www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 11 - Silk Way Rally 2011

Silk Way Rally: Holowczyc a Loprais vítězi

16. července 2011 • 09:20

Výsledky po včerejší šesté etapě se definitivně staly rovněž také konečnými výsledky letošní Silk Way Rally. Organizátoři totiž byli nuceni zrušit dnešní rychlostní zkoušku. Na čele v kategorii automobilů se přitom bez potíží udržel Krzystof Holowczyc, zatímco do čela kamionů se kvůlu penalizaci Kabirova posunul Aleš Loprais.

Vedoucí muž kategorie kamionů Rus Firdaus Kabirov obdržel po dojetí etapy hodinovou penalizaci a pokutu ve výši 1000 Euro za překročení maximální povolené rychlosti při odjezdu z bivaku ve Stavropolu v pátek ráno. Kabirov podal proti této penalizaci protest, nicméně ani následná bouřlivá diskuse na tomto faktu nic nezměnila.

Aleš Loprais, Tatra Jamal 4x4 - Silk Way Rally 2011

Pozdě večer se tak do čela soutěže kategorie kamionů dostal Aleš Loprais, Kabirov klesnul na druhé místo se ztrátou 16:41 minuty, třetí zůstal Karginov na dalším továrním Kamazu.

V autech se z etapového prvenství radoval Vladimír Vasilijev na G-Force Proto, pro nějž byl tento triumf pomyslnou satisfakcí za jeho odstoupivší týmové kolegy Gadasina (porucha motoru) a Novického (vyloučení). Druhý byl s minimálním odstupem 1:14 minuty Stephane Peterhansel, kterého zpomalil defekt jeho Mini All4, třetí příčkou si relativně bezpečnou jízdou pohlídal své vedení Polák Holowczyc (+6:48 min.).

Smolařem dne byl Mironěnko, který ve druhém sektoru sklouznul se svým autem na horské silnici a zastavil se až na hraně propasti. Dostat zpět na trať se nicméně nemohl, neboť přední kola měl ve vzduchu. Rus tak nakonec ztratil 25 minut, ale jen díky tomu, že jej z této šlamastiky, a to nejen obrazně, vytáhl Kamaz pilotovaný Kabirovem. Otázkou tedy je, zda Kabirov ve světle následně obdržené penalizace svého gentlemanského skutku nelituje, protože v cíli zkoušky ztratil na první příčku 16:11 minuty.

Pro vítězství v Silk Way Rally v kategorii automobilů si tedy jede Krzystof Holowczyc, druhý je Peterhansel (+1:59:28 hod.) a třetí místo náleží nejlepšímu domácímu jezdci Alexandru Želudovovi (+3:24:33). Na 23. místě skončili jediní čeští zástupci v této kategorii, manželé Pelcovi (+16:34:41 hod.), slovenská posádka Ulrichových skončila 31. (+22:50:20).

V kamionech včera triumfoval na speciálce Ajrat Mardějev na Kamazu, za nímž dojel o pouhých 21 vteřin Hans Stacey s Ivecem. Třetí byl Andrej Karginov a čtvrtým místem se blýsknul Jaroslav Valtr z týmu KM Racing. Aleš Loprais byl na tomto testu kvůli problémům s dohušťováním pneumatik šestý. S pochroumanou Liazkou zajel dobře i Polák Cabala (8. místo), Tomáš Vrátný byl včera 24. a o pozici za ním byl na superspeciálce Václav Svoboda.

Kategorii kamionů tak ve výsledku překvapivě vyhrál Aleš Loprais s Tatrou Jamal 4x4 před továrními Kamazy Firdause Kabirova (+16:41 min) a Andreje Karginova (+38:36 min.). Čtvrtý skončil Stacey a pátý Mardějev. Valtr skočil nakonec 13. a je jen velká škoda jeho šestihodinové penalizace z úvodu soutěže. Na 17. pozici zakončil rally Józef Cabala na Liazu, Vrátný dojel 19. a Svoboda z Vinland Dakar Teamu dokončil soutěž na 22. místě.

Na dnešek byl původně plánován 16 km dlouhý měřený úsek vedený převážně v říčním korytě, nicméně kvůli náhlému vzestupu vodní hladiny v řece Šaki, který způsobily v tomto týdnu silné bouře. Voda bohužel nestačila opadnout a trať speciálky zůstala nesjízdnou, takže pořadatelé byli nuceni tuto zkoušku vypustit. Dnes tak již jen soutěžící čeká 360kilometrový přesun z Majkopu do Soči, když ve tři hodiny odpoledne místního času proběhne vyhlášení vítězů, po němž budou výsledky 3. Silk Way Rally prohlášeny za oficiální.

-jav-, AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist