www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 11 - Agrotec Mogul Rally Hustopeče (MMČR)

Rallye ve vinicích

10. června 2011 • 12:00

Vždy jsem tvrdil, že nejlepším zážitkem je, když se člověku podaří skloubit dva koníčky dohromady. Pro milovníky vína a zároveň i rallye to v dnešních časech není nic tak moc složitého.

Nejproslavenější touto příjemnou symbiózou je světová Rallye Deutschland. Světová nejen co se týče příslušnosti k mistrovství světa, ale také co se týče daného regionu. Vždyť jakému milovníku vína by nic neříkaly moselské svahy plné révy, ze které zde umějí ty nejlepší ryzlinky na světě… Do mistrovství světa se nedávno zařadila i Francouzská rally v dalším vínu zaslíbeném regionu – v Alsasku. Kromě Rieslingu zde můžete natrefit na špičkový Gewürztraminer či Pinot Blanc.

I Česká republika má už několik let svůj „Deutschland“. Ačkoliv při porovnání jeho rallyových tratí s těmi světovými je to podobné jako srovnání moravských vinic se jmenovanými vinařskými giganty, „vínomilec“ si zde rozhodně přijde na své. Loni se jezdilo kousek od Čejkovic, proslaveného především aromatickými tramíny, kousek od servisní zóny pak leží Popice, známé nejen největší výsadbou původní moravské odrůdy Pálava (křížence Tramínu a Mülleru Thurgau), ale také špičkovým Ryzlinkem rýnským. No vida, zjevná paralela se světovými soutěžemi. Co by kamenem dohodil je navíc oblast Pálavy, jejíž specifická minerální půda dává vzniknout Ryzlinkům vlašským s nezaměnitelným projevem. A je libo raději červené? Tak to si určitě přijdete na své třeba ve Velkých Pavlovicích.

Když tady u psaní této chuťové onanie připomínám psy Ivana Petroviče Pavlova, říkám si, že k úplné dokonalosti tu přece jen něco chybí. Nějaký jihomoravský Sebastian Loeb. Dívaje se do seznamu mistrů republiky musím konstatovat, že zatím převažují jezdci z kraje valašské slivovice či plzeňského piva. Ale kdo ví, třeba někdy v budoucnu bude mezi úplnou soutěžáckou špičkou i nějaký ten Jihomoravan…

Viktor Hausknotz
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
10.06.2011 19:12
slonikyta
ale to by rally(e) musela být podnětnější a lepší zdejšímu vínu, navíc je třeba připomenout odrůdy jako Cabernet Moravia, Rubinet, ke zvěřině a pro Valachy Blauburger (chutná po švestkách), Aurelius, ...no, je toho více jak ve startovní listině
toplist