www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 11 - Silk Way Rally 2011

Silk Way Rally: Peterhansel postoupil na druhé místo

14. července 2011 • 10:05

Podle řady účastníků byla čtvrtá etapa letošní Hedvábné stezky náročnější, než Dakar. Před nástrahami obtížné a převážně písečné trati byli koneckonců soutěžící před startem varováni samotnými pořadateli. A jak se nakonec ukázalo, nepřeháněli!

Vítěz etapy Stephane Peterhansel absolvoval 400 km dlouhou speciálku za necelých šest hodin, jeho průměrná rychlost se tedy pohybovala okolo 67 km/hod. Přitom Francouz ani jednou nechyboval! Obtížné podmínky však nedovolily nasadit vyšší tempo a posádky musely být neustále ve střehu a čelit velkému fyzickému vyčerpání, neboť k těžké trati se ještě přidalo úmorné vedro.

Stéphane Peterhansel, MINI All4 - Silk Way Rally 2011

'Peter' nakonec dojel do cíle zkoušky o 9:04 min před Holowczyczem. Polský jezdec měl včera přitom hodně velké štěstí, že nepřišel o vedení, protože na 275. km zapadnul do písku. Třetí nejlepší čas zaznamenal ve čtvrtém rychlostním testu Alexandr Želudov, když zaostal o pouhých dvacet vteřin za Holowczycem.

„Tam, kde se jelo v písečných kolejích, jsme se bavili, ale mimo ně to bylo hodně tvrdé. Upřímně, bylo to fakt ohavné. Naštěstí je náš roadbook bez chyb a kontrolní body byly umístěny v přehledných místech, takže to nebylo až tak těžké na navigaci. Ale trať vedoucí mimo stezky byla hrozná, pořád to s námi strašně házelo a báli jsme se, že poteče krev,“ stěžoval si přes své vítězství v cíli Peterhansel.

„Zkrátka, nebylo to nic extra a bylo to dlouhé a fyzicky náročné. Nejsem si jistý, jestli jsme na poslední Dakaru jeli nějaký test s časem 5:56 hod! A přestože duny byly malé, pořád hrozilo, že v nich zapadnete. Nehrozilo to sice při jejich přejíždění, protože naše auta mají velký výkon, ale při hledání průjezdních bodů, kdy si tolik nedáváte pozor,“ dodal 'Peter'.

V podobném duchu se vyjadřoval i Holowczyc: „Byl to hodně hodně těžký den. A pokud to bylo takhle těžké pro nás, jak těžké to asi muselo být pro soukromníky ... Byli jsme z auta úplně roztřepaní, zabrat dostával krk, ramena, záda.“

Peterhansel se tedy po včerejším druhém etapovém vítězství prokousal už na druhé místo průběžné absolutní klasifikace, ale na Krzystofa Holowczycze ztrácí přes dvě hodiny. Pokud tedy 'Holka' nepotkají dnes a zítra technické potíže či nevyrobí vážnější jezdeckou chybu, může si být polský matador téměř jistý svým vítězstvímn na letošní Silk Way Rally. Třetí pozice náleži Želudovovi, jenž ztrácí tři a půl minuty na Peterhansela.

Problémy včera pronásledovaly do té doby průběžně pátého Alexandra Mironěnka na BMW X3, který několikrát uvíznul v písečné pasti a ztratil přes dvě hodiny. Soutěž skončila pro Christiana Lavieilleho, kterému vypovědělo službu řízení jeho Nissanu Hardbody a poté, co při opravě opustil oficiální trať, byl ze soutěže vyloučen.

Solidní patnácté místo včera vybojovali manželé Pelcovi na Hummeru, když zaostali o 2:07:53 hod. za Peterhanselem. Absolutně jsou tak po 4. etapě na 26. pozici (+12:55:27). Slováci Ulrichovi dovedli svůj Nissan do cíle jako 46. a celkově jsou po včerejšku 40.

Andrej Karginov, Kamaz Master - Silk Way Rally 2011

V kategorii kamionů si po smůle z předchozí etapy náladu spravil nejrychlejším časem Aleš Loprais na Tatře Jamal, když za sebou nechal Kamazy Kabirova, Karginova a Mardějeva. Stacey neměl svůj den, když jeho Iveco zpomalily technické potíže a dojel až jako sedmý před Jaroslavem Valtrem na Liazu.

Na čele průběžné celkové klasifikace této kategorie zůstávají i nadále Firdaus Kabirov a Andrej Karginov (+45:11 min.), Aleš Loprais postoupil na třetí místo a dnes může atakovat druhou pozici (+47:51 min. na Kabirova). Hans Stacey klesnul na 4. místo se ztrátou více než půl hodiny na Lopraise.

Valtr se posunul v celkovém hodnocení kamionů na 16. místo, jeho týmový kolega Józef Cabala je 20. (včera 13. místo). Tomáš Vrátný měl včera potíže, ze kterých ho vysvobodila až další Tatra Václava Svobody a je po čtvrté etapě 22., zatímco Svobodovi náleží 24. příčka. Marek Spáčil havaroval a soutěž pro něj skončila.

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
14.07.2011 15:51
marty66
Škoda tý chyby v minulé etapě.Aleš nyní mohl ztrácet cca 15 min na Kabirova a pořád by byla šance na první flek.
toplist