www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 11 - Geko Ypres Rally (IRC)

Freddy Loix opanoval belgickou Ypres Rally

27. června 2011 • 08:35

Freddy Loix jedoucí v tovární Škodě Fabii Super 2000 suverénním způsobem zvítězil v pátém podniku IRC, belgické Ypres Rally. Celkově si připsal na této soutěži sedmé vítězství a nesmazatelně se zapsal do historie této soutěže. 'Fast' Freddy Loix zvítězil v celkem devíti rychlostních zkouškách z celkových 18. a v cíli měl na druhého Bouffiera na Peugeotu náskok 1 minuty a 41 sekund. Loix se zároveň posunul do čela hodnocení IRC. Úspěch Fabií podtrhnul fantastickým třetím místem Holanďan Hans Weijs na privátní Fabii Super 2000. ŠKODA je rovněž nadále první v hodnocení značek šampionátu.

Celá soutěž přitom pro tým ŠKODA Motorsport nezačala šťastně – po havárii tovární posádky Kopecký – Starý na čtvrtečním shakedownu tým s ohledem na zdravotní stav spolujezdce Petra Starého rozhodl o odstoupení posádky ze soutěže ještě před jejím startem. Podezření na zlomeninu klíční kosti Petra Starého se nepotvrdilo, velké bolesti Starého však účast posádky na soutěži vyloučily.

Freddy Loix - Frederic Miclotte, Škoda Fabia S2000 - Ypres Rally 2011

Barvy továrního týmu tak hájilo pouze belgické eso Freddy Loix. První den byl pohromou i pro řadu adeptů na pódiové umístění – Neuville na Peugeotu a Mikkelsen na Fabii odstoupili z důvodu poškození vozu již po první rychlostní zkoušce. Pátečních 96 km erzet tak přineslo souboj především Loixe se zbytkem soutěžního pole. První etapu končil Loix s náskokem 37 sekund na Guye Wilkse.

Druhý den, ve kterém na jezdce čekalo 12 rychlostních zkoušek a 192 kilometrů, byl již suverénním představením Loixe. Místní rekordman dokonale využil znalost každého kousku tratě a soupeřům nedal sebemenší šanci. Po celý dlouhý sobotní den kontroloval vedoucí pozici s cílem neudělat zbytečnou chybu. V cíli byl Freddy neskonale šťastný: „Je to jako sen vyhrát zde posedmé, přestože spousta skvělých pilotů nenastoupila nebo měli problémy hned od začátku. Společně s Frédericem si toto rekordní vítězství určitě užijeme. Již nyní se však těšíme, jak budeme hájit barvy týmu ŠKODA Motorsport na její domácí Rally Bohemia příští týden. Jsem celému týmu a jeho členům ohromně vděčný.“

Michal Hrabánek, šéf ŠKODA Motorsport týmu přidává: „Gratuluji Freddymu k jeho rekordnímu vítězství, kterého dosáhl s vozem Fabia Super 2000. Ukázal, že právem stále patří ke špičce jezdeckého pole. Mrzí nás odstoupení posádky Kopecký-Starý ještě před soutěží, ale zdraví všech členů našeho týmu je na prvním místě. Zda bude Petr Starý v pořádku na nadcházející soutěž IRC na Azorských ostrovech, budeme vědět v příštích dnech. Přejeme mu brzké uzdravení a děkuji celému týmu za skvělý přístup po ne příliš šťastném úvodu soutěže.“

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist