www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 11 - Rally Australia (PWRC)

Hirvonen a Latvala obsadili v Austrálii nejvyšší místa na stupních vítězů

13. září 2011 • 08:00

Tým Ford Abu Dhabi dominoval výsledkové listině australské rallye. V desátém podniku letošního mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích zvítězila posádka Mikko Hirvonen / Jarmo Lehtinen s náskokem 14,7 s na dvojici Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila. Obě posádky startovaly s vozem Ford Fiesta RS WRC.

Jari-Matti Latvala - Miikka Anttila (Ford Fiesta WRC) -  Rally Australia 2011

Naposled se továrnímu týmu Ford podařilo obsadit první a druhé místo v květnu 2009 v Itálii. Hirvonen se díky svému vítězství vrátil zpět na druhou příčku průběžného hodnocení jezdců a tři kola před koncem šampionátu ztrácí na vedoucího pilota pouhých patnáct bodů.

Úspěšná byla v Austrálii i třetí posádka týmu Ford. Páté místo byl pro dvojici Kálid Al Kassimi / Michael Orr nejlepší výsledek za celou dobu jejich působení v mistrovství světa.

Latvala, jehož naděje na zisk mistrovského titulu se během sezóny rozplynuly, neváhal podpořit svého týmového kolegu. Do předposlední rychlostní zkoušky odstartoval s náskokem 13,4 s na druhého Hirvonena, v závěru však zpomalil, aby svému jednatřicetiletému krajanovi umožnil postoupit na nejvyšší příčku.

Hirvonen nezapomněl vyjádřit svůj vděk: „Na začátku sezóny jsme se domluvili, že si budeme vzájemně pomáhat, a Jari-Matti dnes předvedl, že je opravdu týmový hráč. Měl vynikající příležitost tuto soutěž vyhrát, ale vzdal se jí, aby mi pomohl v mém boji o mistrovský titul, a toho si cením. Před dvěma lety jsem propásl titul o jediný bod, takže každý bod se počítá,“ řekl.

Ford soutěž ovládl už během páteční etapy, která byla po deštích nebezpečně kluzká. Rychlostní zkoušky byly rozmístěny okolo základny soutěže ve městě Coffs Harbour, na půl cesty mezi Sydney a Brisbane. První den Hirvonen Latvalu porazil, včera však Latvala naplno využil výhody plynoucí z rychle usychajícího povrchu štěrkových cest. Pořadatelé připravili celkem 26 měřených testů o souhrnné délce 368,96 km, z toho převážnou většinu na šotolině.

Šestadvacetiletý Latvala měl před začátkem dnešní etapy náskok 22,7 s, což mu umožnilo pohodlně kontrolovat své tempo. Ve finálové Power RZ si připsal dva bonusové body za druhý nejrychlejší čas.

„Celému týmu patří moje poděkování,“ řekl v cíli Hirvonen, pro kterého to dnes bylo čtrnácté vítězství ve světovém šampionátu. „Dlouho jsme na tohle čekali a já vím, že je v našich silách bojovat o vítězství i tituly. Letošní sezóna je náročná, jsme po silným tlakem. Tento víkend jsme však jako tým měli situaci pod kontrolou a mám radost i za Ford, že se domů vracíme se zlatým a stříbrným věncem.“

Latvala si uvědomuje, že jeho rychlost během víkendu byla hodná vítězství. „Vím, že jsem mohl vyhrát, a to mi dodává na sebedůvěře, ale chtěl jsem pomoci Mikkovi. Je to o přístupu a jak se k tomu postavíme. Náš boj o titul v hodnocení týmů utrpěl kvůli mým chybám a tohle byla příležitost částečně se vyrovnat. U Fordu vládne dobrý týmový duch, bez kterého se vyhrávat nedá.“

Al Qassimi se vyhnul všem komplikacím a překonal svůj vlastní cíl. „Tento den vejde do historie motoristického sportu Abu Dhabi,“ řekl. „Mým plánem bylo držet se co nejblíže první pětice, takže svá očekávání jsem bohatě překonal. Užíval jsem si čistou jízdu v těžkých podmínkách a na smíšeném povrchu. V několika úvodních rychlostních zkouškách jsem byl extrémně nervózní, protože jsem se nechtěl unáhlit a přijít tak o pozici, ale byl to rozumný přístup.“

Ford vzdal hold obětem útoků z 11. září 2001 formou speciálních polepů svých vozů Fiesta RS WRC, které dnes připomínaly desáté výročí tragických událostí ve Washingtonu a New Yorku.

Ředitel týmu Ford Abu Dhabi Malcolm Wilson v cíli přiznal, že se mu ulevilo. „Po složité sezóně to byl od týmu úžasný výsledek a vrátil Mikka zpět do boje o titul. Stali jsme se přesvědčivými vítězi a každý jednotlivec v týmu k tomu přispěl. Podmínky v pátek byly hrozné a Mikko i Jari-Matti byli už od začátku tlačeni k tomu, aby se ujali vedení,“ řekl.

Sportovní ředitel Ford of Europe Gerard Quinn doplnil: „Na tým v této sezóně dopadlo několik těžkých ran. Nikdy jsme se ale nevzdali a zde v Austrálii jsme zachovali kladnou hlavu ve složitých podmínkách, což nám po tolika těsných nezdarech konečně vyneslo fantastická první dvě místa.“

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist