www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 17. května 2024, Svátek má Aneta, zítra Nataša

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 11 - Rally Bohemia (MMČR)

Rally Bohemia: Vítězství pro Loixe, Valoušek zpět ve hře o titul

3. července 2011 • 17:25

Pátou soutěží pokračuje letošní Mediasport mezinárodní mistrovství České republiky v rally. Úvod ostrého programu obstarala páteční večerní superspeciálka přímo v Mladé Boleslavi, v sobotu ráno se pak posádky vydaly vstříc klasickým rychlostním zkouškám.

Online výsledky - Diskuse k rally - Další informace k Rally Bohemia

Rally Bohemia 2011

- - - 2. etapa - - -

RZ 15 - Sychrov 2, 28.00 km

Poslední rychlostní zkouška letošní Rally Bohemia symbolicky prvním místem Freddyho Loixe a druhou příčkou Pavla Valouška definitivně uzavřela dnešní duel této dvojice na promáčených testech druhé etapy. Třetí čas si se ztrátou 31.8 vteřiny připsal Vojtěch Štajf před Polákem Chuchalou a Janem Šlehoferem. Šestý byl i přes drobnou krizi Aaron Burkart a sedmý Václav Arazim, který se opět trochu potrápil se zlobícím turbem. Svou porci smůly si nakonec ještě vybral Martin Semerád, který skončil s uražeým kolem.

Absolutním vítězem soutěže se tedy stal Freddy Loix na tovární Škodě Fabii S2000 před Pavlem Valouškem na Peugeotu 207 S2000 týmu Peugeot Delimax Total CNT. Obrovským překvapením je třetí, ale zcela zasloužená příčka pro Václava Arazima na Mitsubishi Lancer Evo 9, rovněž jako čtvrté místo mladého Jana Šlehofera.

Pátý dojel Wojciech Chuchala, který také předvedl skvělý a bojovný výkon. Vojtěch Štajf se nakonec dokázal prokousat až na šestou příčku, a za sedmým Burkartem skončil novic na českých tratích Andrea Crugnola na Citroenu DS3 R3T, který zároveň vyhrál klasifikaci dvoukolek. Poslední dvě volná místa v první desítce patřila také dvoukolkám, respektive Fabiím R2, v pořadí Jaromír Tarabus a Jan Černý.

RZ 14 - Navarov 2, 14.64 km

Bez větších dramat proběhla předposlední rychlostní zkouška, na níž sice opět zvítězil Pavel Valoušek, ale Freddy Loix tentokráte situaci plně kontroloval a zaostal jen o 1.4 vteřiny. Třetí čas zaznamenal Polák Chuchala a zlepšující se tendenci potvrdil čtvrtým časem Aaron Burkart. Do první desítky se dostal dokonce i Oleksij Tamrazov, který byl na druhém Navarově osmý.

Trio Loix, Valoušek a Arazim už má asi takzvaně 'svoje jisté', o další příčky se bude možná ještě bojovat. Po RZ 14 byl čtrvtý Semerád o 18.3 vteřiny před Šlehoferem, dalších 25 vteřin ztrácel šestý Chuchala a o 27 vteřin za ním byl Štajf.

Status quou zůstal zachován i na čele dvoukolek, když na trati čtrnáctého testu se za Crugnolou seřadili Chmielewski, Černý a Tarabus.

RZ 13 - Chloudov 2, 7.39 km

Druhý průjezd nejkratší zkouškou dne se nejlépe vydařil Pavlu Valouškovi, který zkoušku vyhrál před Janem Šlehoferem a Martinem Semerádem. Čtvrtým časem se pojistil svou pozici Chuchala a až za pátým Václavem Arazimem byl Freddy Loix, který zvolnil možná až více než bylo zdrávo, když za Valouškem zaostal o 10.5 vteřiny. Nejlepší dílčí čas v dosavadním průběhu soutěže, tedy sedmý, zaznamenal Aaron Burkart. Mimo trať skončil Jan Sýkora, který následně za cílem zkoušky odstoupil.

Loix zůstává nadále v čele, ale jeho náskok na Valouška se snížil na 33.6 vteřiny. Třetí místo si může relativně v klidu udržovat Arazim, po výpadku Sýkory si o příčku polepšili Semerád i Šlehofer.

Ve dvoukolkách opět úřadoval Andrea Crugnola, ale jen šest desetin vteřiny za ním byl Jan Černý, třetí Jaromír Tarabus zaostal o dalších šest vteřin. Tento trojlístek se také drží na průběžných stupních vítězů, když druhý Tarabus je minutu za italským mladíkem a 25.4 sekundy před svým 'bratrem ve zbrani' Černým.

RZ 12 - Sychrov, 28.00 km

Doslova k trháku nasadil na prvním průjezdu Sychrovem Freddy Loix, který Pavlu Valouškovi vrátil porážku z předchozího testu i s úroky v podobě rozdílu 24 vteřin. Třetím čas 'skóroval' Václav Arazim před Janem Sýkorou a pátým Martinem Semerádem. Stejná jména se ve stejném pořadí pak po RZ 12 opakují i v první pětce průběžné absolutní klasifikace.

Sychrovská zkouška nadělala velké problémy dosud jasně vedoucímu dvoukolkáři Andreovi Crugnolovi. Náročné podmínky na trati znamenaly velkou časovou ztrátu, přesto to stačilo na udržení vedení. Suverénní vítězství v rámci dvoukolek si připsal Jaromír Tarabus, který se v průběžné klasifikaci odpoutal od třetího Jana Černého, kterého tentokrát porazil i Emil Triner.

Flash

Nedělní Waterloo pokračovalo i na posledním testu úvodní sekce. Na Sychrově totiž kvůli poruše motoru svého Peugeotu 207 S2000 odstupuje do té doby třetí Jan Dohnal. Kvůli havárii, která se naštěstí obešla bez zranění, skončil ze sedmého místa také Dan Běhálek.

RZ 11 - Navarov, 14.64 km

První dílčí vítězství si na své konto připsal na prvním průjezdu přes Návarov Pavel Valoušek, který zde stáhnul náskok svého belgického rivala Loixe o 1.6 sekundy. Třetí čas zajel Jan Dohnal před Martinem Semerádem, další páté místo přidal ke své dosavadní bilanci Jan Šlehofer. Na trati jedenácté zkoušky skončili mj. Václav Dunovský a Jan Votava (oba havárie, bez zranění).

Na aktuálně neotřesitelné pozici vedoucího dvojlístku Loix - Valoušek se po RZ 11 nic nemění. Naopak na třetí místo postoupil zpět Jan Dohnal, když Václav Arazim ztratil na trati této zkoušky 24 vteřin a klesnul tak o rovné vteřiny na čtvrté místo za Dohnala. Na šestou příčku si na úkor Dana Běhálka polepšil Jan Šlehofer.

Dílčí klasifikaci vozů s jednou poháněnou nápravou stále ovládá Andrea Crugnola, druhý byl na prvním Navarově Jaromír Tarabus a třetí Rafal Janczak na Citroenu C2 R2 Max. V průběžné absolutní klasifikaci dvoukolek se po odstoupení Dunovského usadila na druhé a třetí pozici za Crugnolou dvojice Fabií R2 pilotovaných Tarabusem a Černým.

Freddy Loix - Frederic Miclotte, Škoda Fabia S2000 - Rally Bohemia 2011

RZ 10 - Chloudov, 7.39 km

První nedělní zkouška měla po odstoupení Romana Kresty jasného favorita ve Freddym Loixovi. Ten se této role zhostil naprosto bez problémů, když druhému Pavlu Valouškovi odjel o téměř vteřinu na kilometr. Dobře se vyspal Václav Arazim, který zajel na RZ 10 třetí absolutní čas, čtvrtý byl Jan Dohnal před Janem Šlehoferem, který tak potvrdil svá včerejší slova o tom, že mu déšť vyhovuje. Shodný dílčí čas, tedy pátý, se Šlehoferem zajel Jan Sýkora, sedmý byl Martin Semerád před Danem Běhálkem. Do první desítky konečně nakouknul devátým časem také Aaron Burkart, Top 10 uzavřel Wojciech Chuchala.

Na čele Rally Bohemia nyní figuruje Freddy Loix s náskokem 21.7 vteřiny na Pavla Valouška. O další pozice se dnes bude určitě urputně bojovat. Třetí Arazim ztrácí na druhé místo 1:48.2 vteřiny, ale to ho určitě netrápí tolik, jako vteřinové odstupy jeho pronásledovatelů na čtvrtém (Dohnal) až devátém místě (Chuchala). Kvůli poruše převodovky odstoupil na RZ 10 Martin Bujáček.

Ve dvoukolkách se za nejrychlejším Crugnolou blýsknul druhým časem David Štefan, třetí byl Jaromír Tarabus. V celkovém hodnocení této kategorie se nic nemění, vede nadále Crugnola před Dunovským a Černým. V servisní zóně odstoupil Lukáš Pondělíček.

Flash

Letošní Rally Bohemia přišla hned ráno o dosavadního lídra průběžné absolutní klasifikace, když se vůz Romana Kresty zastavil na přejezdu k dnešní úvodní zkoušce.

Krestova Fabia S2000 se zastavila za posledním kruhovým objezdem u průmyslové zóny před nájezdem na dálnici v Mladé Boleslavi. Kresta na tomto místě zůstal stát a je potvrzeno, že do RZ 10 neodstartuje.

Na vině Krestova odstoupení jsou problémy s elektrikou. Vůz je v současné době na cestě zpět do servisní zóny, takže pro Krestu s Grossem nakonec letošní Bohemie končí smolně.

- - - 1. etapa - - -

Roman Kresta - Petr Gross, Škoda Fabia S2000 - Rally Bohemia 2011

RZ 9 - Super SS Sosnová - 2.71 km

Sosnovská divácká superspeciálka byla jako obvykle především o tom nevyrobit zbytečnou chybu. Té se vyvarovali všichni jezdci z čela stávající průběžné absolutní klasifikace, když notně inovovanou zkoušku jako takovou nejrychleji absolvoval Freddy Loix. Obrovským překvapením však určitě byl druhý čas Jana Sýkory na Lanceru R4. Třetí tak byla Fabie S2000 Romana Kresty a čtvrtý nejlepší čas tak náležel Pavlu Valouškovi před Martinem Semerádem. Potíže s elektronikou potrápily na Sosnové Vojtu Štajfa, technické problémy (spojka) se nevyhnuly ani Tiborovi Cserhalmimu.

Po první etapě tak ve vedení zůstává trojlístek Kresta, Loix a Valoušek. Na čtvrté místo v závěru dne postoupil Václav Arazim na úkor Jana Dohnala, jehož výkon je ale přesto určitě největším překvapením dne. Na šestou pozici se po posledním dnešním testu posunul Martin Semerád před Daniela Běhálka, zatímco své pozice už nijak na sosnovské speciálce neměnili osmý Šlehofer, devátý Chuchala a desátý Sýkora.

Ve dvoukolkách přinesla závěrečná zkouška dílčí prvenství Janu Chmielewskému na Citroenu DS3 R3T, o dvě desetiny pomalejší byl Lubomír Minařík a třetí Václav Dunovský. Také medailové pozice klasifikace vozů s jednou poháněnou nápravou zůstaly v závěru dne neměnné, když nadále vede Crugnola před Dunovským, třetí Černý má po dnešku k dobru 2.3 vteřiny na Chmielewského. Na RZ 9 odstoupil kvůli poruše motoru Milan Kneifel.

RZ 8 - Vinec, 16.47 km

Dnešní předposlední zkouška, kterou byl notoricky známý Vinec, nejlépe sedla při premiéře Freddymu Loixovi. Belgičan najel na druhého Romana Krestu 4.4 vteřiny, Pavlu Valouškovi pak uštědřil 11.1 sekundy. Po propadu na předchozí sekci se do hry vrátil čtvrtým časem Jan Sýkora, náladu si určitě spravil i pátý Vojtěch Štajf.

Krestův náskok na čele soutěže před Loixem se tedy snížil na 18.6 vteřiny, třetí Pavel Valoušek zaostává za první příčkou už o rovných 32 vteřin. Z pohledu pořadí se nic nezměnilo na čtvrtém místě Jana dohnala a páté pozici Václava Arazima, po odstoupení Romana Odložilíka v servisu (transmise) si polepšil na šestou příčku Dan Běhálek.

Ve dvoukolkách zůstal zachován status quo. Zkoušku vyhrál Crugnola před Dunovským, stejné pořadí je v této kategorii celkově. Třetí je i nadále Jan Černý před Chmielewskim, který na RZ 8 zajel třetí nejlepší čas v kategorii 2WD.

RZ 7 - Šumburk 2, 16.24 km

Sedmý rychlostní test přinesl první dnešní dílčí vítězství pro Freddyho Loixe. Belgický pilot pokořil Romana Krestu o 1.7 sekundy, dalších šest desetin pak přidal na pomyslný účet Pavlu Valouškovi. Čtvrtým časem se za setrvalého mírného deště blýsknul matador českých soutěží Václav Arazim, pátý byl Jan Dohnal a nejlepší dnešní výkon předvedl sedmý Wojciech Chuchala. Zkoušku nedokončil kvůli havárii Jaroslav Orsák, incident se naštěstí obešel bez zranění.

Roman Kresta si tak i po druhé sekci drží jasné vedení, zatímco o druhou příčku se i nadále přetahují Freddy Loix a Pavel Valoušek. Na čtvrté místo si polepšil Jan Dohnal, pátý je Václav Arazim. Roman Odložilík ztratil na RZ 7 téměř minutu a klesnul na šesté místo.

Ve dvoukolkách tentokrát jasně dominoval Dunovský. Crugnolův náskok na vedoucí pozici se tak snížil na necelých šestnáct vteřin.

RZ 6 - Smržovka 2, 10.92 km

Šestý rychlostní test měl podobný průběh jako pátý, když Roman Kresta opět navýšil svůj náskok na čele soutěže o dalších 10 vteřin. Druhý dojel Pavel Valoušek před Freddym Loixem. Další výborný čas zajel Jan Dohnal, pátý byl Daniel Běhálek před Romanem Odložilíkem. Pro technické potíže bohužel odstoupil Josef Peták.

Náskok Romana Kresty na čele výsledkové listiny narostl na komfortních 24.7 vteřiny, o druhé místo se shodným časem po druhé Smržovce dělili Loix s Valouškem. Čtvrté místo drží nadále Roman Odložilík, který už ale ztrácí 1:16.2 sekundy na Krestu. Na páté místo pak poskočil z osmého Jan Dohnal. Až do druhé desítky průběžné absolutní klasifikace se naopak propadli Jan Dohnal a Jaroslav Orsák.

V kategorii vozů s jednou poháněnou nápravou pokračuje ve spanilé jízdě Crugnola, druhý čas tentokrát zajel Jaromír Tarabus před Dunovským. Dvojice Crugnola a Dunovský si nadále drží první dvě příčky v celkovém hodnocení 2WD, o třetí místo bojuje Jan Černý s Janem Chmielewskim, když za delší konec provazu aktuálně tahá český mladík.

RZ 5 - Bzí 2, 7.67 km

Doslova vodou na mlýn Romana Kresty se stal lehký déšť na prvním testu odpolední sekce. Na necelých osmi kilometrech nadělil luhačovický pilot Pavlu Valouškovi 6.1 vteřiny, čtvrtému Freddymu Loixovi pak ještě o 1.4 vteřiny více. Fantastický třetí čas zajel Jan Dohnal, který stejně jako pátý Josef Peták vsadil na mokré pneumatiky.

Krestův náskok na Loixe po RZ 5 rázem narostl na více než deset vteřin, třetí Valoušek je naopak belgickému jezdci na dostřel, když aktuálně ztrácí jen 1.4 sekundy. Na čtvrté místo průběžné absolutní klasifikace poskočil na úkor Vojty Štajfa zlínský Roman Odložilík a polepšil si i Václav Arazim, který byl po pěti odjetých testech na šesté příčce.

Ve dvoukolkách dokázal Dunovský na druhém přůjezdu přes Bzí porazit o desetinu lídra Crugnolu, na jejich pozicích na prvním a druhém místě to ale samozřejmě vliv nemělo.

RZ 4 - Šumburk, 16.24 km

Nejdelší test dopolední sekce s sebou přinesl také největší dosavadní rozdíl mezi vedoucí trojicí. Roman Kresta nasadil velmi ostré tempo a druhému Loixovi odskočil na čtvrté zkoušce o 5.4 vteřiny, třetí Valoušek byl pomalejší o dalších 0.6 vteřiny. Čtvrtý nejlepší čas vybojoval před Odložilíkem Vojtěch Štajf, na dalších pozicích se opět řadili těsně za sebou Sýkora, Orsák a Běhálek.

Největší změnou před servisní pauzou je tedy nové jméno lídra průběžné absolutní klasifikace letošní Bohemie. Na čele je po čtyřech odjetých zkouškách Roman Kresta před Freddym Loixem (+ 4.8 s, oba Škoda Fabia S2000) a Pavlem Valouškem (+ 8.3, Peugeot 207 S2000). Naopak se nic nezměnilo na čtvrté až sedmé příčce, kde setrvávají Vojtěch Štajf, Roman Odložilík, Jan Sýkora a Jaroslav Orsák. Tato čtveřice zatím ztrácí na vedoucí pozici méně než minutu.

Ve dvoukolkách si další nejlepší dílčí čas přidal do své sbírky Crugnola, který tak logicky vede i průběžnou klasifikaci své kategorie. Druhý čas zajel Václav Dunovský, který si tak udržel stříbrnou příčku, třetí dojel průběžně bronzový Lubomír Minařík.

RZ 3 - Smržovka, 10.92 km

Také třetí rychlostní test se stal kořistí Romana Kresty. Druhý čas zajel Freddy Loix, třetí byl Pavel Valoušek. V solidním tempu pokračuje nadále Roman Odložilík, který si na své konto připsal další čtvrtý nejlepší čas. Nádherný souboj se odehrával mezi 'velkými enky' a R4, kde se do dvou vteřin za sebe dokázali natěsnat Štajf, Orsák, Sýkora a Běhálek.

Absolutně zůstává na čele Loix, zanedbatelné 0.6 vteřiny aktuálně ztrácí Kresta, který po RZ 3 postoupil na druhou příčku na úkor Valouška. Otrokovický pilot ztrácí na první pozici 2.9. Čtvrtý Vojtěch Štajf ztrácí 26.5 sekundy, ale pro něj je podstatnější vedení ve skupině 3. Pátý zůstal Odložilík, své pozice si udrželi také šestý Sýkora a sedmý Orsák.

Ve dvoukolkách byl opět nejrychlejší Crugnola, u jehož vozu je znát výkon turba, druhý byl tentokrát Lubomír Minařík před Janem Chmielewskim z Polska.

Kvůi technickým problémům odstoupili na RZ 3 domácí Jiří Tošovský a také Martin Hudec.

RZ 2 - Bzí, 7.67 km

Hned úvodní sobotní zkouška naznačila, že ani letošní Rally Bohemia nebude vybočovat ze zaběhnutého scénáře domácího šampionátu, když se začalo opět velmi zostra. Zkoušku vyhrál Roman Kresta na Škodě Fabii S2000, ovšem jen o 0.5 vteřiny zaostal Pavel Valoušek na Peugeotu 207 S2000 a jen o další tři desetiny více ztratil Freddy Loix. První trojice se tak vešla do rozdílu jediné vteřiny.

Nicméně i 'zbytek světa' od sebe dělily těsné odstupy. Čtvrtý Roman Odložilík ztratil na Krestu 9.2 sekundy, o pouhé čtyři desetiny vteřiny za ním se pak ve výsledcích druhého rychlostního seřadili shodným časem Vojtěch Štajf a Jan Sýkora, který tak potvrzuje, že mu přestup do R4 opravdu svědčí.

V průběžné absolutní klasifikaci se na prvních třech příčkách Loixe, Valouška a Kresty nic nezměnilo, pod odstoupení Pecha si o příčku polepšili aktuálně čtvrtý Vojtěch Štajf a pátý Roman Odložilík.

Ve dvoukolkách se nejlépe dařilo italskému mladíkovi Crugnolovi na Citroenu DS3 R3T, ale mizivých 6 desetin vteřiny na něj ztratil Václav Dunovský se Suzuki Ignis S1600. Třetí čas patří Lubomíru Minaříkovi na Renaultu Clio R3.

Kromě odstoupení Václava Pecha skončil na RZ 2 také Tomáš Růžička, který skončil s ulomeným kolem.

Flash RZ 2

Hned na prvním ranním testu nečekaně odstupuje kvůli technické závadě jeden z aspirantů na přední příčky absolutní klasifikace. Na čtvrtém kilometru kvůli problémům s transmise odstoupil Václav Pech se svým Mitsubishi Lancer R4.

Pech nejdříve zastavil zhruba kilometr po startu zkoušky na začátku obce Bzí, byl předjet několika soupeři a poté se ještě vrátil na trať. Tu však definitivně opustil na 3.8 km na odbočce mezi Chlístovem a Těpeřemi.

Podle první informace přímo ze strany posádky je příčinou Pechova odstoupení pravděpodobně problém s poloosou, nicméně přesný důvod zatím není k dispozici.

SSS 1 - Mladá Boleslav, 2.4 km

Kratičká úvodní městská speciálka vyšla nejlépe Freddymu Loixovi, který zde o 1.7 vteřiny porazil Pavla Valouška. Pomyslný bronz získal Roman Kresta, výborný výkon mezi obrubníky předvedl i Václav Pech na plnohodnotné verzi Lanceru R4.

Špičce startovního pole se tentokráte vyhnuly potíže, smůlu měli Grendel (diferenciál), Hering a Sojka (oba havárie), nicméně všichni tři odpadlíci z úvodního testu mají možnost dnes ráno nastoupit k pokračování v soutěži, když jejich konto bylo zatíženo časem 6 minut. Této možnosti nakonec využili jen Sojka a Grendel, Janu Heringovi se auto opravit nepodařilo.

-jav- ; AutoSport.CZ - foto: M.Riechert
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist