www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 11 - Barum Czech Rally Zlín (MMČR)

Ondřej Bisaha na barumce v cíli, bohužel hodně pomalu

12. září 2011 • 12:10

Plány Ondřeje Bisahy byly před letošní sezonou jasné - zúčastnit se co nejvíce soutěží MMČR a pokusit se s Hondou Civic VTi promluvit do celkové klasifikace této kategorie. Jenže člověk míní a život mění. Vstup do šampionátu proběhl skvěle, první místo ve třídě na březnové Valašce bylo dobrým základem pro další závody. Karta se ale brzy začala obracet.

Ondřej Bisaha - Daniel Janalík, Honda Civic VTi - Barum Czech Rally Zlín 2011

Po vynechané Šumavě, která ve finále skončila tak, jak skončila, se Ondřej ukázal i na prvních dvou sprintech coby spolujezdec Josefa Vojáčka. Ten již v minulosti s hondou absolvoval závody rallyslalomu, přímo v rally to ale byly jeho první kroky. Lužické hory splnily svůj účel a poskytly jezdci první zkušenosti, následující Kopná už ale tak milosrdná nebyla a na začínajícího pilota si připravila past v podobě známého sjezdu do Nových Dvorů. Spektakulární havárie ne nepodobná té posádky Koukola-Kouřil z barumky 2005 byla jednak konečnou pro čerstvě dostavěné auto, znamenala ale také problémy pro Ondřeje. Zranění, která při nehodě utrpěl, ho ze závodů vyřadila na několik následujících týdnů, což v praxi znamenalo zejména odřeknutí účasti v krumlovské soutěži. „Vynechání této rally mě mrzí snad nejvíc z celé sezony, na Český Krumlov a tamější tratě jsem se opravdu hodně těšil,“ říká k první neplánované absenci sezony Bisaha. „Pořadatelé nám nicméně vyšli vstříc a nechali nás absolvovat alespoň seznamovací jízdy, což bylo také maximum, jaké mi poraněný krk dovolil.“

Červeno-černý civic se do MMČR vrátil v Hustopečích. Na okně se nově objevila jmenovka Daniela Janalíka, který na sedadle spolujezdce nahradil Veroniku Teplou. Ondrův comeback se ale nezdařil. V první etapě nově sestavenou posádku trápila zejména nefungující směs pneumatik, přesto po čtveřici nočních úseků figurovala dvojice Bisaha-Janalík na slušné druhé pozici ve třídě. Rozuzlení jihomoravské soutěže přišlo hned v úvodní zkoušce následujícího dne, kdy hondu hned za startem vyřadil porouchaný rozdělovač. Suma sumárum, po čtyřech soutěžích seriálu byly na kontě stále jen body z Valašky…

V této situaci se Ondřej Bisaha rozhodl přehodnotit plány a začal se soustředit na přípravu pro další sezonu. V jeho kalendáři zůstala pouze domácí barumka, naopak vypadly zbývající ‚velké‘ soutěže v Boleslavi a Příbrami. Jeho civic ale nezahálel. V červnu se objevil na krkonošském sprintu, kde s ním startoval hokejista Martin Špaňhel, od dalších závodů se v hondě natrvalo zabydlel zlínský Marek Holík. Před Ondřejem tak vyvstala nová výzva – sehnat si auto na barumku. Nový vůz ještě není dostavěný a tak se vůbec poprvé muselo jít cestou pronájmu. Jak průběh soutěže naznačil, nebyla to šťastná volba.

Ondřej Bisaha - Daniel Janalík, Honda Civic VTi - Barum Czech Rally Zlín 2011

Předsoutěžní test vypůjčeného vozu konaný několik dní před Barum Czech Rally Zlín skončil velice záhy kvůli poruše brzd a jak ukázala páteční městská speciálka, problém nebyl odstraněn ani během času zbývajícího do startu zlínské rally. Posádka Bisaha-Janalík se tak musela se zavzdušněným vozem protrápit celou úvodní sobotní sekcí, jelikož teprve v poledním ‚velkém‘ servisu přišla šance odstranit nejzásadnější potíže. Kromě brzd se také částečně podařilo odstranit problém, kvůli kterému vůz už od začátku soutěže ztrácel výkon. Přehřívání motoru se částečně vyřešilo vymontováním špatného termostatu, jenže ani potom nebylo vyhráno. Autu i nadále chyběla síla a když v druhé etapě navíc kvůli nefunkčnímu čidlu přestalo pracovat proměnné časování ventilů VTEC, které je u motorů Honda alfou a omegou správného výkonu, byla výsledková mizérie znásobena. Ondřej Bisaha tak prakticky na všech rychlostních zkouškách obsazoval poslední příčky své kategorie, což v cíli znamenalo hrozivou, téměř osmi a půlminutovou ztrátu na vítěze Ondřeje Blaťáka. Výsledné šesté místo ve třídě 9, které lze za daných podmínek považovat za úspěch, jde z podstatné části na vrub problémů a chyb soupeřů.

„Co k barumce dodat? Měla pro nás být vrcholem sezony a svým způsobem taky byla, ale úplně jinak, než jsme si představovali. Technické problémy nás několikrát skoro dohnaly k rozhodnutí vzdát, ale nakonec jsme jeli, dokud to alespoň nějak šlo. Na tento neúspěch teď musíme zapomenout a soustředit se na to, co je před námi – tedy hlavně dostavba nového vozu, se kterým chceme v budoucnu jezdit. I přesto ale musíme poděkovat partnerům, kteří nám umožnili se na Barum rally svézt, a to zejména firmám Simio, Autobenex, S.inpo, ProRacing, Silponix, CERS Performance s.r.o. a CC Autoservisu,“ uzavírá zlínskou anabázi Ondřej Bisaha.

-hof- ; foto: Dalibor Benych a Martin Macko
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist