www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 11 - 33. Rally Příbram (MMČR)

Orsák potvrdil stabilní formu

29. září 2011 • 23:40

Jaroslav Orsák obsadil při závěrečné soutěži MMČR v Příbrami pátou příčku absolutního pořadí a potvrdil, že ho ve druhé polovině sezony konečně opustila letošní smůla. Po úspěchu v Hustopečích a ve Zlíně si připsal další cenné mistrovské body, které ho v konečné tabulce posunuly na sedmou pozici celkové klasifikace. Velmi rychlé časy zajížděl i druhý člen týmu Orsák Rallysport Martin Vlček, kterého však vyřadila poruchu motoru.

Jaroslav Orsák - Karel Vajík (Mitsubishi Lancer Evo IX R4) - Rally Příbram 2011

Posádka Jaroslav Orsák – Karel Vajík přijela do Příbrami s Mitsubishi Lancer Evo 9 specifikace R4, se kterým úspěšně absolvovala náročnou Barum rally. Před soutěží tým pouze preventivně vyměnil a otestoval některé komponenty. Cílem bylo zajet na finálové soutěži v konkurenci speciálů Super 2000 co nejlepší výsledek a vylepšit dosavadní 8. místo v průběžné klasifikaci mistrovství.

Sedmadvacetiletý jezdec vyrazil jako z praku. Na úvodní vložce zajel „Jarin“ druhý čas těsně za Pechem a celou páteční etapu bojoval o bronzovou příčku s Janem Dohnalem na Peugeotu 207 S2000. Po prvním dnu ztrácel valašský jezdec na Dohnala, který měl výhodu domácího prostředí, jen 3,4 sekund.

V sobotu dopoledne strhující souboj o pozici na stupních vítězů mezi oběma jezdci pokračoval. Jejich vzájemný odstup ve vteřinách bylo stále možné spočítat na prstech jedné ruku. Po RZ10 ztrácel Jaroslav Orsák dokonce už jen pouhou 1 vteřinu. Zlom nastal v obou závěrečných sekcích. Na Vystrkově postihly posádku Orsák – Vajík problémy s interkomem, navíc byla trať RZ 12 vhodná pro lehčí a hbitější vozy S2000. Valašský jezdec ztratil 25 sekund a další útok na bronzovou medaili byl bezpředmětný. Na předposlední vložce ho předstihl i finišující Odložilík.

„S pátou příčkou jsme spokojeni,“ komentoval svůj výsledek Orsák. „Musím uznat, že na oba jezdce se speciály kategorie Super 2000 bychom v závěru nestačili, i kdyby nám interkom fungoval stoprocentně. Jsem rád, že nám vyšla druhá polovina sezony a vyřešili jsme technické problémy s přechodem na novou specifikaci R4. Na počátku roku jsme počítali, že bychom se mohli umístit kolem 7. příčky absolutního pořadí. Po smolné první polovině roku jsme však nevěřili, že se to podaří. Před námi je ještě závěrečná soutěž slovenského šampionátu v Košicích.“

Druhá týmová posádka Martin Vlček – Richard Lasevič, startující s Lancerem Evo 9 skupiny N, si v pátek vedla skvěle. Vlček zajížděl stabilně časy v rámci první desítky, na závěrečné zkoušce první etapy dokonce zaznamenal sedmý čas. Díky tomu obsadil po prvním dnu bronzovou příčku mezi produkčními vozy třídy 3 za Běhálkem a Arazimem. Druhý den měl sedmatřicetiletý jezdec nakročeno k nejlepšímu letošnímu výsledku. Na RZ 8 však musel z výborné 9. příčky odstoupit pro poruchu motoru.

Orsák Rallysport
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist