www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 11 - Silk Way Rally 2011

Silk Way Rally: Radost pro Holowczycze, zklamání pro Lopraise

13. července 2011 • 10:00

Prvenstvím si ve třetím dni letošní Silk Way Rally upevnil své dosavadní vedení na čele soutěže Krzysztof Holowczyc. Polák předvedl bezchybný výkon, na rozdíl od Stephana Peterhansela, který vyrážel na trať etapy jako první. Francouz skončil nakonec druhý před domácím Želudovem. V kategorii trucků držel trumfy v rukou Aleš Loprais, ale navigační chyba před koncem etapy nakonec přinesla etapové vavříny mladému Mardějevovi.

Silk Way Rally 2011

Peterhansel včera doplatil na banální příhodu, když na 244. kilometru zapadnul se svým vozem do písku. To nicméně neznamenalo žádný velký problém, nicméně při následném couvání opomenul zkušený pilot použít zpětná zrcátka a ve spěchu tak najel na kopeček velbloudí trávy, na němž jeho Mini All4 zůstalo viset na ochraně podvozku. Posádka vozu s číslem 100 tak musela použít písečné žebříky a notně zapracovat na tom, aby dostala kola auta zpět do kontaktu s povrchem.

Holowczyc startoval do etapy přímo za Peterhanselem, takže se i díky tomu vyhnul stejné písečné pasti a bez potíží dorazil do cíle zkoušky. V celkové klasifikaci tak vede o 1:27:42 hod. před druhým Alexandrem Mironěnkem na BMW, třetí Alexandr Želudov na nissanu ztrácí 2:05:24 hod. Peterhansel se posunul na čtvrtou pozici, když ztrácí 2:11:17 hod. na vedoucího polského pilota.

„Stephane jel před koncem testu opravdu pomalu, takže jsem si myslel, že má technický problém, ale hodně rychle mi došlo, proč tak jede“ popisoval závěr dne Holowczyc. „Také jsem zpomalil. Ale ke konci doslova skákal po těch písečných hrbolech, radost pohledět. Dělal jsem co jsem mohl, abych na této zkoušce vyhrál a nakonec jsme do cíle dorazili hned za ním. Byla to zábava zápolit s tímto Velkým šampionem, kterým je, a hlavně ho porazit!“

Drobné navigační chyby znamenaly ztrátu téměř jeden a půl hodiny pro do té doby třetího Christiana Laveilleho. Česká posádka Pelcových byla v cíli dne klasifikována na poslední 50. etapové příčce se ztrátou 6:03:40, což vyústilo v její propad v průběžné absolutní klasifikaci na 33. místo. Ulrichovi ze Slovenska byli po včerejšku 43.

V kategorii kamiónů úřadoval Loprais, ale v závěru testu se jeho více než sedmi minutový náskok kvůli navigační chybě otočil ve ztrátu 25. minut. Test tak vyhrál junior Ilgizar Mardějev na Kamazu před svým týmovým kolegou Kabirovem, třetí byl Hans Stacey. Ve vedení tedy zůstává nadále Kabirov o 41:31 min. před Karginovem, Stacey je třetí se ztrátou necelé hodiny a Loprais na čtvrté příčce ztrácí 1:02:37 hod. (+ 3:38 min za Staceym).

„Na dnešním testu jsme byli nejrychlejší a myslel jsem, že to máme v kapse,“ říkal zklamaný Aleš Loprais. „Můj navigátor ale bohužel udělal velkou chybu a ztratili jsme vše, co jsme během zkoušky najeli! To se těžko polyká ... Jediným světlým momentem je fakt, že naše Tatra fungovala naprosto perfektně. Budeme se dál snažit jet co nejlépe a dosáhnout na konci závodu na pódiové umístění. Ale nebude to nic lehkého.“

Spáčilova Tatra je průběžně na 12. místě, na 20. místě je po třetí etapě Liaz Valtra, o dvě pozice před Tatrou Vrátného. Polák Cabala na druhém Liazu je o další pozici zpět, tedy 23. a na 25. místě figurovala poslední česká Tatra pilotovaná Svobodou.

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist