www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 11 - Barum Czech Rally Zlín (MMČR)

Rozhovor s Craigem Breenem o barumce

12. září 2011 • 14:20

Craig Breen, irský talent a účastník letošní WRC Academy, se na nedávné Barum Czech Rally Zlín poprvé přestavil v seriálu IRC. Jeho debut vyšel na výbornou – díky bezchybné a konstantní jízdě skončil se svou Fiestou S2000 na vynikajícím sedmém místě, které v nabité konkurenci představuje víc než solidní výsledek. Následujícím krátkým rozhovorem s mladým Irem se ještě vraťme ke zlínské soutěži.

Craig Breen - Gareth Roberts, Ford Fiesta S2000 - Barum Czech Rally Zlín 2011

Craigu, jak jsi spokojený se sedmým místem při tvé premiéře ve Zlíně?

Craig Breen: Jsem víc než spokojený. Přijeli jsme poznat novou rally a vyzkoušet, jaké bude naše tempo v porovnání s jezdci IRC, kteří jsou podle mě vůbec nejlepšími asfaltovými piloty na světě. Ale soutěž pro nás šla naprosto skvěle, zajížděli jsme dobré časy, a celkově jsem podstatně předčil svá původní očekávání.

V cíli poslední zkoušky jsi říkal, že to byl zvláštní pocit soutěžit s jezdci, které jsi v mládí sledoval v televizi, například jako Toni Gardemeister…

C.B.: Bylo to ohromné. Když Toni jezdil v mistrovství světa, hrál jsem pod jeho jménem hry na PlayStationu. A když ho najednou vidíte, že těsně před vámi startuje do rychlostní zkoušky, je to neskutečný zážitek. Jsem klučina z malé vesnice uprostřed Irska a teď jsem závodil s Tonim v IRC a dařilo se mi. Ani nedokážu správně vyjádřit, jak parádní pocit to je.

Toni v cíli skončil jen pár sekund před tebou. Byla šance ho porazit?

C.B.: Když jsme zjistili, že Roman Kresta už moc netlačí, tak jsme měli k dispozici slušnou rezervu, navíc pak odstoupil i Guy Wilks. Trochu jsme tedy zvolnili, ale když pak Toni dostal desetisekundovou penalizaci a my se mu před poslední vložkou dostali na dostřel, šli jsme do toho. Jenže po asi dvanácti nebo třinácti kilometrech začaly být pneumatiky hodně sjeté a zejména vzadu hodně klouzaly. Takže jsme to raději vzdali a soustředili se na bezpečné dojetí do cíle.

Objevíš se na základě zlínského výsledku i na dalších soutěžích IRC?

C.B.: Samozřejmě je to hlavně o penězích. Ale taky by nebylo dobré, aby nám narostla křídla. Dojeli jsme sedmí, to je super, ale stále je před námi šest jezdců, které je potřeba porazit. A to ještě bude chtít spoustu času, přeci jen se v rally pohybuji teprve třetím rokem.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist