www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 11 - Rallye Český Krumlov (MMČR)

Štajf připlul na cílovou rampu šestý

30. května 2011 • 11:20

Extrémně náročné podmínky při letošní Rallye Český Krumlov důkladně prověřily kvalitu celého startovního pole. Vojtěch Štajf s Petrou Řihákovou v této zkoušce obstáli a dojeli si do cíle pro stříbro za druhou příčku ve třídě 3, v absolutním pořadí skončili šestí.

Vojtěch Štajf - Petra Řiháková, Subaru Impreza STi - Rallye Český Krumlov

Pro Petru Řihákovou byl letošní start po boku Vojtěcha Štajfa premiérou na trati českokrumlovské soutěže. Na této náročné rally je kvalitní spolupráce posádky pro dobrý výsledek obzvláště důležitá, zejména když Subaru Czech Rally Team měl poměrně vysoké ambice a toužil rozmnožit svou letošní sbírku mistrovských bodů. Svatý Petr se navíc rozhodl, že letošní ročník na jihu Čech ještě ztíží – relativně suché období přerušil a důkladně se vyplakal v pátek a v sobotu, a to právě na trať rally. Posádka modrého hatchbacku Subaru Impreza WRX STI tak zažila pekelně těžkou zatěžkávací zkoušku. „Trochu neprozřetelně jsem po Rally Saturnus říkal, že tam na trati byly podmínky, s jakými se závodník potká jednou za třicet soutěží. Teď to musím opravit – stává se to zjevně dvakrát za třicet soutěží,“ usmíval se za cílovou rampou Štajf. „Už závodím pěkných pár let a opravdu nepamatuji, že bych po celý závod měl nasazené pneumatiky pro extrémní mokro. Oproti Slovinsku tady navíc přibylo vytahané bláto z krajnic a zejména na druhém průjezdu pátečním slavkovským testem jsme si užili pořádné klouzačky. Chvílemi jsem měl (kvůli nezamlžování čelního okna) asi na palec pootevřené boční okno a na jednom úseku mi bláto chrstlo i tím malým průzorem až na kombinézu.

My se po solidním sedmém čase na výstavišti rozjížděli na prvních klasických testech přece jen s určitým respektem k trati. S Petrou jsme v těžkých podmínkách postupně precizovali vzájemnou souhru, já měl navíc v paměti loňský ročník, kde jsem chtěl zaútočit na nesprávném místě a byla z toho tehdy havárie. Tentokrát vydrželo auto celé, jen nám nejužší špička trochu ujela. Ale špatné to nebylo, po pátku jsme byli třetí ve třídě 3 a sedmí celkem. Soustředili jsme se proto zejména na soupeře v našem výsledkovém okolí, tedy na Votavu a Arazima jedoucí v naší třídě a také na Pepu Petáka, který s námi stejně jako loni bojuje o post nejlepší smíšené posádky ve startovním poli. V sobotní etapě jsme jeli přece jen rychleji než v pátek. Povedla se nám zejména nová rychlostní zkouška Lipno, no a soupeře jsme postupně maličko ´setřásli´. Se šestou příčkou v cíli musíme být spokojeni, vezeme si cenné body jak do národního šampionátu, tak do Evropského poháru – central. Auto nás poslouchalo na slovíčko, o kus dál jsme se dostali i při nastavování zejména mapy mezinápravového diferenciálu pro tak těžké podmínky. Bez výhrad technických komisařů jsme prošli i závěrečnou ´rozebíračkou´, naši fanoušci nás zase potěšili tím, že přinesli ukázat krásné modely našich týmových vozů… Prostě to byla dobrá soutěž. Vezeme domů i hezké poháry za stříbro ve třídě, při vyhlášení vítězů se už vyčasilo, takže došlo i na ohňostroj – zkrátka a dobře, v Krumlově se nám i přes déšť líbilo a my odjíždíme domů spokojeni. Petřin výkon navíc ocenili i soupeři, vézt si věnec hned z krumlovské premiéry se povede jen málokomu, a to i za sucha.“ Dodejme ještě, že Vojtěch Štajf přidal k stříbru ve třídě 3 i vítězství v Pirelli Cupu a v průběžném pořadí Mezinárodního mistrovství České republiky se posunul už do první osmičky absolutního hodnocení.

Milan Sameš - Tomáš Singer, Subaru Impreza STi - Rallye Český Krumlov 2011

Českokrumlovskou soutěž dokončil i druhý týmový vůz s posádkou Milan Sameš – Tomáš Singer. Pro pilota bílého hatchbacku to byla dokonce premiéra v rámci ´velkého´ šampionátu, a tak se po několika chybkách z úvodu soustředil zejména na sbírání zkušeností. Oba týmové vozy soutěž úspěšně zvládly, což bylo velmi důležité i z jednoho prostého důvodu – Subaru Czech Rally Team čeká již za pár dní start na další domácí soutěži, kterou bude Rally Hustopeče.

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist