www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 11 - Agrotec Mogul Rally Hustopeče (MMČR)

Peugeot Delimax Total Team předčasně odstoupil z Rally Hustopeče

12. června 2011 • 12:00

Pavel Valoušek a Zdeněk Hrůza po RZ 8 odstupují z Rally Hustopeče 2011. Důvodem je udělení dodatečné pětiminutové penalizace za incident z prvního dne, kdy posádka po drobné kolizi v RZ 4 údajně dojela do servisu pouze na třech kolech, zatímco řády předepisují jet na čtyřech kolech. Peugeot Delimax Total Team nesouhlasí jak s formou udělené penalizace, ale především s tím, že byla udělena až v průběhu druhého dne a tým tak zbytečně vynakládal úsilí.

„V pátek, v RZ 4, poslední RZ první etapy, jsme udělali jezdeckou chybu. Pavel na výjezdu z úzkého mostu směrem na hlavní cestu trefil obrubník a poškodil zavěšení, což nás stálo čas a propad mimo bodované pozice. Auto ale bylo plně pojízdné a bez problémů dojelo do servisu, kde jej mechanici opravili a připravili na druhý den. Do druhé etapy jsme odstartovali s cílem zabojovat a vrátit se na body. To se nám podařilo. V polovině druhé etapy nám ale sportovní komisaři oznámili udělení pětiminutové penalizace za to, že po nehodě v RZ 4 auto údajně jelo po veřejných komunikacích po třech kolech a tím ohrožovalo bezpečnost provozu. OK, tento trest přijímáme.

Co nás ale zaráží je jeho forma. Pokud tím došlo k ohrožení bezpečnosti, měli nás pořadatelé rovnou vyloučit před startem druhé etapy. S tím také souvisí to, že se nám nelíbí načasování udělení trestu. Jak to s námi bude, jsme chtěli vědět už v pátek večer, sportovní komisaři nám ale žádnou informaci nedali. Jejich jednání proto vnímáme jako alibistické a velmi nešťastné, což poškodilo nejenom naši posádku, ale celkovou úroveň českého rallysportu. Navíc toto nestandardní rozhodnutí zásadně ovlivnilo boj o mistrovský titul. To vše jsou důvody k tomu, proč jsme se rozhodli nepokračovat v soutěži a proč také uvažujeme o tom, zda budeme pokračovat i v českém mistrovství,“ říká Jan Vrba ředitel společnosti Delimax, a.s.

Peugeot Delimax Total Team
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
15.06.2011 21:06
ajaj
pénalité může znamenat i pokutu viz: odkaz na slovnik.seznam.cz
13.06.2011 23:27
Speeder
Pan Vrba by se měl hlavně uklidnit na svou posádku, pokud jí chce nějak pomoci a taktéž na její soupeře by měl nahlížet s respektem a pokorou a ne si hrát na "šéfa mistrů světa"...
12.06.2011 19:21
Karbonyl - moderátor
Poněkud velkohubé, řekl bych. Když jsem se bavil s lidmi z Kronosu, tak ti nečekali téměř nic jiného, než vyloučení... Co se rychlosti udělení pentle týče, tak jedna věc bylo svolání SK k mimořádnému zasedání a druhá věc vyhrazení času pro příjezd zástupce soutěžícího na ředitelství k převzetí rozhodnutí - teprve po tom všem se pentle mohla objevit ve výsledcích.
12.06.2011 15:33
JanO
Díky, Pluto, "pénalité" - konečně jsem doma... Už tomu rozumím.
12.06.2011 15:16
Pluto - moderátor
JanO: Zase hledáš složitosti v něčem, kde nejsou. Slovo penalizace vychází z anglického "penalty" či francouzského "pénalité", což v překladu znamená trest. A ten může být proven různou formou.
12.06.2011 14:46
Walach
Hustopeče se Delimaxu povedly, jedna tiskovka lepší jak druhá.
12.06.2011 14:36
JaPan
To že dali pentli tak pozdě je přinejmenším podivné. Slova Delimaxu o tom, že skončí v mistrovství, to je prostě jen využití záminky. Důvody jsou zcela jiné.
12.06.2011 14:10
JanO
Tak od teď už nechápu ani význam slova penalizace...
12.06.2011 13:58
Pluto - moderátor
Tzn. sportovní komisaři měli na výběr širokou škálu, jak zareagovat. Neudělit nic, dát penalizaci časovou, penalizaci finanční, vyloučit...
12.06.2011 13:57
Pluto - moderátor
Inkriminovaný bod z předpisů:

15.1.5 V traťovém úseku na veřejné komunikaci musí jet soutěţní vozidlo jen na čtyřech kolech s pneumatikami. Všechny přestupky budou oznámeny sportovním komisařům, kteří mohou udělit penalizaci.
toplist