www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 11 - Agrotec Mogul Rally Hustopeče (MMČR)

Václav Pech bronzový na Rally Hustopeče

13. června 2011 • 11:00

Posádka EuroOil teamu Václav Pech jun. - Petr Uhel nastoupila do Rally Hustopeče v roli jednoho z favoritů soutěže, protože na jih Moravy přijela obhajovat svoje loňské vítězství.

Do soutěže vstoupila posádka modrožlutého Mitsubishi jak nejlépe mohla. Úvodní test Pech s Uhlem vyhráli a ukázali tak, že v Hustopečích myslí obhajobu loňského vítězství naprosto vážně. V letošním roce sice v Hustopečích nepanovalo tropické vedro jako loni, i tak ale příroda zaúřadovala, a změnila již tak náročnou trať na ještě těžší.

Václav Pech - Petr Uhel, Mitsubishi Lancer R4 - Agrotec Mogul Rally Hustopeče 2011

„Během seznamovacích jízd se nad centrem rally přehnaly mohutné bouřky, které způsobily velké naplaveniny na mnoha místech trati. My jsme tedy připravovali náš rozpis s předpokladem hodně kluzkého závodu s mnoha místy, kde budou naplaveniny z polí a vytahané bahno. Před startem se ale hodně prudce oteplilo a trať vyschla. Pořadatelé navíc naplaveniny většinou odbagrovali, a tak v Hustopečích, více než kde jinde, hrály roli informace od našich 'špionů' z trati. Musím proto poděkovat tátovi a Jardovi Palivcovi, kteří svoji roli zvládli na jedničku, a díky nim jsme se mohli pustit naplno i do míst, která jsme v rozpisu měli napsaná jako místa s blátem. Ve skutečnosti už tam byla suchá trať a třeba i vyjeté koleje až na asfalt, takže se tato místa dala projet úplně naplno. Vůbec jsme tedy díky příliš opatrnému rozpisu neztráceli a jeli jsme rychlé časy,“ vysvětluje pečlivou přípravu a souhru posádky se 'špiony' z trati Václav Pech .

V cíli první etapy bylo Mitsubishi EuroOil teamu na velmi lichotivé druhé pozici, pouhých 1,6 vteřiny za jezdcem továrního týmu Škoda, Janem Kopeckým. Ve druhé etapě Pech s Uhlem pokračovali dál v těsném souboji s dalším soupeřem disponujícím technikou S2000, Romanem Krestou. Tento souboj bohužel rozhodla jezdecká chyba, které se Václav Pech dopustil v deváté rychlostní zkoušce.

„Celou soutěž se jelo vyhrocené tempo, rychlostní zkoušky jsme skončili s rozdílem desetin sekundy a k jezdecké chybě nebylo daleko. Té jsem se, bohužel, dopustil v deváté rychlostce já, když jsem nedobrzdil z vysoké rychlosti do jednoho z retardérů, musel jsem se otočit a znovu nabrat rychlost. Byla z toho ztráta okolo 10 sekund a to, bohužel, rozhodlo náš souboj s Krestou. V závěru soutěže jsme se ještě pokusili stáhnout ztrátu, ale Roman s tím počítal, a nepolevil ze svého vysokého tempa. Na zbývajících 30km soutěže se nám povedlo umazat jen 1,5s a to nestačilo,“ popisuje vyhrocený závěr soutěže Václav Pech, kterému na druhé místo v absolutním pořadí chybělo pouhých 3,7 vteřiny.

Třetí místo při Rally Hustopeče bylo tedy pro posádku Václav Pech - Petr Uhel naprosto zasloužené a tvrdě vybojované. Jejich souboj se soupeři s vyspělejší technikou patřil k ozdobám soutěže. Další závod, kterou EuroOil team absolvuje, bude první červencový víkend Rallye Bohemia v Mladé Boleslavi.

Petr Eliáš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist