www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 11 - Sata Rally Acores (IRC)

SATA Rally Acores v cíli. Vítězí Hänninen, Škoda slaví hattrick.

16. července 2011 • 19:20

Seriál Intercontinental Rally Challenge se letos vůbec poprvé vydal na šotolinu. Oceánská SATA Rally Acores vítá nejužší špičku seriálu IRC včetně kompeltního týmu Škoda Motorsport, se zahraničními soupeři se budou konfrontovat rychlí lokální jezdci na produkčních vozech.

Online výsledky - Rally Radio - Další informace k SATA Rally Acores

3. etapa

RZ 17 - Tronqueira 2 (21,94 km)

Juho Hänninen - Mikko Markkula, Škoda Fabia S2000 - SATA Rally Acores 2011

Juho Hänninen je fenomén. V seriálu IRC není úspěšnějšího jezdce, Fin si v nedlouhé historii tohoto šampionátu díky triumfu na Azorech připsal už osmé vítězství. To poslední je rovněž důležité pro vývoj letošní sezony, neboť i přes omezený program v IRC se Hänninen stal novým lídrem seriálu. S výjimkou nevydařeného Monte zatím pokaždé z rally odjížděl s nejvyšším možným bodovým ziskem a jak se neoficiálně nese azorským servisem, Juho dostane možnost bojovat o další body i za šest týdnů ve Zlíně. Absolutorium za výkon na Azorech si zaslouží i Andreas Mikkelsen. Norský mladík se tentokrát vyvaroval zásadnějších chyb, celý víkend mu nechybělo odhodlání a víra ve vítězství a přestože nakonec skončil 'až' na druhém místě, jde o jeho nejlepší dosavadní výsledek v IRC. Třetí dojel Jan Kopecký, kterému dnes kvůli technickým problémům odpadl jediný přímý soupeř Bruno Magalhaes. Body za bronz jsou pro českou posádku ale nesmírně důležité, díky azorskému výsledku se posunuje na průběžné třetí místo v seriálu. Jako čtvrtý dokončil Bryan Bouffier, což je sympatický výsledek vzhledem k tomu, že Francouz se soukromým vozem absolvoval dvě etapy v roli čističe trati a navíc zde startoval vůbec poprvé. Premiéru si na Azorech odbyl i Patrik Sandell dokončivší na pátém místě. Jeho minutová penalizace z pátku jej nakonec může mrzet, za čtvrtým Bouffierem totiž Švéd zaostal o 57 sekund. Šesté místo připadlo Ricardu Mourovi, který zvítězil v hodnocení produkčních vozů a po výpadku Bruna Magalhaese se navíc stal nejrychlejším portugalským jezdcem. Velkou poklonu zaslouží Paulo Maciel, jenž všechny konkurenty v hodnocení dvoukolek deklasoval pouze s malým Citroënem Saxo VTS třídy 6.

SATA Rally Acores 2011
1.Juho Hänninen-Mikko MarkkulaFINŠkoda Fabia S20002:19:03.8
2.Andreas Mikkelsen-Ola FlöeneNORŠkoda Fabia S2000+42.3
3.Jan Kopecký-Petr StarýCZEŠkoda Fabia S2000+1:46.0
4.Bryan Bouffier-Xavier PanseriFRAPeugeot 207 S2000+3:36.2
5.Patrik Sandell-Staffan ParmanderSWEŠkoda Fabia S2000+4:33.3
6.Ricardo Moura-Sancho EiroPRTMitsubishi Lancer Evo IX+6:07.0
7.Vítor Lopes-Hugo MagalhaesPRTSubaru Impreza STi+9:52.1
8.Vítor Pascoal-Luis RamalhoPRTMitsubishi Lancer Evo IX+12:47.3
9.Sergio Silva-Nelson CordeiroPRTSubaru Impreza STi R4+14:00.3
10.Paulo Maciel-Filipe GouveiraPRTCitroën Saxo VTS+18:10.7

RZ 16 - Graminhais 2 (20,80 km)

Juho Hänninen - Mikko Markkula, Škoda Fabia S2000 - SATA Rally Acores 2011

Zdá se, že je rozhodnuto. Andreas Mikkelsen se rozhodl pro body za druhé místo a na vedoucího Hänninena už neútočí. Mezičas v rychlostní zkoušce tomu sice nenapovídal, nicméně v cíli stopky hovořily jasně - Mikkelsen ztratil téměř osmnáct vteřin a Hänninen po předpolední RZ vede s náskokem necelé půlminuty. Klidnému dojetí podřídil svůj výkon i Kopecký, v této rychlostní zkoušce byli rychlejší i Bouffier se Sandellem.

.

RZ 15 - Grupo Marques SSS 2 (2,00 km)

Toshi Arai - Dale Moscatt, Subaru Impreza STI R4 - SATA Rally Acores 2011

Podruhé a v této rally naposled se posádky podívaly do známého lomu, kde byla přichystána dvoukilometrová paralelní speciálka. Vzhledem k délce nemohla do celkového pořadí nijak výrazně promluvit, v elitní desítce tedy k žádné změně nedošlo. Další dílčí skalp svých konkurentů si vykroužil Andreas Mikkelsen, který z Hänninenova bezpečného náskoku ukrojil pouhé tři desetiny. Další časy následovaly v těsných rozestupech, vždyť prvních deset posádek se vměstnalo do pouhých šesti a půl sekund. Po speciálce následuje servis a po něm opakovaný průjezd prvními dvěma zkouškami z dnešního rána.

RZ 14 - Tronqueira (21,94 km)

Juho Hänninen - Mikko Markkula, Škoda Fabia S2000 - SATA Rally Acores 2011

Dvě zásadní věci se udály na čtrnácté rychlostní zkoušce. Tou první bylo odstoupení Bruna Magalhaese, jemuž se nepodařilo udržet při životě porouchané transimse jeho peugeotu. Jan Kopecký a jeho třetí místo tak jsou v relativním bezpečí, před i za českou posádkou jsou velké rozestupy a jen velká smůla by dvojici Škody Motorsport mohla připravit o azorský bronz. Mnohem zásadnější změna ale nastala na čele. Juho Hänninen vrátil i s úroky Mikkelsenovi jeho opovážení se připravit Fina na předchozí zkoušce o vedení - Hänninen 'nadělil' Norovi téměř čtrnáct sekund, vrátil se na první místo a aktuálně vede vůbec největším rozdílem, jaký v této rally zatím měl. Jedenáct sekund je dostatečně velký odstup na to, aby se Mikkelsen začal soustředit na důležité body do šampionátu, podobně Hänninenova vedoucí pozice by znamenala posun na první místo v seriálu.

RZ 13 - Graminhais (20,80 km)

Andreas Mikkelsen - Ola Floene, Škoda Fabia S2000 - SATA Rally Acores 2011

Jestliže se páteční etapa nesla v duchu většího počtu kratších vložek, dnes je to naopak. Kromě krátké speciálky jsou na programu pouze čtyři testy, jejichž délka ale ani v jednom případě nejde pod dvacet kilometrů. Situaci navíc opět ztěžují déšť a hustá mlha. Hned na prvním testu se děly věci. Z první pětky se problémům vyhnul jen Bouffier, který dnes ale opět jede jako první a na neprojeté trati ztratil půl minuty. Za ním jedoucí Kopecký si připisuje první vyhranou RZ v rally, z jeho vozu, přesněji z posilovače řízení ale vytéká olej coby následek nedořešené včerejší závady. Celkově se Čech posunul na třetí místo před Magalhaese, kterému odešel zadní diferenciál a nad jeho další účastí tak v tuto chvíli visí otazník. A drama se odehrálo i na špici - Hänninen přejel odbočku a v náročných podmínkách nedokázal odolat tlaku Mikkelsena, který pro změnu trefil zeď. Nor si i přes tento incident ale připsal druhý nejrychlejší čas v testu a celkově se posunul do čela; na Hänninena má nyní k dobru téměř tři sekundy. Snaha Mikkelsena a Kopeckého o posun vpřed, která se včera celý den míjela účinkem, tak nyní přinesla své ovoce poněkud divokou formou hned na první sobotní zkoušce.

2. etapa

RZ 12 - Coroa da Mata (7.50 km)

Bryan Bouffier - Xavier Panseri (Peugeot 207 S2000) - SATA Rally Acores 2011

Andreas Mikkelsen se po právu může nazávat hrdinou poslední páteční sekce. Vyhrál všechny tři vložky a i díky chybě Hänninena, kterému v jedné z odboček zhasnul motor, je nyní mezi oběma adepty na celkové prvenství pouhých 1.3 sekundy rozdílu. Závěrečná etapa tak má před sebou ještě zajímavé momenty. Neméně zajímavý byl i průběh taktických šachů ohledně zítřejších startovních pozic. Sandellova minutová penalizace byla samotným jezdcem nejprve označena jako neprávněná, v případě jejího odmazání by ale Sandell byl i nadále pátý a v sobotu by tak stejně jako dnes opět vyrážel na trať jako první. Jezdec Škody Sverige tedy v cíli RZ 12 penalizaci bagatelizoval a byl připraven do poslední etapy startovat podle pořadí jako sedmý. Taktickou bitvu ale podcenil Bouffier, který na poslední páteční zkoušce dne zajel čas, který by v případě odmazání Sandellovy penalizace tak jako tak odpovídal pátému místu a v roli 'čističe' se zítra objeví právě Francouz. Sandell tak nyní opět může usilovat o smazání penalizace a v případě kladného vyřízení bude těžit nejen z výrazné časové úlevy, ale rovněž z mnohem lepší pozice ve satrtovním poli.

SATA Rally Acores po 2. etapě
1.Juho Hänninen-Mikko MarkkulaFINŠkoda Fabia S20001:07:45.8
2.Andreas Mikkelsen-Ola FlöeneNORŠkoda Fabia S2000+1.3
3.Bruno Magalhaes-Paulo GravePRTPeugeot 207 S2000+49.8
4.Jan Kopecký-Petr StarýCZEŠkoda Fabia S2000+49.8
5.Bryan Bouffier-Xavier PanseriFRAPeugeot 207 S2000+2:20.1
6.Ricardo Moura-Sancho EiroPRTMitsubishi Lancer Evo IX+3:12.8
7.Patrik Sandell-Staffan ParmanderSWEŠkoda Fabia S2000+3:20.8
8.Vítor Lopes-Hugo MagalhaesPRTSubaru Impreza STi+4:49.7
9.Vítor Pascoal-Luis RamalhoPRTMitsubishi Lancer Evo IX+5:56.9
10.Sergio Silva-Nelson CordeiroPRTSubaru Impreza STi R4+6:11.2

RZ 11 - Lagoa - Marques 2 (13,06 km)

Bruno Magalhaes - Paulo Grave, Peugeot 207 S2000 - SATA Rally Acores 2011

Druhá nejdelší zkouška dne se opět nesla ve skandinávském duchu. Mikkelsen obral v boji o vedení Hänninena o další cenný čas a oba seveřany tak dělí už jen šest sekund. Magalhaes si nepatrně upevnil své třetí místo, před Kopeckým má nyní pětisekundový náskok. Další výrazné změny se ale nekonají a nejdelší etapa rally se tak s výjimkou bojůvky na čele v klidu blíží ke svému konci.

RZ 10 - Remédios - Água de Pau (7,15 km)

Patrik Sandell - Staffan Parmander, Škoda Fabia S2000 - SATA Rally Acores 2011

Úvodní test poslední páteční sekce z části využíval trať včerejšího shakedownu a tak se není co divit, že se prosadili ti, kteří byli i na testovacím úseku nejrychlejší - Hänninen a Mikkelsen. Za nimi se umístili Kopecký a Magalhaes, takže na prvních místech opět došlo jen k drobným korekcím vzájemných rozestupů. Po desáté zkoušce se projevila minutová penalizace za předčasný příjezd Patrika Sandella k zrušené RZ 9 - Švéd se kvůli minutovému trestu propadl na sedmé místo, pátý je tak Bouffier a šestý Moura.

RZ 9 - Sete Cidades 2 (18,30 km)

Druhý průjezd nejdelší zkouškou byl zrušen a posádky tak míří z RZ 8 rovnou do servisu. Celkem tak jen za dnešní etapu rally přišla o více než 25 'ostrých' kilometrů.

RZ 8 - Feteiras 2 (7,47 km)

Jelikož byla tato zkouška v první sekci zrušena, vrátily se na ní nyní posádky zpět do 'klouzavého režimu' na neprojetém blátě. A těm, co uspěli v předchozí RZ, se nyní situace obrátila - Hänninen zvýšil náskok na Mikkelsena, který přejel jednu z odboček a při návratu na správnou trasu ztratil cené sekundy, rovněž Kopecký o něco poodskočil Magalhaesovi. V celkovém pořadí se ale první desítka vůbec nezměnila.

RZ 7 - Batalha Golfe 2 (7,90 km)

Andreas Mikkelsen - Ola Floene, Škoda Fabia S2000 - SATA Rally Acores 2011

Prostřední sekce pátečního dne posádkám trochu zjednodušila život. Obsahuje totiž identické zkoušky z rána, takže už je trať projetá a poskytuje podstatně větší grip. Daní jsou sice větší vytahané kameny, které ale účastníkům vadí méně než uklouzané bláto. Zkoušku vyhrál Andreas Mikkelsen, který jede naprosto v pohodě a věří, že dokáže stáhnout Hänninena. V boji o třetí místo kontroval Magalhaes, jenž se o něco vzdálil Kopeckému a pořadí tak na této pozici nedoznalo změn. Poprvé se výrazněji prosadil Bouffier, který zajel třetí nejrychlejší čas a dostal se opět před Mouru najednou ztrácejícího na šesté místo přes šestnáct sekund.

RZ 6 - Sete Cidades (18,30 km)

Guy Wilks - Phil Pugh, Peugeot 207 S2000 - SATA Rally Acores 2011

Nejdelší rychlostní zkouška dne byla zatím tím nejtěžším, co posádky na letošní SATA Rally Acores potkalo. Kromě samotné délky a uklouzaného mokrého povrchu se dalším ztěžujícím faktorem stala hustá mlha. Nejlépe si s ní poradili jezdci na fabiích v pořadí Hänninen, Mikkelsen a Kopecký a nechybí mnoho, aby se toto trio podobně seřadilo i v celkovém pořadí - českému pilotovi totiž na třetího Magalhaese schází už jen něco málo přes jednu sekundu. Zkouška vyložene nesedla Sandellovi, který na nejrychlejšího ztratil téměř padesát sekund a Švéd je celkově už jen deset sekund před dotírajícím Mourou. Ten se prozměnu opět dostal před Bouffiera a hájí zpět nabytou šestou pozici. A kam se poděl Wilks? Mimo trať. Po havárii na Korsice si připisuje už druhou nedokončenou.

RZ 5 - Feteiras (7,47 km)

Zkouška byla zrušena kvůli krávám pohybujícím se volně po trati.

RZ 4 - Batalha Golfe (7,90 km)

Ricardo Moura - Sancho Eiro, Mitsubishi Lancer Evo IX - SATA Rally Acores 2011

Černého Petra v podobě dnešního čištění trati si sice vytáhl Patrik Sandell, vydatný noční déšť ale z trati udělal klouzačku a (ne)výhoda startovní pozice jednotlivých jezdců se tak prakticky rozplynula. S páteční úvodní vložkou si nejlépe poradily škodovky Hänninena a Mikkelsena, druhý jmenovaný se s již plně funkčním vozem opět vrátil na druhé místo před Magalhaese. Vzhůru poskočili i Wilks a Bouffier, oba na úkor Moury, který se s mohutým lancerem obtížněji vtěsnává do zrádnými kamennými zídkami lemovaných silniček. Konečnou byla tato zkouška pro Araie, kterého potkaly problémy s elektronikou.

1. etapa

RZ 3 - Grupo Marques SSS (2,00 km)

Známá speciálka v lomu uzavřela první etapu letošní SATA Rally Acores a podle očekávání do celkového pořadá přinesla jen minimum změn - na samotné špici se udála jediná a to ta, že se na druhé místo před Andrease Mikkelsena posunul Bruno Magalhaes. Za zmínku pak stojí ještě posun Vítora Lopese na produkční impreze před Tshiho Araie jedoucího se stejným vozem, avšak ve specifikaci R4. Z hlediska dílčích časů si v této zkoušce vytřihli double jezdci Škody Motorsport v pořadí Hänninen, Kopecký. První pětka zítra pojede v opačném pořadí, čistit trať tedy bude Sandell, který mimochodem jako jediný ze špičky jede pneumatiky Pirelli.

SATA Rally Acores po 1. etapě
1.Juho Hänninen-Mikko MarkkulaFINŠkoda Fabia S200017:07.4
2.Bruno Magalhaes-Paulo GravePRTPeugeot 207 S2000+4.3
3.Andreas Mikkelsen-Ola FlöeneNORŠkoda Fabia S2000+5.7
4.Jan Kopecký-Petr StarýCZEŠkoda Fabia S2000+10.6
5.Patrik Sandell-Staffan ParmanderSWEŠkoda Fabia S2000+20.5
6.Ricardo Moura-Sancho EiroPRTMitsubishi Lancer Evo IX+28.1
7.Guy Wilks-Phil PughGBRPeugeot 207 S2000+29.3
8.Bryan Bouffier-Xavier PanseriFRAPeugeot 207 S2000+36.3
9.Vítor Lopes-Hugo MagalhaesPRTSubaru Impreza STi+47.0
10.Toshi Arai-Dale MoscattJPN/GBRSubaru Impreza STi R4+56.2

RZ 2 - Coroa da Mata (7,50 km)

Juho Hänninen - Mikko Markkula, Škoda Fabia S2000 - SATA Rally Acores 2011

Mikkelsenovo vedení dlouho nevydrželo. Potíže s posilovačem řízení odsunuly mladého Nora těsně za Hänninena, který se s půlsekundovým náskokem stal novým lídrem. Jelikož už dnes zbývá pouze krátká dvoukilometrová speciálka, dostala se do hry taktika, v níž šlo o co nejvýhodnější startovní pozici do zítřejšího dne. Bouffier ji v rámci špičky skrz dnešní roli zametače bude mít asi nejlepší, na taktických manévrech ale vydělal i Wilks, který ve druhé zkoušce nechal přes dvacet vteřin. Naopak prodělal Sandell, který se dokonce přiznal, že ubral málo. Naplno jel vítěz zkoušky Bruno Magalhaes, kterému průběžně patří třetí příčka.

RZ 1 - Lagoa-Marques (13,06 km)

Andreas Mikkelsen - Ola Floene, Škoda Fabia S2000 - SATA Rally Acores 2011

Úvod soutěže se nese v duchu čištění trati. Bryan Boufier, který na ni s vozem vypůjčeným z německého ROMO Motorsoportu vyrazil jako první, k tomu navíc přidal opatrnější tempo a do soutěže vstoupil až desátým časem. To druhý Hänninen zatáhl a aktuálně drží druhou příčku. Zkoušku ale vyhrál Andreas Mikkelsen, který výhodu pátého vozu na trati využil a poprvé v kariéře se tak dostal do vedení v soutěží IRC.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
23.07.2011 21:20
lubos
Tak trochu se nevyznám v tom, že u Bouffiera po poslední RZtě je informace "vozidlo neodpovídající homologaci" a následně v celkovém hodnocení po soutěži chybí, ale v celkové klasifikaci jezdců IRC má 12 bodů (aspoň tedy ta co je na stránkách autosport.cz).
toplist