www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 11 - Geko Ypres Rally (IRC)

Geko Ypres Rally v cíli, Loix už posedmé slaví

25. června 2011 • 22:55

Jeden z vrcholů letošních seriálů IRC a ME je tu. Belgická Geko Ypres Rally v nejbližších hodinách nabídne těžké asfaltové tratě, celkem osmnáct rychlostních zkoušek a neskutečně silnou konkurenci. Z jejích řad už bohužel odpadl Jan Kopecký, i bez něj se ale rozhodně bude nač dívat.

Online výsledky - Rally Radio - Další informace k Geko Ypres Rally

2. etapa

RZ 18 - Kemmelberg 2 (10,2 km)

Freddy Loix - Frédéric Miclotte, Škoda Fabia S2000 - Geko Ypres Rally 2010

Geko Ypres Rally skončila. Jejím mužem číslo jedna se dle papírových předpokladů stal Freddy Loix, který tuto náročnou soutěž vyhrál už posedmé. „Bylo to trochu zvláštní, už velice brzy jsme přišli o několik silných soupeřů, takže jsme později bojovali hlavně sami se sebou,“ svěřil se v cíli vítěz. Na stupních vítězů jej doplnili Bryan Bouffier a Hans Weijs, který je jednoznačně největším překvapením celého víkendu. S vozem kategorie S2000 startoval vůbec poprvé a premiéru hned zakončil bronzem. Skvělým výsledkem se může pochlubit i čtvrtý Michal Solowow, jenž zároveň vyhrál klasifikaci ME. Polák si nicméně v závěru prožil malé drama, když musel nefunkční plynový pedál ovládat ručně pomocí drátu. Pátým místem zakončil premiéru s novým Mini belgický nestor Patrick Snijers, následovaný Guyem Wilksem a Karlem Kruudou, který i přes velkou snahu dosavadní skvělé umístění neudržel. I tak si jeho výkon při teprve druhém startu s vozem S2000 na asfaltu zaslouží pozornost. Sedmé místo vydřel Toni Gardemeister, následovaný Lucou Rossettim (2. v ME) a Bernhardem Ten Brinkem. I v samotném závěru došlo k chybám a výpadkům, ze hry se po potížích na RZ 17 poroučel Mark Van Eldik, kolo měnil P.G. Andersson, který ale vybojoval pro Proton poslední zbývající bod do hodnocení značek.

Geko Ypres Rally 2011
1.Freddy Loix-Frédéric MiclotteBELŠkoda Fabia S20002:40:03.9
2.Bryan Bouffier-Xavier PanseriFRAPeugeot 207 S2000+1:41.6
3.Hans Weijs-Bjorn DegandtNLD/BELŠkoda Fabia S2000+3:56.9
4.Michal Solowow-Maciej BaranPOLFord Fiesta S2000+6:06.8
5.Patrick Snijers-Johan GitselsBELMini John Cooper Works S2000+6:20.0
6.Guy Wilks-Phil PughGBRPeugeot 207 S2000+6:33.8
7.Karl Kruuda-Martin JärveojaESTŠkoda Fabia S2000+6:40.6
8.Toni Gardemeister-Tapio SuominenFINŠkoda Fabia S2000+6:57.4
9.Luca Rossetti-Matteo ChiarcossiITAFiat Grande Punto S2000+7:25.0
10.Bernhard Ten Brinke-Davy ThierieNLDŠkoda Fabia S2000+7:37.3

RZ 17 - Hollebeke 2 (28,8 km)

Bernhard Ten Brinke - DavyThierie, Škoda Fabia S2000 - Geko Ypres Rally 2011

Opakovaný průjezd královskou erzetou letošní Geko Ypres Rally dal najevo, že tu je další soutěž s dramatickým závěrem. Poklidný dojezd se nekoná a přestože se to netýká samotné špičky, boje o body budou ještě hodně silné. První bojová fronta začíná u pátého místa, které Karlu Kruudovi aktuálně vyfoukl Patrick Snijers. Talentovaný Estonec na velezkušeného Belgičana ztrácí necelých osm vteřin, podobný rozdíl je pak mezi Kruudou a sedmým Wilksem. A také za touto trojkou bude horko. Gardemeisterovi zjednodušil situaci Mark Van Eldik, který rychlostní zkoušku dokončil s téměř dvouminutovou ztrátou, takže se Fin mohl posunout o příčku nahoru. Mezi následujícícm Rossettim a Ten Brinkem je však pouhá jedna desetina rozdílu. A na šanci skončit v první desítce nenápadně stále číhá Robert Barrable.

RZ 16 - Heuvelland 2 (24,7 km)

Karl Kruuda - Martin Jarveoja, Škoda Fabia S2000 - Geko Ypres Rally 2011

Posádky si již pomalu odškrtávají zbývající vložky, ta zatím poslední byla zároveň jednou z nejdelších. A opět se zde prorážely pneumatiky. Nejvíce to pocítil Patrick Snijers, který se propadl hned o dvě místa a dohromady s chybou předchozí RZ opravdu nemá důvod k dobré náladě. Dnes již třetí defekt zaznamenal Guy Wilks. Tomu i nadále patří sedmé místo, avšak potenciální kořist v podobě Karla Kruudy mu povážlivě poodběhla. Estonec se posunul na páté místo a Wilksovu přímému tlaku teď bude vystaven právě Snijers. Čtvrté místo pak drží stabilně jedoucí Solowow. Velká mela se šikuje na hranici první a druhé desítky. Zatím nejlépe z boje vychází Mark Van Eldik, na nějž si ale s několikasekundovými odstupy brousí zuby Toni Gardemeister, Bernhard Ten Brinke, Luca Rossetti a teoreticky i Robert Barrable, který se během dne pomalu, ale jistě neustále přibližuje Top 10.

RZ 15 - Watou 2 (12,3 km)

Michal Solowow - Maciej Baran, Ford Fiesta S2000 - Geko Ypres Rally 2011

Prostřední vložka předposlední sekce zkorigovala pořadí do schématu, v němž už nefiguruje Bernd Casier. Další změny se neudály, ve vedení je stále Freddy Loix, který nemá s kým závodit a dle svých slov má problémy zůstat koncentrovaný. Ve stejné situaci jsou i druhý Bryan Bouffier i třetí Hans Weijs. Na něj mohl ještě nedávno zkusit zaútočit Patrick Snijers, který ale v samotném závěru testu chyboval a kvůli téměř minutové ztrátě ztratil s Holanďanem přímý kontakt. Nejrychlejším jezdcem v hodnocení ME je i nadále Michal Solowow, aktuálně pátý se ztrátou pětadvaceti sekund na Snijerse.

RZ 14 - Proven-Vleteren 2 (14,8 km)

Bernd Casier-Francis Caesemaeker, Škoda Fabia S2000 - Geko Ypres Rally 2011

Třetí pozice je na letošní Geko Ypres Rally zakletá. Po odstoupení Pietera Tsjoena nyní došlo i na Bernda Casiera. Ten už před rychlostní zkouškou přišel o alternátor, takže ve fabii brzo přestalo fungovat servo. Belgičan zkoušku dokončil se ztrátou čtyřicetiu sekund, dál už ale vzhledem k délce rychlostních zkoušek a celé trati zbývající do nejbližšího servisu nepokračuje. Na třetí místo se tak vrací Hans Weijs. Na osmé místo se posunul Guy Wilks a díky defektu Karla Kruudy má na dostřel i to sedmé.

RZ 13 - Kemmelberg 1 (10,2 km)

Hans Weijs-Bjorn Degand, Škoda Fabia S2000 - Geko Ypres Rally 2011

První průjezd testem Kemmelberg uzavřel nejdelší sekci letošní Geko Ypres Rally. I nadále je v čele Freddy Loix, následovaný Bryanem Bouffierem. Třetí místo po jezdecké chybě ztratil Hans Weijs, na Bernda Casiera nyní ztrácí šest a půl sekundy. Propadl se rovněž Bernhard Ten Brinke, který kuriózně stihl na jediné rychlostní zkoušce trefit strom a o pár kilometrů dál ještě i zeď. I přesto mu patří deváté místo, jeho dosavadní osmou příčku nyní drží Mark Van Eldik. Oba dva jsou v zorném poli Guye Wilkse, který se chce po nevydařeném Heuvellandu prokousat co nejvýše.

RZ 12 - Show Wasquehal (1,9 km)

Patrick Snijers-Johan Gitsels, Mini John Cooper Works S2000 - Geko Ypres Rally 2011

Krátká speciálka nezměnila ve výsledcích nic, po odstoupení Tsjoena po předchozí vložce ale pomohla srovnat celkové pořadí do aktuální podoby. Nejrychlejším jezdcem byl poprvé Andreas Mikkelsen, který už ale nefiguruje v celkovém pořadí. V něm se naopak začíná formovat holandsko-belgická bitva o třetí místo. To aktuálně - a možná trochu překvapivě - drží Hans Weijs, pouhých sedm desetin ale ztrácí čtvrtý Bernd Casier a s nijak zásadně velkou ztrátou třceti sekund situaci zezadu sleduje Patrick Snijers na Mini.

RZ 11 - Lille-Eurométropole (8,5 km)

Jedenáctý test, který se spolu s náledující speciálkou jede jen v jednom průjezdu, se stal konečnou pro Pietera Tsjoena. Belgický matador zkoušku sice projel a i po ní držel celkové třetí místo, za cílem však musel svůj vůz kvůli banální chybě odstavit. Co se přihodilo? Před startem šla posádka kontrolovat pneumatiky, když ale odjížděla, nevšimla si, že je před vozem malý betonový patník. O něj se nárazem poškodil chladič, který se posádce po průjzedu rychlostní zkouškou bohužel nepodařilo opravit. Pro tým Kronos se tak letošní Geko Ypres Rally stala noční můrou, po dvojitém odstoupení Thierryho Neuvilla a nyní Pietera Tsjoena Belgičanům zůstává ve hře už jen vůz Guye Wilkse, který se ale po předchozím dvojitém defektu nachází až na jedenáctém místě.

RZ 10 - Hollebeke 1 (28,8 km)

Guy Wilks - Phil Pugh, Peugeot 207 S2000 - Geko Ypres Rally 2011

Nejdelší test letošní Geko Ypres Rally negativně postihl řadu posádek. Nejvíce Guye Wilkse, který postupně prorazil obě přední kola a zkoušku dokončil s více než pětiminutovou ztrátou - následoval propad z dosavadní druhé pozice až do druhé desítky. S proraženými gumami se potýkali také třeba Gardemeister, Mikkelsen či Rossetti, přičemž většina z nich narazila na kámen skrytý hned v prvná zatáčce za startem zkoušky. Mimo trať byl Luca Betti, který ztratil jedenáct a půl minuty. Posádky si nicméně pochvalují, že trať začala osychat - v okolí Yper už asi dvě hodiny neprší.

RZ 9 - Heuvelland 1 (24,7 km)

Bryan Bouffier - Xavier Panseri (Peugeot 207 S2000) - Geko Ypres Rally 2011

Druhá nejdelší vložka celé rally uzavřela úvodní sekci náročné soboty. Vývoj celkového pořadí zůstává víceméně beze změn. Na čele bez problémů ovládá situaci Loix, Wilks se drží druhého místa, které je pro něj v daném momentu maximem a třetí Bouffier se pomalu vzdaluje Tsjoenovi. Změna nastala ve vedení klasifikace mistrovství Evropy - i přes penalizaci za včerejší zdržení způsobené problémy s motorem se na první místo vrátil Luca Rossetti, který přeskočil Michala Solowowa. Tato dvojice celkově uzavírá nejrychlejší desítku. Antonín Tlusťák je celkově jedenadvacátý (čtvrtý v ME), nad jeho dalším působení v rally ale skrz zdravotní problémy spolujezdce visí otazník.

RZ 8 - Watou 1 (12,3 km)

Hlavní změnou druhé sobotní zkoušky byla změna na třetím místě. Na to se vrátil Bryan Bouffier - Pieter Tsjoen si dle svých slov v těchto podmínkách nevěří, neboť s peugeotem nikdy na mokrém asfaltu nejel. Test opět vyhrál Freddy Loix, který svůj náskok na druhého Wilkse navýšil už na čtyřicet sekund.

RZ 7 - Proven-Vleteren 1 (14,8 km)

Guy Wilks - Phil Pugh, Peugeot 207 S2000 - Geko Ypres Rally 2011

Nejhorší scénář na Geko Ypres Rally se naplnil - celou noc totiž pršelo. Specifické tratě tak dostaly nový prvek v podobě vytahaného kluzkého bláta a do hry se tak dostala správná volba pneumatik. S tou si nejlépe poradil Guy Wilks, který poprvé narušil doavadní Loixův monopol na vyhrávání v RZ. Třetím časem se blýskl Gardemeister, jehož pneumatiky Hankook si s náročnými podmínkamy zjevně porozuměly. Kdo měl ale problémy, byl třeba Rossetti, který dělal hodiny, jeho někdejší týmový kolega Basso, který uklidil svou satrii do příkopu, kde ulomil levé přední kolo, a Neuville, jenž šel mimo trať ve stejném místě, jako později Basso, na rozdíl od Itala ale zkoušku dokončil. Čtrnáctiminutová ztráta je ale pouze prodloužením včerejšího debaklu - mladý Belgičan nedokázal ani v jedné etapě bez problémů dokončit úvodní test...

1. etapa

RZ 6 - Langemark 2 (18,8 km)

Freddy Loix - Frédéric Miclotte, Škoda Fabia S2000 - Geko Ypres Rally 2011

Úvodní etapa Geko Ypres Rally 2011 je minulostí. Přestože byla jen jakýmsi předkrmem před neskutečně dlouhou a náročnou sobotní částí, nastavila záda mnohým favoritům. Kopecký, Neuville, Mikkelsen, ti všichni už v dnešních soubojích chyběli. Zejména Freedymu Loixovi, který se přiznal, že se mu v takto oslabené konkurenci závodí trochu zvláštně. I přesto si Belgičan počíná neskutečně - ze šesti pátečních vložek nepustil svým konkurentům ani jednu, všechny vyhrál. Za druhým Wilksem bude nocovat 'nejrychlejší soukromník' Pieter Tsjoen, následovaný Bouffierem a překvapivě Hansem Weijsem, který poprvé startuje s dvoutisícovkou. Luca Rossetti se po poslední zkoušce prvního dne vrátil do nejrychlejší desítky, díky přeskočení Solowowa bude brát cenné bonusové body do klasifikace ME. V ní je klasifikován i náš Antonín Tlusťák - ten je před druhým dnem 22. celkově a 5. v ME.

Geko Ypres Rally - 1. etapa
1.Freddy Loix-Frédéric MiclotteBELŠkoda Fabia S200051:11.1
2.Guy Wilks-Phil PughGBRPeugeot 207 S2000+36.7
3.Pieter Tsjoen-Eddy ChevaillierBELPeugeot 207 S2000+54.1
4.Bryan Bouffier-Xavier PanseriFRAPeugeot 207 S2000+58.9
5.Hans Weijs-Bjorn DegandtNLDŠkoda Fabia S2000+1:20.2
6.Bernd Casier-Francis CaesemaekerBELŠkoda Fabia S2000+1:32.2
7.Toni Gardemeister-Tapio SuominenFINŠkoda Fabia S2000+1:45.5
8.Patrick Snijers-Johan GitselsBELMini John Cooper Works S2000+1:50.5
9.Luca Rossetti-Matteo ChiarcossiITAFiat Grande Punto S2000+1:54.5
10.Michal Solowow-Maciej BaranPOLFord Fiesta S2000+2:00.0

RZ 5 - Mesen-Sauvegarde 2 (14,8 km)

Luca Roosett - Matteo Chiarcossi, Fiat Grande Punto S2000 - Geko Ypres Rally 2011

Druhá zkouška páteční večerní sekce byla první, která do první desítky nepřinesla žádné změny. Freddy Loix opět nenašel přemožitele a navýšil svůj náskok ve vedení. Nejtěsnější rozdíly jsou aktuálně mezi třetím Tsjoenem a čtvrtým Bouffierem (rozdíl čtyř sekund) a sedmým Gardemeisterem a osmým Snijersem (3.7 sekund). Belgičan s novým Mini zatím na nejrychlejší jezdce nestačí a dílčími časy se pravidelně umisťuje na rozhraní první a druhé desítky. Na jedenácté místo poskočil Rossetti, kterému se podařilo opravit motor jeho Abarthu; Ital tak zůstává v boji nejen o evropské body.

RZ 4 - Dikkebus-Westouter 2 (14,3 km)

Toni Gardemeister - Tapio Suominen, Škoda Fabia S2000 - Geko Ypres Rally 2011

Sílící šero začalo zahalovat druhou sekci první etapy, na suverenitu Loixe to ale nemělo žádný vliv. Fast Freddy si nic nedělá z trati, kterou už poznamenal první průjezd a rovněž vložený závod historických vozů, a druhému Guyi Wilksovi opět nadělil bezmála deset sekund. Kolem trati se s nadsázkou začínají šířit zvěsti, že Loix zná nejen místní tratě, ale i místní zkratky. Čtvrtým časem překvapil jindy nevýrazný Toni Gardemeister, naopak propadl se Luca Rossetti, jehož Abarth se do cíle vložky dobelhal s motorem jednoucím pouze na tři válce. Nejrychlejším jezdcem v hodnocení ME se tak nově stal celkově sedmý Michal Solowow.

RZ 3 - Langemark 1 (18,8 km)

Pieter Tsjoen - Eddy Chevaillier, Peugeot 207 S2000 - Geko Ypres Rally 2011

Loixova převaha narůstá. Šestinásobný vítěz této rally na předchozí zkoušce dle svých slov jel příliš pomalu a nyní naopak zabral - něco na tom bude, druhý čas byl pomalejší o celých devět sekund a zajel jej Pieter Tsjoen. Přes deset sekund ztratil Guy Wilks, tito tři i nadále drží tři nejrychlejší pozice. O jedno místo vzhůru se posunul Rossetti, na páté místo odeslal Bouffiera. Robert Barrable dělal hodiny a byl mimo trať, po třetí zkoušce se propadl až na rozhraní druhé a třetí desítky.

RZ 2 - Mesen-Sauvegarde 1 (14,8 km)

Freddy Loix - Frédéric Miclotte, Škoda Fabia S2000 - Geko Ypres Rally 2011

Rovněž druhý test se stal kořistí Freddyho Loixe. O pouhé čtyři desetiny zaostal Guy Wilks, který si nadále drží průběžné druhé místo. Třetí příčku ale ztratil Bryan Bouffier, a to ve prospěch místního matadora Pietera Tsjoena. Čtvrtým časem se prezentoval Luca Rossetti na fiatu, úřadující evropský šampion je momentálně pátý. V těsném závěsu je Hans Wejs, který vůbec poprvé startuje s vozem kategorie S2000. Sympaticky do soutěže vstoupil i Ir Robert Barrable, po RZ 2 klasifikovaný na sedmém místě.

RZ 1 - Dikkebus-Westouter 1 (14,3 km)

Freddy Loix - Frédéric Miclotte, Škoda Fabia S2000 - Geko Ypres Rally 2011

Geko Ypres Rally je nemilosrdná a hned od počátku kosí i jezdce z nejužší špičky. Thierry Neuville, který se řadil k největším favoritům, skončil s poškozeným zavěšením a proraženým kolem, ani Andreas Mikkelsen podobně jako na Monte nezvládl začátek a nedlouho po startu rally havaroval. Překvapení se nekoná na vedoucí pozici, kterou uzmul Freddy Loix, následovaný Guyem Wilksem a Bryanem Bouffierem.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist