnes se do Chorvatska někteří vracejí i s otcem zadrženého. „V úterý snad konečně povolí schůzku,“ doplnil Tlusťák.

Přes tyto problémy dojel loňský vicemistr Evropy Tlusťák o víkendu se spolujezdcem Janem Škaloudem Chorvatskou rallye na šestém místě. Tlusťák však dnes uvedl, že hodlá vyvolat diskusi o tom, zda by se v Chorvatsku evropské soutěže měly nadále jezdit. Podle něho mají totiž zkušenosti s tím, že celníci požadují za průjezd přes hranice země pozornosti či peníze, i další rallyeové týmy.

ČTK
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
25.05.2011 03:06
Pluto - moderátor
Jenom bych poopravil informaci, oblečení se předávalo v pátek cca ve 14:15. Skutečně příjemní celníci se nechtěli bavit jinak než chorvatsky, i seznam přineseného oblečení chtěli vyplnit jedině chorvatsky. Po pár minutách však jeden z nich definitivně pochopil, že to prostě chorvatsky nedáme, tak si to radši vyplnil sám. Ale žádný doklad o tom, že se něco přineslo...
25.05.2011 03:03
Pluto - moderátor
Rozhovor s Honzovým otcem - odkaz na valassky.denik.cz
24.05.2011 21:41
Marys
Jo s tím cupem je to pravda v té době když jsem tam byli bez karnetu tak jsme taky projeli až na druhém přechodu a loni se všemi papíry dělaly taky problémy až dostali trička čepice a kalendáře tak to najednou šlo a po cestě zpátky nás nechtěly pustit slovinci že nemáme razítko na karnetu které nám tam nedali chorvati a ti už nám ho dát nechtěly že už jsme od nich vyjely a šlo to zase až za úplatu no je to banda ..... co dodat.
23.05.2011 20:29
krb
bohužel kdo byl někdy v Chorvatsku ví že na toto jsou chorvatští celníci opravdu č*ráci! sám jsem byl minulý rok se závodním týmem v Rijece na závodech(motorky) a vím jak to na hranicích probíhalo při obou cestách(tam i zpět) - i když jsme měli všechny papíry v pořádku i s ne zrovna levným ATA Karnetem,tak dělali velké problémy a bez úplatku to prostě nešlo - i s úplatkem jsme se na zpáteční cestě zdrželi 8hodin! ... jsou to opravdu šmejdi!
23.05.2011 19:04
forum
i některé týmy měli před několika lety problémy třeba Levorovo mechanici když tahli závodáka s celým jejich doprovodem na závody tak je taky nechali čekat na hranicích a pak řekli stejně NE . Nic nezbývalo než , že musí to risknout jiným přechodem a tam za úplatu je pustili . Neměli bohužel ATA Karnet , ale i mi a plno ostatných doprovodných vozidel taky neměli ATA Karnet a bez problémů jsme v noci přejeli , oni jeli ale ve dne . To už je ale několik let , když se v Chorvacku jel Fabia cup
23.05.2011 17:21
Rizek
Chorvati byli vždycky hajzlíci. Za války se dali k Hitlerovi, pak vyhnali krvavě Srby a teď se jim zkorumpovaným parchantům zdá 100 EUR málo. Chtělo by to masívnější antikampaň.
toplist