www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 11 - Silk Way Rally 2011

Silk Way Rally: Holowczyc ve vedení

12. července 2011 • 08:30

Poté, co Stephane Peterhansel ztratil v úvodní etapě letošní Silk Way Rally více než dvě hodiny, ukázal tento francouzský pilot ve včerejší etapě své kvality a připsal si na své konto první etapové vítězství. Na čele soutěže nicméně po dvou dnech figuruje Krzystof Holowczyc, který včera skončil druhý. Vítěze úvodní etapy Želudova provázely technické potíže.

Peterhansel včera vyhrál i přes dvouminutovou penalizaci a byl rychlejší Holowczycze o 12:09 minuty. Třetí byl Francouz Laveille na buggyně Nissan Hardbody, který zaostal za prvním místem o 48 minut. Na čele průběžné absolutní klasifikace soutěže tedy nyní za 'Holkem' figuruje právě Laveille (+53:23 min.), třetí je Rus Mironěnko (+56:06 min).

„Tahle dlouhá speciálka pro nás byla hodně těžká, protože jsme byli na trati mezi prvními. Nakonec to pro mě ale bylo jednodušší než včera, protože jsem chytil dobré tempo,“ komentovala pondělní nejdelší etapu soutěže polská rallyová ikona.

Krzystof Holowczyc, BMW X3 - Silk Way Rally 2011

„Měli jsme sice nějaké drobné potíže, hlavně s čištěním čelního skla, ale ty měl určitě každý, takže jsme spokojení. Možná jsme mohli jet o trochu rychleji, ale soutěž je stále ještě dlouhá a ještě nepřišel ten správný čas pro riskování. Kromě toho máme určitý náskok v celkové klasifikaci, takže i kdyby Stephane Peterhansel vyhrál všechny zbývající zkoušky, pokud s ním budu schopný držet krok, měl bych být schopen udržet ho za sebou,“ přemítal Holowczyc v cíli etapy.

Peterhanselovy potíže s elektronikou vyřešili jeho mechanici nakonec až ráno, což vyústilo ve zmiňovanou dvouminutovou penalizaci. Ta však francouzskému jezdci rozhodně těžkou hlavu dělat nemusela. Peterhansel se po včerejšku posunul na desáté místo absolutně a na první pozici ztrácí 2:09:31 hod. „Celý den jsme se jen snažili předhonit auta, která ráno startovala před námi. Předjetí Kabirova bylo náročné, ale nakonec jsme to zvládli, i když jsme museli zariskovat. Kromě toho šlo všechno hladce. Auto na této proměnlivé speciálce fungovalo naprosto perfektně, hlavně na malých dunách, které není snadné překonávat kvůli tomu, že písek neunese velkou zátěž. Byla to zajímavá zkouška, ale dlouhý den se skoro pěti sty kilometry rychlostní speciálky, což bylo náročné pro soukromníky. Pro nás to byla ale nakonec dobrý den, i když ještě pořád musíme trochu doladit podvozek,“ komentoval pilot továrního Mini All4Racing.

Z českých posádek se byli včera v kategorii automobilů v cíli klasifikováni pouze manželé Pelcovi, kteří na 29. místě se ztrátou 4:05:46 hod. a celkově se posunuli na průběžnou 28. příčku.

V kategorii trucků nakonec cíl etapy nespatřil průběžný lídr soutěže Eduard Nikolajev, který odstoupil kvůlli technickým problémům, ale na čele průběžné absloutní klasifikace ho zastoupil další pilot Kamazu Firdaus Kabirov, který včera dojel do cíle o 4:01 min před Hansem Staceym, Karginovem (+21:34 min) a naším Alešem Lopraisem (+27:42 min). Dařilo se i Poláku Cabalovi na Liazu, který dojel v první desítce, těsně za její hranicí dojeli jedenáctý Spáčil a dvanáctý Valtr.

V kamionech tedy po dvou etapách vedou Kamazy Kabirova a Karginova (+35:10 min), na třetí místo se i přes včerejší defekt a potíže s turbem posunul Loprais s Tatrou (+43:25 min). Spáčil je po včerejšku sedmý (+1:39:51 hod.), Vrátný 22. (+4:02:28 hod.), Cabala 23. (+4:18:23 hod.) a Valtr je 25. (+4:45:27 hod.).

-jav-, AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist