www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 11 - ADAC Rally Deutschland (SWRC)

Rallye Deutschland: Ogier přerušil Loebovu vítěznou sérii

21. srpna 2011 • 15:20

Seriál letošního mistrovství světa FIA v automobilových rally pokračuje po šotolinovém Finsku na nevyzpytatelných německých asfaltech. Zda se konečně někomu podaří zlomit nadvládu Sebastiena Loeba na této soutěži, nebo bude opět dominovat francouzský rallyový kouzelník, to můžete sledovat on-line spolu s námi.

Výsledky ADAC Rallye Deutschland ON-LINE

Základní informace k ADAC Rallye Deutschland

Diskuse k soutěži

Sebastien Ogier - Julien Ingrassia, Citroen DS3 WRC - Rallye Deutschland 2011

- - - - - - 3. etapa - - - - - -

Stav MS FIA jezdců:

1.Loeb 192; 2.Ogier 167; 3.Hirvonen 156; 4.Latvala 96; 5.Solberg P. 94; 6.Ostberg 56 bodů

Stav MS FIA týmů:

1.Citroen 333; 2.Ford 242; 3.M-Sport 105; 4.Petter Solberg WRT 83; 5.Ice1 Racing 48; 6.Munchis 32 bodů

RZ 19 - Circus Maximus Trier PowerStage - 4.37 km

Sebastien Ogier vyhrál svoji první asfaltovou soutěž mistrovství světa FIA a zároveň se stal prvním jezdcem, který přerušil neuvěřitelnou sérii vítězství Sebastiena Loeba na Německé rally. Nic na tom už nezměnila ani závěrečná zkouška v ulicích Trevíru.

Tři bonusové body si zde nicméně na své konto připsal celkově druhý Sebastien Loeb právě před svým mladším týmovým klegou, poslední bonusový bod získal Petter Solberg, když byl o 0.044 vteřiny rychlejší než Jari-Matti Latvala. Jediným dramatickým momentem na jinak nudném městském testu pak byly defekty levého předního kola Mikka Hirvonena a Kimiho Räikkonena.

Celkově třetí místo pro Daniho Sorda je určitě velkým povzbuzením pro tým Prodrive, který jen může litovat odstoupení Krise Meeka na předposlední zkoušce. Se čtvrtý místem celkově pak určitě není spokojen Mikko Hirvonen, ani tým Ford. Páté místo bylo pro Pettera Solberga tentokrát maximem, pro Räikkönena je naopak šestá pozice po všech peripetiích, které Fin musel v Německu absolvovat, obrovskou satisfakcí.

Pro maximum bodů si v SWRC dojel pro maximum bodů zcela zaslouženě mladý Ott Tänak, když jeho obrovskou devizou na Německé rally byl bezchybný výkon, díky kterému si vítězství zasloužil naprosto oprávněně. Se značným odstupem si pro druhé místo dojel Katařan Al-Attíja, třetí pak skončil Maďar Turán, když oba dva jmenovaní vytěžili předevšm z problémů svých soupeřů.

RZ 18 - Moselwein 2 - 15.12 km

Osmnáctá rychlostní zkouška se odehrála především v duchu očekávání závěrečné Powerstage, když nikdo z čela výsledkové listiny nechtěl udělat zbytečnou chybu a na svůj vzájemný souboj o třetí místo dokonce rezignovali i Dani Sordo a Mikko Hirvonen. Na čele se tak nic nezměnilo a asi nikdo nepochybuje o vítězství Sebastiena Ogiera před Sebastienem Loebem.

Moselské víno ale určitě nebude chtít dlouhou dobu vidět Kris Meeke, když po prvním nepovedeném průjezdu přišlo tentokrát ještě větší zklamání v podobě odstoupení, pravděpodobně kvůli poruše alternátoru. O pátou pozici se tak přes další chybu nemusí strachovat Petter Solberg, Kimi Räikkonen si polepšil na šesté místo, když navíc Henningu Solbergovi před posledním krátkým testem poodjel o dalších osm vteřin.

V první desítce zůstali i Armindo Araújo a Pieter Van Merksteijn, postupem na desátou pozici absolutně si mohl alespoň trochu spravit náladu frustrovaný Denis Kuipers.

Dnes už třetí nejrychlejší čas zajel v klasifikaci SWRC Juho Hänninen před Martinem Prokopem a Kaarlem Kruudou, na obsazení stupňů vítězů trojicí Tänak, Al-Attíja a Turán se už ale těžko bude po závěrečné Powerstage něco měnit.

RZ 17 - Dhrontal 2 - 20.85 km

Předposlední klasická zkouška rally nepřinesla žádné změny v první desítce absolutního pořadí a nic na tom nezměnil ani silný déšť, který se přes trať testu přehnal před jeho startem. Na vlhké trati zajel nejlepší čas Sebastien Loeb, ale mnohem důležitější byl druhý čas Daniho Sorda, který třetímu Mikku Hirvonenovi odskočil o 5.2 vteřiny a pojistil si tak průběžné třetí místo. Hirvonen lehce chyboval, když netrefil odbočku a ztratil tak několik sekund. Vedoucí Ogier jel opět na jistotu, test dokončil o 15.5 s za Loebem.

Čtvrté dílčí místo vybojoval na RZ 17 Petter Solberg před Krisem Meekem, čímž si přidal k dobru 1.9 sekundy v souboji o pátou pozici. Smůlu v podobě defektu měl Kimi Räikkönen, ztráta osmého Henninga Solberga se tak po této zkoušce snížila na 15.3 vteřiny.

V SWRC zajel nejlepší čas lídr Tänak před Hänninenem a Gassnerem, na pořadí na čelních příčkách se tradičně opět nic nezměnilo.

RZ 16 - Moselwein 1 - 15.12 km

Krátkou dopolední sekci uzavřel první průjezd zkouškou s poetickým názvem Moselwein. Na ní byl nejrychlejší Latvala, který sice nemá o co bojovat, ale podle svých slov si chce po dvou nepovedených předchozích dnech alespoň trochu pozvednout sebevědomí. Druhý čas zajel Loeb, který v cíli testu s nadsázkou prohlásil, že nyní už je jen minutu za Ogierem. Jako třetí skončil na RZ 16 Hirvonen, ovšem jen o 0.8 vteřiny rychleji než čtvrtý Sordo. Pátý byl Petter Solberg, šestý Ogier opět kontroloval situaci a soustředil se především na čistou jízdu.

První čtyři místa průběžné absolutní klasifikace opět zůstala beze změny. Na pátou příčku se však posunul Petter Solberg, když se Kris Meeke vydal na neplánovanou obhlídku úrody moselského červeného a ztratil tímto výletem mimo trať cenné vteřiny. Brit tak klesnul na šesté místo. Sedmou pozici si upevnil Räikkonen, když jeho náskok na Henninga Solberga, který se trápil s nefunkční ruční brzdou, je aktuálně 44 vteřin.

Z pohledu šampionátu pro vozy kategorie Super 2000 se na šestnáctém testu radoval z dalšího dílčího vítězství Hänninen, druhý byl mladý Gassner a třetí Prokop. Estonce Tänaka by za stávající situace mohla připravit pouze fatální chyba či technický problém, s téměř pětiminutovým náskokem na druhého Al-Attíju by si mohl dovolit i výměnu defektu. Třetí zůstává Maďar Turán, který se nadále musí trápit s nefunkčním posilovčem řízení, ale jehož náskok na čtvrtého Hänninena je stále více než čtyři minuty.

RZ 15 - Dhrontal 1 - 20.85 km

Úvodní test závěrečné etapy letošní ADAC Rallye Deustchland se obešel bez výraznějších překvapení. Zkoušku vyhrál Mikko Hirvonen před Jari-Matti Latvalou a Sebastienem Loebem, který zajel shodný čas s Petterem Solbergem. Až za oběma Mini WRC Krise Meeka a Daniho Sorda dojel Sebastien Ogier, který však rozhodně nemá kam spěchat.

Na čele zůstal Ogier s minutovým náskokem před Loebem, Mikko Hirvonen lehce stáhnul svou ztrátu na třetího Daniho Sorda, nicméně tento fakt šapnělského pilota nijak neznervózňoval. V první desítce se nic něměnilo, na desáté místo Van Merksteijna se začíná tlačit Denis Kuipers.

V SWRC zajel nejrychlejší čas Juho Hänninnen před Ottem Tänakem a Hermannem Gassnerem, Martin Prokop měl pravděpodobně defekt a ztratil čtyři minuty. Ani na čele průběžné klasifikace SWRC se nic neměnilo, vede stále trio Tänak, Al-Attíja a Turán.

- - - - - - 2. etapa - - - - - -

RZ 14 - Arena Panzerplatte 2 - 34.18 km

O průběžné celkové vedení přišel na závěrečném testu druhé etapy Německé rally dosavadní lídr Sebastien Loeb. Fenomenální Francouz dostal při druhém průjezdu Panzerplatte defekt levého předního kola a musel přepustit vedení svému týmovému kolegovi Sebastienu Ogierovi, který tuto zkoušku zároveň vyhrál před Danim Sordem a Mikkem Hirvonenem. Čtvrtý čas zajel na Panzerplatte přes pomalý defekt a prasklý tlumič Petter Solberg, po předchozích potížích si tentokrát všechno vynahradil pátou příčkou Kimi Räikkönen.

Smůlu v podobě defektů měli Denis Kuipers i Mads Ostberg. Zavěšení svého Countrymanu WRC poškodil Kris Meeke, zatímco dalšího Brita Wilsona potrápily nefunkční brzdy.

Jako první se tedy zítra vydá na trať Ogier s náskokem 1:11.3 minuty před Loebem. Třetí Dani Sordo ztrácí 2:10.2 minuty na Ogiera, ale na RZ 14 odskočil Hirvonenovi na rozdíl 33.1 vteřiny, což je pro něj mnohem důležitější. Pátou a šestou pozici si udrželi Meeke a Petter Solberg, zatímco Räikkonen se vrátil na sedmou příčku před Henninga Solberga. Díly problému Kuiperse, který klesnul na jedenáctou pozici, si na deváté místo si polepšil Armindo Araújo, který dnes laboroval s nastavením auta a desítku nejlepších po dnešku uzavírá Pieter Van Merksteijn.

SWRC dnes dokonale opanoval Martin Prokop, když dokázal vyhrát všech osm dnešních rychlostních zkoušek. Druhý čas zajel na RZ 14 Juho Hänninen, třetí místem si situaci pohlídal Ott Tänak. Před poslední etapou vede právě talentovaný estonský mladík o 4:18.9 min před mnohem zkušenějším Násirem Al-Attíjou, třetí Frigyes Turán ztrácí na první místo 6:44.4 min. Na čtvrtou pozici se posunul Hänninen, Prokop je sedmý.

Ve WRC Academy se ve finále z celkového vítězství radoval Craig Breen, kterého již příští týden uvidíme na zlínské Barum rally. Druhé místo získal Yeray Lemes (+15.1) před Andreou Crugnolou (+1:43.2). Za čtvrtým Suarezem se nakonec radoval z pátého místa náš Jan Černý, když se na posledním testu kvůli jezdecké chybě a defektu propadl Egon Kaur, do té doby bojující o čtvrtou příčku.

RZ 13 - Birkenfelder Land 2 - 15.23 km

Výkony nejrychlejší trojice Loeb, Ogier a Hirvonen na třináctém testu asi nikoho nepřekvapily, ale tato zkouška přinesla řadu dramatických momentů. Defekt pravého předního kola měli Petter Solberg a Kris Meeke, stejné potíže potkaly i Madse Ostberga a mimo trať skončil Jari-Matti Latvala a pro dnešek odstupuje.

Kromě vzájemných odstupů se však na čele soutěže nic nezměnilo, kromě postupu Arminda Araúja zpět na uvolněnou desátou pozici po Latvalovi.

V SWRC opět úřadoval Martin Prokop, tentokrát před Sousou a Tänakem. V průběžné celkové klasifikaci této kategorie se po odstoupení Kruudy na třetí příčku za Tänaka a Al-Attíju posunul Maďar Turán.

Sebastien Loeb - Daniel Elena, Citroen DS3 WRC - Rallye Deutschland 2011

RZ 12 - Bosenberg 2 - 14.29 km

Druhý průjezd Bosenbergem přinesl poměrně klidný průběh, když o první čtyři místa se opět podělili jezdci na továrních Citroenech a Fordech v pořadí Loeb, Hirvonen, Ogier a Latvala. Kvalitním časem se blýsknul pátý Kris Meeke, když podle svých slov dnes poprvé zajel bezchybnou rychlostní zkoušku. To se naopak nedalo říci o Kimi Räikkönenovi, který opět vytočil hodiny.

V průběžné absolutní klasifikaci se na pozicích vedoucího tria Loeb, Ogier a Sordo nic nezměnilo. Čtvrtý Mikko Hirvonen lehce stáhnul ztrátu na třetí pozici, nejdůležitější z tohoto pohledu však bude asi až dnešní závěrečná Panzerplatte. Nic se neměnilo ani na dalších příčkách v první desítce, kde se nicméně desátý Latvala nadále přibližuje trojici na sedmém až devátém místě, tedy Kuipersovi, Henningu Solbergovi a Räikkönenovi.

Pátou rychlostní zkoušku v řadě dnes v šampionátu vozů kategorie S2000 vyhrál Martin Prokop, tentokrát před Hänninenem a Sousou. Lídr Tänak opět přidal několik vteřin k náskoku na druhého Al-Attíju, třetí Kruuda naopak na RZ 12 ztratil na posledně jmenovaného 15.7 vteřiny a za cílem zkoušky skončil s uraženým kolem.

RZ 11 - Hermeskeil / Gusenburg 2 - 11.37 km

Úvodní test odpolední sekce vyhrál Sebastien Ogier před oběma továrními Fiestami RS WRC Jari-Matti Latvaly a Mikka Hirvonena. Sebastien Loeb zajel čtrtý čas, ale vzhledem k nastolené týmové režii, kterou potvrdil i šéf tým Quesnel, nemá kam spěchat. O páté místo se podělili Petter Solberg a Dani Sordo. Test se příliš nevyvedl Kimimu Räikkönenovi, který na začátku zkoušky vytočil hodiny a ztratil nakonec 17.2 vteřiny.

Duo Citroenu Loeb - Ogier nadále naprosto jasně dominuje soutěži, když třetí Sordo ztrácí nadále dvě minuty. Ztráta čtvrtého Hirvonena na bronzovou příčku se sice snížila o jednu vteřinu, ale celkové je stále více než půlminutová. Za pátého Meeka a šestého Pettera Solberga se vrátil na sedmou pozici Denis Kuipers, díky zaváhání Räikkönena si o příčku polepšil i Henning Solberg, zatímco bývalý mistr světa F1 klesnul na deváté místo před Latvalu.

V SWRC dnes zatím sbírá vítězství jako na běžícím pásu Martin Prokop, druhý byl na RZ 11 Ott Tänak a třetí Bernardo Sousa s Juhou Hänninenem. Tänakův náskok na čele kategorie před druhým Al-Attíjou tak ještě narostl, třetí zůstává Kaarl Kruuda.

RZ 10 - Arena Panzerplatte 1 - 34.18 km

Nejdelší a nejobávanější zkouška Německé rally, tedy známá Panzerplatte, přinesla zklamání pro Mikka Hirvonena v podobě defektu a více než minutové ztráty. Vítězství na legendární zkoušce si na své konto připsal Sebastien Ogier, když jeho týmový kolega Sebastien Loeb lehce zaváhal a v cíli testu tak ztratil 2.3 vteřiny na Ogiera.

Třetí čas zajel Jari-Matti Latvala před Petterem Solbergem a Dani Sordem, šestý Kris Meeke ztratil na Ogiera už dvacet vteřin a sedmý Kimi Räikkonen přes půl minuty. Defekt a výměna kola znamenaly čtyřminutovou ztrátu pro dnes jinak solidně jedoucího Flodina, defekt měli také Burkart či Block.

V polovině dne zůstává na čele dvojice Citroenů DS3 WRC pilotovaných Loebem a Ogierem, na třetí místo se posunul Dani Sordo. Čtvrtý Hirvonen aktuálně zaostává za medailovou pozicí o 32.9 vteřiny, o pouhé 2.4 vteřiny zpět je pak Meeke. Za šestého Pettera Solberga poskočil Räikkonen, který si tak polepšil hned o dvě příčky na úkor Denise Kuiperse a Henninga Solberga. Zpátky do první desítky se již probojoval Latvala.

Nejlepší čas v klasifikace SWRC zajel opět Martin Prokop, kterého však zbrzdil Juho Hänninen po výměně kola. Druhý čas patřil Tänakovi a třetí Al-Attíjovi s Turánem, kterého tentokrát nebrzdil pomalý Oliveira, když Maďar startoval do nejdelšího testu až dvě minuty za ním. Defekt postihnul také mladého Gassnera. Tänakův dvouminutový náskok na čele SWRC zůstal neohrožen, druhý je nadále Al-Attíja o 24.2 sekundy před Kruudou.

Ve WRC Academy vede Breen před Lemesem a Crugnolou. Jan Černý si polepšil už na páté místo, když si na své konto dnes připsal vítězství na RZ 7 a třetí příčku na Panzerplatte.

RZ 9 - Birkenfelder Land 1 - 15.23 km

Na deváté zkoušce vrátil Loeb Ogierovi porážku z předchozího testu, třetí čas tentokrát patřil Hirvonenovi před Latvalou a Sordem. Až za první desítkou tentokrát skončil Petter Solberg, který ztratil více než čtyři desítky vteřin kvůli defektu předního kola.

Na prvním až čtvrtém místě tak zůstalo vše při starém, na pátou příčku za Sorda se vrátil Meeke, na kterého nyní mladší z bratrů Solbergových ztrácí 28.5 vteřiny. Na Kuipersovo sedmé místo se pomalinku dotahují osmý Henning Solberg a devátý Kimi Räikkönen, jejichž vzájemný odstup je aktuálně 1.5 sekundy.

V hodnocení SWRC opět dominoval Prokop, druhý byl Hänninen před Sousou. Na prvních třech příčkách Tänaka, Al-Attíji a Kruudy se však nic nemění.

RZ 8 - Bosenberg 1 - 14.29 km

Osmý test se stal kořistí Ogiera, ale mladý Francouz nechtěl v cíli zkoušky svůj výkon vůbec komentovat a už od rána je zjevné, že napětí v továrním týmu Citroen by se dalo doslova sekat mačetou. O týmové strategii nechtěl příliš hovořit ani Sebastien Loeb, který zajel třetí čas za Latvalou, i když zároveň prohlásil, že za stávající situace by zmrazení pozic bylo pozitivní z pohledu francouzského týmu.

Za čtvrtým Hirvonenem zajel i přes drobnou chybu další slušný čas Dani Sordo, v závěsu pak šestý dokončil tuto zkoušku Kris Meeke. Krizi měl Henning Solberg, který proměnil svůj vůz v sekačku trávy, když vypochodoval z trati v jedné ze zatáček a ztratil tak 25 vteřin.

Na prvních desíti příčkách průběžné absolutní klasifikace se po RZ 8 pořadí vůbec nezměnilo, nicméně Ogier stáhl náskok vedoucího Loeba ma 3.8 vteřiny. Třetí Hirvonen si nadále s přehledem drží svůj náskok na Sorda, zatímco souboj mezi Petterem Solbergem a Krisem Meekem o pátou příčku není zdaleka rozhodnut. Za sedmým Denisem Kuipersem jsou s rozdílem 1.2 sekundy seřazeni Henning Solberg a Kimi Räikkonen, desátý Araújo stále drží svou pozici před Van Merksteijnem juniorem.

V SWRC si další vyhraný test na své konto opět připsal Prokop před Sousou a Gassnerem, celkově však už o dvě minuty vede Tänak před Al-Attíjou, když Kruuda klesnul kvůli defektu na třetí místo. Problémy má i Juho Hänninen, kterému podle našich informací vypověděl službu posilovač řízení.

RZ 7 - Hermeskeil / Gusenburg 1 - 11.37 km

První průjezd nejkratší sobotní zkouškou vyšel nejlépe Jari-Matti Latvalovi, který se dnes bude muset snažit umazat co nejvíce ze své včerejší ztráty. S minimálními odstupy dojeli na tomto testu druhý Sebastien Loeb, třetí Sebastien Ogier a čtvrtý Petter Solberg. Solidní čas zajel i pátý Mads Ostberg, kterému podle všeho pomohla výrazná změna v nastavení podvozku jeho Fiesty RS WRC. O štěstí mohl hovořit Matthew Wilson, který trefil stromek, ale zkoušku dokončil, i když s defektem zadního kola.

Na čele průběžné absolutní klasifikace nadále setrvává trio Loeb, Ogier a Hirvonen. Mezi čtvrtého Sorda a šestého Meeka se posunul Petter Solberg, když Meeke ztratil cenné vteřiny díky jezdecké chybě v jedné ze zatáček na RZ 7. Na sedmou příčku se posunul Denis Kuipers, když Henninga Solberga trápily nepříjemné vibrace ze zádě jeho auta. O jednu pozici, tedy na deváté místo, si pohoršil i Kimi Räikkönen, desátý zůstává Armindo Araújo.

Sedmou rychlostní zkoušku z pohledu SWRC v dílčích časech opanovali účastníci Superally, když nejrychlejší byl Martin Prokop před Bernardem Sousou a Hermannem Gassnerem. Na čele kategorie však zůstává s komfortním náskokem 1:34.7 min na druhého Karla Kruudu jeho krajan Ott Tänak, třetí Násir Al-Attíja je 14.6 vteřiny za Kruudou.

- - - - - - 1. etapa - - - - - -

RZ 6 - Moselland 2 - 19.92 km

Také poslední dnešní den patřil dvojici Loeb a Ogier, třetí místo si na závěrečném testu prvního dne opět pojistil Mikko Hirvonen. Čtvrtý čas zajel Petter Solberg před dnešní prakticky nerozlučnou dvojicí Sordo a Meeke, kteří se shodným časem podělili na RZ 6 o pátou příčku.

Z první pozice bude do druhé etapy startovat Sebastien Loeb před svým týmovým kolegou Sebastienem Ogierem. Třetí Mikko Hirvonen bude muset spíš pravděpodobně hlídat svou třetí pozici kvůli důležitým bodům pro tým Ford, zatímco za čtvrtým Sordem budou pravděpodobně hned na první zítřejší zkoušce bojovat o další pozici aktuálně pátý Kris Meeke a Petter Solberg.

Na posledních čtyřech příčkách první desítky se v závěru dne nic nezměnilo, za sedmým Henningem Solbergem zůstali s minimálními odstupy Kimi Räikkonen a Denis Kuipers, desátý Armindo Araújo zaostává za touto trojicí téměř o minutu.

Změny se naopak na posledním dnešním testu děly v klasifikaci SWRC, když obě Škody Fabie S2000 týmu Red Bull pilotované Hänninenem a Gassnerem mladším skončily s uraženým pravým zadním kolem. Do čela se tak zcela jasně dostal Ott Tänak, Hänninen a Gassner sice zatím figurují na druhém a třetím místě, ale jejich konto bude dodatečně zatíženo desetiminutovou penalizací za SupeRally, což dopředu posune Kruudu a Al-Attíju.

WRC Academy vévodí po dnešku Yeray Lemes, druhý Craig Breen zaostává o 36.2 vteřiny. V souboji o třetí pozici si zatím nejlépe vede Crugnola před Kaurem, Suarezem a Van der Marelem (všichni ve čtrnácti vteřinách), Jan Černý je sedmý se ztrátou 2:00.2 minuty na první příčku.

RZ 5 - Grafschaft / Veldenz 2 - 22.47 km

Druhý průjezd Grafschaftem vyšel nejlépe Sebastienu Loebovi před Sebastienem Ogierem, třetí byl Mikko Hirvonen, kterému se podařilo provizorně vyřešit potíže s poškozeným závěsem kola. Čtvrtý čas zajel Petter Solberg, i přes drobný výlet mimo trať, těsně pronásledovaný Danim Sordem a bratrem Henningem. Latvalovy potíže s motorem pokračovaly i na tomto testu a Fin tak ztratil další minutu a deset vteřin.

Loeb se tedy udržel na čele průběžné absolutní klasifikace a společně s druhým Ogierem už de facto jede svůj vlastní závod. Třetí Hirvonen nadále zaostává o více než minutu, ale alespoň se mu povedlo úspěšně odrazit přiblížení 'miníků' vedených čtvrtým Sordem a pátým Meekem, na jehož pozici začíná dotírat Petter Solberg. O příčku si polepšil přes potíže s brzdami Henning Solberg, který za sebe odsunul Kimiho Räikkonena.

V SWRC stáhnul Tänak náskok Hänninena o dalších 4.9 vteřiny, třetí čas opět zajel Gassner a naprosto stejně tedy vypadá po dnešní předposlední zkoušce i průběžné pořadí kategorie.

Mads Ostberg, Ford Fiesta RS WRC - Rallye Deutschland 2011

RZ 4 - Ruwertal / Fell 2 - 24.18 km

Totální katastrofou pro značku Ford se stal čtvrtý rychlostní test letošní Německé rally. O první dvě příčky se na tomto testu podělili jezdci továrních Citroenů DS3 WRC, tedy Sebastienové Ogier a Loeb, třetí a čtvrté místo pak ukořistily Mini Countryman WRC pilotované Meekem a Sordem. Pátý byl Petter Solberg a šestý Kimi Räikkönen, kterému se RZ podle jeho slov moc nepovedla.

Až na sedmé příčce byla nejlepší Fiesta RS WRC, kterou ovšem pilotoval Mads Ostberg. Teprve za ním byl Hirvonen, který na trati trefil zídku a poškodil závěs zadního kola. Ještě hůře dopadl Latvala, který byl až ve druhé polovině druhé desítky kvůli motoru jedoucímu na pouhé tři válce.

Loebův náskok na svého věčného letošního rivala Ogiera se smrsknul na devět desetin vteřiny. Mikko Hirvonen zůstal třetí, ale do servisu mu zbývají ještě dva testy a necelých osm vteřin za ním už je Sordo, na kterého se začíná tlačit jeho týmový kolega Meeke. Na sedmou pozici si za šestého Pettera Solberga polepšil Räikkönen. Za osmého Henninga Solberga se pak do první desítky protlačili Denis Kuipers a Armindo Araújo, Latvala klesnul až na jedenácté místo.

Klasifikaci SWRC opanoval na RZ 4 Ott Tänak před Hermannem Gassnerem, třetí byl Juho Hänninen, který pravděpodobně v úvodní části testu chyboval. Finův dosavadní náskok na čele před Estoncem se tak zmenšil na polovinu, Gassner junior si naopak upevnil třetí příčku, když mu situaci poněkud usnadnil Al-Attíja, který za ním na RZ 4 zaostal o 21 vteřin.

RZ 3 - Moselland 1 - 19.92 km

Závěr první sekce patřil Sebastienu Loebovi, který na prvním Mosellandu zajel čas o čtyři vteřiny lepší druhého Mikka Hirvonena. Třetí čas zaznamenal Sebastien Ogier a dílčí čtvrté místo bylo zatím dnes nejlepším výsledkem pro Daniho Sorda. Pátým místem si poněkud spravil náladu Petter Solberg, spokojen byl i šestý Kris Meeke. O spokojenosti rozhodně naopak nemohl mluvit Jari-Matti Latvala, který ztratil téměř minutu a půl kvůli defektu a ani Mads Ostberg, který poškodil zadní nápravu a do cíle zkoušky dojel téměř o osm minut později než vítězný Loeb.

Do čela absolutní průběžné klasifikace se po třech odjetých testech posunul Loeb před Ogiera, třetí příčku si pozdržel Hirvonen. Na čtvrté a páté místo si díky potížím Latvaly, který klesnul až na sedmou pozici, polepšili Sordo a Meeke, šestý je aktuálně Petter Solberg. Ostbergovy patálie pak pomohly k posunu vzhůru Henningu Solbergovi, Räikkönenovi a Denisi Kuipersovi na osmé až desáté příčce.

V SWRC vypáli všem soupeřům rybník Juho Hänninen, když druhému Tänakovi poodjel o 18.4 vteřiny. Estonec doplatil na měkkou směs pneumatik, která mu ale pomohla k výbornému času na předchozím testu. Třetí příčku vybojoval Gassner junior a stejné pořadí panuje i v průběžné klasifikaci této kategorie. Mimo hru je Bernardo Sousa, který o zkoušku později napodobil mimo trať skončivšího Prokopa.

Ve WRC Academy zatím vede Yeray Lemes před Alistairem Fischerem (+22.7) a Craigem Breenem (+28.3), Jan Černý se drží 'v balíku' jezdců bojujících na čtvrtém až dvanáctém místě a aktuálně mu patří devátá příčka (+58.3).

RZ 2 - Grafschaft / Veldenz 1 - 22.47 km

Doslova lekci z předpovědi počasí uštědřil na druhé rychlostní zkoušce všem svým soupeřům tovární tým Citroen. Zkoušku, přes kterou se přehnaly silné dešťové přeháňky opanovali Sebastien Ogier a Loeb, kteří jeli na měkké směsi pneumatik. Třetí Mikko Hirvonen na tvrdé směsi ztratil na testu dlouhém dvacetdva a půl kilometru na Ogiera propastných 31.6 vteřiny, čtvrtý Latvala pak 40.6 sekundy. Páté a šesté místo patřilo Sordovi a Meekovi, třetí mini WRC pilotované Flodinem naopak na tomto testu skončilo pro poruchu vodní pumpy.

Na čele průběžné absolutní klasifikace se po tomto testu usadily oba Citroeny DS3 WRC, když aktuálně vedoucím mužem je Sebastien Ogier před svým jmenovcem Loebem. Na třetí příčku se před Latvalu posunul Hirvonen, který na první místo ztrácí 32.5 vteřiny. Na úkor Pettera Solberga, který klesl až na sedmou pozici, si polepšily obě Mini WRC Sorda a Meeka.

Fantastický sedmý čas absolutně zajel na mokru Ott Tänak, který v SWRC druhému Sousovi ujel o rovných třináct vteřin. Za ním skončili na RZ 2 Hermann Gassnem mladší, Hänninen a Násir Al-Attíja. Martin Prokop bohužel skončil mimo trať. Do čela tedy šel Hänninen, následován Sousou a Tänakem.

RZ 1 - Ruwertal / Fell 1 - 24.18 km

Úvodní zkouška letošní Německé rally se nejlépe vyvedla Jarri-Matti Latvalovi, který 24 km dlouhý Ruwertal absolvoval o 1.5 vteřiny rychleji než druhý Sebastien Ogier. Třetí Sebastien Loeb zaostal o dalších pět desetin vteřiny, další čtyři desetiny od něj dělily čtvrtého Mikka Hirvonena. Za pátým Petterem Solbergem se seřadily obě Mini WRC Daniho Sorda a Krise Meeka, desítku uzavírali Mads Ostberg, Kimi Räikkönen, který si zkraje testu 'vystřihnul' hodiny a Denis Kuipers.

V SWRC byl o šest desetin vteřiny nejrchlejší Martin Prokop před Juhem Hänninenem, třetí čas zajel Bernardo Sousa před Karlem Kruudou.

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
22.08.2011 11:46
Melmisek
Sympatický je málo lidem... Dokonce i někteří francouzi fandí jen Loebovi...
21.08.2011 17:50
Mirekfric
Není mi ani trochu sympatický, ale touhle výhrou se zapíše do dějin. Kloubouk dolů...
21.08.2011 12:49
slonikyta
RZ16: "...když se Kris Meeke vydal na neplánovanou obhlídku úrody moselského červeného ..."
To musel hledat dlouho, neboť tamní vinice jsou osázeny červeným jen asi z pěti procent. Možná mu šlo o to, nenadělat přílišnou škodu, neboť jejich červená vína nejsou příliš valné, bo jsou příliš ploché chuti.
20.08.2011 23:00
Ramon
tak Prst v dnešní etapě když nebyl pod tlakem zajel rovnocenný čas, vlastně o 0.1s lepší, než Mathew... ;-)
19.08.2011 23:07
John - moderátor
Díky za upozornění, dnes bylo na prvních dvou místech "přesebastienováno" :-)
19.08.2011 20:34
Ramon
opravte si komentář k RZ 6, druhý odstavec:
"Z první pozice bude do druhé etapy startovat Sebastien Loeb před svým týmovým kolegou Sebastienem Loebem."
toplist