www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 11 - Rallye de France (SWRC)

Sébastien Ogier vítězem letošní Francouzské rally (+VIDEO)

2. října 2011 • 14:20

Seriál letošního mistrovství světa FIA v automobilových rally se vrátil do Evropy a na asfalt. Výhodu domácího prostředí bude mít v Alsasku Sebastien Loeba a jestli ji dokáže opět využít, to můžete sledovat on-line spolu s námi.

Výsledky Rallye de France ON-LINE - Základní informace k rally - Diskuse k soutěži

Přímý přenos z rychlostních zkoušek

Sebastien Ogier - Julien Ingrassia, Citroen DS3 WRC - Rallye de France 2011

- - - - - - 3. etapa - - - - - -

RZ 23 - Haguenau 2 ( 4.2 km)

Alespoň v roli diváka se vrátil na trať poslední zkoušky soutěže Sebastien Loeb. Ve svém rodném městě pak mohl sledovat závěrečný souboj o bonusové body, když jejich maximální počet, tedy tři, získal Jari-Matti Latvala. Druhý skončil na Powerstage Dani Sordo, třetí nakonec Sebastien Ogier, když byl jen o několik setin vteřiny rychlejší než Mikko Hirvonen.

Celkovým vítězem letošní dramatické Rallye de France se tedy stal Sebastien Ogier na Citroenu DS3 WRC před Danim Sordem na Mini WRC. Třetí příčku získal Petter Solberg se soukromým Citroenem DS3 WRC následovaný oběma továrními Fiestami WRC Mikko Hirvonena a Jarri-Matti Latvaly, který po RZ 22 na základě týmové režie zatížil své konto dvouminutovou penalizací.

Šesté místo je dosavadním nejlepším výsledkem Dennise Kuiperse v mistrovství světa, ale nutno říci, že holandský soukromník předvedl v Alsasku v posledních dvou dnech velmi slušný výkon. Sedmé místo získal Henning Solberg a osmý skončil Mads Ostberg, který si ještě na posledním testu přidal na své konto třetí defekt. Nebýt jich, mohl by mladý Nor pomýšlet na lepší umístění.

Elitní desítku uzavřeli Ken Block a Pierre Campana, u obou se dá hodnotit jejich výkon v pozitivním duchu, když se oba jmenovaní rozjeli k lepším výkonům především v závěru soutěže.

V SWRC se stal zcela zaslouženým vítězem Ott Tänak, když druhému Eyvindu Brynildsenovi nadělil 2:33.7 minuty. Mladý Nor však mohl být spokojen především s tím, že s novým spolujezdcem dokázal absolvovat celou soutěž bez využití pravidel Superally. Ke třetímu místu se doslova dotrápil Martin Prokop, za čtvrtým Bernardem Sousou nakonec skončil Juho Hänninen, když předstihnul na posledním testu Juliena Maurina.

AKTUALITA

Po soutěži byl Petter Solberg vyloučen, protože hmotnost jeho vozu neodpovídala homologaci.

Stav MS po Rallye de France 2011

Jezdci: 1. Loeb, Hirvonen 196, 3. Ogier 193, 4. Latvala 129, 5.Solberg P. 110, 6. Ostberg 60, 7. Wilson 52, 8. Sordo 43 bodů

Týmy: 1. Citroen 372, 2. Ford 318, 3. M-Sport 133, 4. Petter Solberg WRT 98, 5. Abu Dhabi, Ferm 34 bodů

RZ 22 - Vignoble de Cleebourg 2 (10.61 km)

Předposlední test soutěže pravděpodobně definitivně rozhodl o vítězi letošní Rallye de France. O nejlepší čas se zde podělili Sebastien Ogier a Jari-Matti Latvala, třetí Dani Sordo zaostal o pouhých osm vteřin, ale v tomto vypjatém souboji se z pohledu obou hlavních protagonistů počítá každá sekunda. Kvalitní čas zajel i čtvrtý Mads Ostberg před Petterem Solbergem a Matthewem Wilsonem.

Před závěrečnou Powerstage má Ogier k dobru 6.7 vteřiny na Sorda, což by měl být na testu dlouhém 4.2 km více než komfortní náskok. Pro cenné body za třetí místo si jede soukromník Petter Solberg. Na čtvrtém místě zatím setrvává Latvala, ale očekává se zásah týmové režie ve prospěch pátého Mikka Hirvonena, když tým ford pravděpodobně sáhne po penalizaci prvně jmenovaného.

RZ 21 - Graviere de Bischwiller 2 (5.52 km)

Opakovaný průjezd prvním nedělním testem přinesl dnešní třetí dílčí vítězství pro Jari-Matti Latvalu. Fin tak stále drží pod tlakem Pettera Solberga, který zde zajel čtvrtý čas a ztratil 2.9 sekundy na pilota tovární Fiesty WRC. Druhý čas o desetinu za Latvalou, ale o vteřinu před Dani Sordem, zajel Sebastien Ogier, který tak zdárně odrazil další očekávaný nápor ze strany španělského asfaltového specialisty. Navíc se zdá, že začíná lépe fungovat tvrdá směs pneumatik, pro kterou se rozhodl dnes ráno mladý Francouz, na rozdíl od měkké směsi, na níž jede právě Sordo.

Náskok Ogiera na Sorda se lehce zvýšil na 5.9 vteřiny, když do cíle zbývá necelých 15 kilometrů měřených testů. Z pohledu výsledkové listiny se nic nemění ani na třetím místě Pettera Solberga, za nímž je aktuálně stále čtvrtý Latvala (+14.9) před svým týmovým kolegou Mikkem Hirvonenem.

V klasifikaci SWRC vrátil Brynildsen nejlepším časem na RZ porážku z předchozího testu Prokopovi, takže jejich rozdíl na druhém a třetím místě opět narostl na 12.1 sekundy ve prospěch norského mladíka. Vedoucí jezdec kategorie, Estonec Tänak, si nadále drží komfortní náskok.

RZ 20 - Haguenau 1 (4.2 km)

Nejkratší zkouška dne nepřinesla žádné dramatické změny, když ji nejlépe zvládnul Jari-Matti Latvala. O druhý nejlepší čas se podělili Sebastien Ogier a Dani Sordo, takže vzájemný odstup této dvojice zůstal naprosto zachován. Čtvrtý dílčí čas zajel Petter Solberg před Mikkem Hirvonenem, krátká vložka sedla i šestému Matthewu Wilsonovi, který dnes zatím dává zapomenout na mizérii předchozích dvou etap.

V celkové klasifikaci Rallye de France se nic nemění, na čele nadále bojují o prvenství Ogier se Sordem, Petter Solberg hájí svou třetí příčku před čtvrtým Latvalou, i když se jeho náskok opět o něco snížil.

V SWRC se za vedoucím Tänakem dotáhnul Prokop třetím časem na RZ 20 na druhého Brynildsena, jejich vzájemný odstup je nyní 9.2 vteřiny.

RZ 19 - Vignoble de Cleebourg 1 (10.61 km)

První průjezd klébourskými vinicemi zvládl v nejkratším čase Dani Sordo, který zde stáhnul náskok Sebastiena Ogiera o 1.5 vteřiny. Třetí čas zajel Mads Ostberg před Jari-Mattim Latvalou, pátý byl Matthew Wilson před Kenem Blockem. Petter Solberg vytočil hodiny na RZ 19 ztratil 24.3 vteřiny.

Ogierův náskok na čele průběžné absolutní klasifikace se po prvních dvou testech zmenšil prakticky na polovinu a další průběh soutěže slibuje velmi zajímavou bitvu, když druhý Sordo aktuálně ztrácí 4.9 sekundy. Třetí P. Solberg už si aktuálně nemůže dovolit další zaváhání, neboť Latvala na čtvrtém místě nyní na norského šoumena ztrácí již jen dvacet vteřin. Na pátém místě Hirvonena se nic nezměnilo, stejně jako na pořadí dalších jezdců v první desítce.

V SWRC je dnes zajímavý pouze souboj o druhé místo mezi Brynildsenem a Prokopem, když za kratší konec provazu dnes ráno tahal mladý Skandinávec, který lehce navýšil svůj náskok na českého pilota. Vedení nadále s naprostou jistotou drží Ott Tänak, který dnes evidentně nikam nespěchá. Do hry o body se díky Superally vrátili Hänninen a Maurin, prvně jmenovanému nahrály do karet potíže francouzského jezdce na RZ 19 a nyní tak na páté místo ztrácí 24.8 sekundy.

RZ 18 - Graviere de Bischwiller 1 (5.52 km)

První krátký nedělní test vyšel nejlépe Jari-Matti Latvalovi, který se vypořádal s nastrahamí v podobě mlhy a šotoliny na trati v čase 2:51.0 min. Druhým nejlepším časem se blýsknul Denis Kuipers před Danim Sordem, o čtvrtou příčku se podělili Mads Ostberg a Ken Block. Šestý byl na uklouzané zkoušce Petter Solberg před Sebastienem Ogierem.

Náskok vedoucího Ogiera na druhého Sorda se aktuálně snížil na 6.4 sekundy. Petter Solberg nadále s přehledem kontroluje třetí pozici, stejně jako čtvrtý Latvala. Pátému Hirvonenovi o nic nejde, tým Ford včera přiznal, že s největší pravděpodobností v závěru soutěže opět zasáhne do změny pořadí ve prospěch své týmové jedničky.

Do cíle osmnácté zkoušky nedorazil Armindo Araújo, což znamenalo posun vpřed na sedmé a osmé místo pro Henninga Solberga a Madse Ostberga. Ken Block poskočil na devátou příčku před Pierra Campanu.

- - - - - - 2. etapa - - - - - -

RZ 17 - Mulhouse (3.09 km)

Krátká městská zkouška se stala kořistí Sebastiena Ogiera před Jari-Mattim Latvalou a Petterem Solbergem. Ogier si tak pojistil své vedení a do poslední etapy letošní Rallye de France bude se svým Citroenem DS3 WRC nastupovat s náskokem 9.5 sekundy na druhého Daniho Sorda na Mini WRC. Třetí příčka je po dnešku přes ztrátu utrpěnou po defektu určitě pozitivem pro Pettera Solberga, náladu si po dopoledních rozháraných výkonech odpoledne spravil i čtvrtý Latvala.

Pátý je po dnešku Mikko Hirvonen, který zítra možná na základě týmové strategie půjde před svého týmového kolegu, tedy podle australského scénáře. O šesté místo se zítra popere Denis Kuipers se sedmým Armindem Araújem, mimo hru není ani osmý Henning Solberg. Elitní desítku pak po druhé etapě uzavírají Mads Ostberg a Pierre Campana.

V SWRC jsou karty naprosto jasně rozdány pro Otta Tänaka, kterého dnes odpoledne pouze trochu postrašily problémy s motorem. Po odstoupení Juhy Hänninena je po dnešku na druhém místě Eyvind Brynildsen, o 9.8 vteřiny zpět je aktuálně třetí Martin Prokop.

Vítězem WRC Academy se nakonece stal Alastair Fischer před José Suarezem (+40.5 s). Původní vítěz Yeray Lemes totiž nakonec obdržel dodatečnou pětiminutovou penalizaci, která španělského mladíka srazila na třetí příčku (+4:27.7).

RZ 16 - Grand Ballon 2 (24.02 km)

Vítězstvím na šestnáctém testu potvrdil své odpolední zlepšení Jari-Matti Latvala. Druhý byl Dani Sordo, jenž tak neustále udržuje ve střehu Sebastiena Ogiera, který zde byl čtvrtý za Petterem Solbergem. Více než dvě desítky vteřin pak ztratil pátý Mads Ostberg, který na rozdíl od šestého Mikka Hirvonena má reálné šance na zlepšení své pozice. Oproti včerejšku ožil i Korsičan Campana, který zajel na RZ 16 sedmý čas.

Sordo ztrácí před posledním krátkým dnešním testem na vedoucího Ogiera rovných sedm vteřin. Petter Solberg je nadále třetí, když na čtvrtého Latvalu má náskok 45ti vteřin. Nic se nezměnilo na páté příčce Hirvonena a ani na dalších pozicích v první desítce, kde však sedmý Armindo Araújo aktuálně ztrácí pouhých 9.6 sekundy na šesté místo Denise Kuiperse.

RZ 15 - Vallée de Munster 2 (22.26 km)

Na patnáctém rychlostním testu prakticky zdvojnásobil svůj dosavadní náskok vedoucí muž soutěže Sebastien Ogier, když jej absolvoval o 3.7 vteřiny rychleji než druhý Dani Sordo. Další dvě desetiny ztrácel třetí Jari-Matti Latvala, čtvrtý Petter Solberg tentokrát zaostal o 7.1 vteřiny, což bylo z dosavadního pohledu relativně hodně. Pátý čas zajel Mads Ostberg před Mikkem Hirvonenem, který po výpadku Meeka evidentně nikam nepěchá, neboť ve své situaci nemá co získat ani ztratit.

Ogierovo vedení narostlo na aktuálních 7.9 sekundy, druhou pozici hájí nadále Sordo před mladším z bratrů Solbergových. Status quo zůstává zachován i na čtvrté a páté příčce Fiest WRC pilotovaných Latvalou a Hirvonenem, totéž platí o šesté až osmé pozici Kuiperse, Araúja a Henninga Solberga. Na deváté místo před Campanu postoupil Ostberg.

RZ 14 - Firstplan 1 (16.50 km)

Druhý Firstplan znamenal navýšení náskoku pro Sebastiena Ogiera, když tento jezdec absolvoval RZ 14 o dvě vteřiny rychleji než druhý Jari-Matti Latvala. Třetí čas připadnul Petteru Solbergovi před Danim Sordem, který ztratil 3.3 sekundy. Pátý čas zajel Mads Ostberg a alespoň si tak trochu vylepšil náladu po předchozím testu. Až za šestým Henningem Solbergem dojel Mikko Hirvonen, který pravděpodobně ve své situaci lehce rezignoval.

Ogierův náskok na Sorda narostl na 4.2 sekundy, Petter Solberg ztrácí na francouzského mladíka rovných 43 vteřin. Čtvrtou příčku nadále drží Latvala před Hirvonenem, na desáté místo se vrátil Ostberg, když odsunul o pozici níže amerického veterána Kena Blocka.

RZ 13 - Hohlandsbourg 2 (9.87 km)

Dosavadní neuvěřitelná přetahovaná o průběžné vedení ve Francouzské rally pokračovala i v úvodu sobotní odpolední sekce. Nejrychlejší čas shodně zajeli Petter Solberg a Sebastien Ogier, třetí byl Jari-Matti Latvala před Danim Sordem, který ztratil na nejrychlejší dvojici 1.1 vteřiny. Pátý čas zajel dnes již lépe vyhlížející Pierre Campana. Šesté místo náleželo Mikkovi Hirvonenovi před Henningem Solbergem, když cíl zkoušky nespatřil Kris Meeke, který poslal svůj Countryman WRC na vyházené šotolině do lesa.

Na první příčku celkové absolutní klasifikace se vrátil Ogier, Dani Sordo je druhý o devět desetin vteřiny. Třetí Petter Solberg stále útočí a čeká na chybu svých rivalů, v podobné situaci je možná i čtvrtý Latvala, který ale následně dostal penalizaci 10 sekund za předčasný start do RZ. Meekův výpadek pomohl k postupu na pátou příčku Hirvonenovi, do první desítky se dostali i Campana a Ken Block, když Mads Ostberg ztratil na RZ 13 téměř půl minuty.

RZ 12 - Grand Ballon 1 (24.02 km)

Nejlepší výkop na 'Velkém balónu' předvedl Dani Sordo, který zde byl rychlejší o 2.9 vteřiny než Petter Solberg. Třetí čas zaznamenal Jari-Matti Latvala, čtvrtý byl o 3.5 sekundy za Sordem Sebastien Ogier.Třetí pátý čas v řadě pro Krise Meeke přinesl ztrátu 12.4 sekundy, bez jedné desetiny pak ztratil další dvě vteřiny Mikko Hirvonen. Smůlu měl Mads Ostberg, který měnil nedlouho po startu zkoušky defekt a ztratil tak 2:42.5 minuty na nejrychlejšího Sorda.

Do čela průběžné absolutní klasifikace se tedy po RZ 12 vrátil španělský pilot Mini WRC, jeho největší rival na továrním Citroenu DS3 WRC však ztrácí mizivé dvě desetiny sekundy. Flintu do žita zatím neháže ani Petter Solberg, který lehce snížil svoji čtyřicetivteřinovou ztrátu na první místo. Na čtvrtou příčku poskočil na úkor Meeka půlvteřinovým rozdílem Latvala, Hirvonen se stále trápí na šestém místě. Mads Ostberg klesnul na konec první desítky, což znamenalo posun na sedmou příčku pro Denise Kuiperse a polepšili si i Armindo Araújo a Henning Solberg.

V SWRC doplatil na svou snahu Juho Hänninen, když jeho Škoda Fabia S2000 zůstala stejně jako v Německu bez zadního kola. Pro další dílčí vítězství si s přehledem dojel Tänak, Estonec tak má opět pohodový náskok 2:27.6 minuty před druhým Brynildsenem a 2:41.6 min před Prokopem.

RZ 11 - Vallée de Munster 1 (22.26 km)

Třetí dnešní test přinesl třetí změnu na čele aktuální průběžné celkové klasifikace letošní Rallye de France. Nejrychlejší čas na RZ 11 posunul do čela Sebastiena Ogiera před druho Daniho Sorda, který zde zaostal o 3.8 sekundy. Třetí čas si na své konto připsal Jari-Matti Latvala před Mikkem Hirvonenem, který pokračuje v nevýrazných výkonech. Další páté místo přidal do svých záznamů Kris Meeke. Smůlu měl Petter Solberg, kterého defekt pravé přední penumatiky stál 42.4 vteřiny.

O vedení tak aktuálně budou bojovat Ogier a Sordo, které dělí 3.3 vteřiny. Třetí Petter Solberg z tohoto souboje bohužel vypadl, když momentálně ztrácí na první příčku 41.3 sekundy. Čtvrtého Meeka opět stáhnul pátý Latvala a tentokrát i stále šestý Hirvonen. V soutěži nepokračuje jevgenij Novikov, který na RZ 11 havaroval.

V SWRC mohutně zatahuje Juho Hänninen, který dohání včerejší ztrátu po defektu. Na jeho dva vskutku rychlé časy z RZ 9 a 10 reagoval na RZ 11 vedoucí Ott Tänak, finský pilot zde nicméně zaostal o pouhou desetinu vteřiny. Estoncův náskok na čele průběžné klasifikace kategorie na aktuálně již druhého Hänninena je však stále více než dvouminutový, třetí je Eyvind Brynildsen a čtvrtý Martin Prokop, který ani dnes bohužel není schopen držet tempo s jezdci na čele.

Ve WRC Academy vede Lemes, o druhé místo bojují Fischer a Suarez. Pro poruchu poloosy odstoupil dosud vedoucí Craig Breen, na stejném testu, tedy na RZ 10, a ze stejného důvodu skončil také náš Jan Černý.

RZ 10 - Firstplan 1 (16.50 km)

Stejně jako na RZ 9, také na desátém testu od sebe nejrychlejší jezdce dělily minimální rozdíly. Největší radost přinesl první průjezd Firstplanem určitě Petteru Solbergovi, který zde zajel nejrychleji a díky tomu se vrátil do čela průběžné absolutní klasifikace soutěže. Druhý Sebastien Ogier přitom na RZ 9 zaostal o 0.6 a třetí Dani Sordo o 0.9 vteřiny za Solbergem! Solidní výkon podal tentokrát také čtvrtý Latvala, který zde stáhnul něco málo přes čtyři vteřiny z náskoku Krise Meeka, který byl na tomto testu pátý.

Aktuálně je tedy na čele průběžné absolutní klasifikace Petter Solberg, šest desetin vteřiny za ním figuruje Sordo a třetí je o další půl sekundy zpět Ogier. Ztráta čtvrtého Meeka na lídra soutěže už přesáhla minutu, pátý Latvala už je pak za britským jezdcem o necelých patnáct sekund. Za šestého Hirvonena postoupili Mads Ostberg a Denis Kuipers, když Armindo Araújo ztratil na RZ 10 přes padesát vteřin a klesl tak na devátou příčku před Henninga Solberga.

RZ 9 - Hohlandsbourg 1 (9.87 km)

Úvodní sobotní test vyhrál v nejlepším čase Sebastien Ogier, když druhého Pettera Solberga pokořil o 1.3 sekundy. Rovné dvě vteřiny pak na francouzského mladíka ztratil třetí Dani Sordo, za nímž v dílčích výsledcích tohoto testu figuroval jeho týmový kolega Kris Meeke. Oba jezdci na továrních Fordech začali opět poněkud vlažněji, když Jari-Matti Latvala zajel pátý a Mikko Hirvonen šestý čas.

Celkový rozdíl mezi prvním Sordem a třetím Ogierem se po deváté zkoušce smrsknul na pouhopouhých osm desetin sekundy, když druhý Petter Solberg byl o tři desetiny vteřiny za vedoucím Španělem. Čtvrté místo Meeka díky svým časům nijak neohrozili ani pátý Latvala, ani šestý Hirvonen.

Sebastien Loeb - Daniel Elena, Citroen DS3 WRC - Rallye de France 2011

- - - - - - 1. etapa - - - - - -

RZ 8 - Salm 2 (13.06 km)

Poslední zkouška dne přinesla poslední dnešní změnu na čele průběžné absolutní klasifikace Rallye de France. Další nejlepší čas zde totiž na své konto přidal Dani Sordo a Mini Countryman WRC se tak poprvé dostal na čela soutěže mistrovství světa. Druhý čas zajel shodně jako na předchozí zkoušce Jari-Matti Latvala, třetí byl tentokrát Sebastien Ogier před Mikkem Hirvonenem. Petter Solberg absolvoval test v pátem nejlepším čase se ztrátou rovných čtyř sekund na Sorda.

Po první etapě vede Sordo o vteřinu před P. Solbergem, 2.8 vteřiny na první místo ztrácí třetí Ogier. Svůj dnešní cíl i přes hodiny na poslední zkoušce splnil Kris Meeke, když udržel čtvrtou příčku před oběma továrními Fordy WRC Latvaly a Hirvonena. Sedmý je Armindo Araújo se ztrátou přes dvě minuty, ale Mini má díky němu hned tři vozy v první desítce. Poslední tři volné příčky v Top Ten náleží značce Ford, respektive Madsi Ostbergovi, Denisu Kuipersovi a Henningu Solbergovi.

V šampionátu SWRC po dnešku jasně dominuje Ott Tänak, který má na druhého Eyvinda Brynildsena luxusní náskok v podobě 1:48.7 minuty. O necelých devět vteřin zpět je Martin Prokop, čtvrtý Juho Hänninen je pozadu o dalších 27 sekund.

RZ 7 - Pays d'Ormont 2 (36.0 km)

Také druhý průjezd zkouškou Pays d'Ormont přinesl změnu na čele průběžné absolutní klasifikace. Nejlepší čas zde totiž zajel Petter Solberg, který se tak rázem vyšvihnul do vedení soutěže. O pouhé tři desetiny za Norem byl Jari-Matti Latvala, o další 1.5 vteřiny zaostal třetí Dani Sordo, který tak pokračuje ve výborných výkonech. Až čtvrtý čas odsunul na druhé místo průběžné absolutní klasifikace Sebastiena Ogiera. Pátý čas zajel Kris Meeke, když na šestého Mikka Hirvonena najel rovných deset vteřin.

Po sedmi odjetých testech tak vedl Petter Solberg o 2.6 vteřiny před Ogierem, pouhé čtyři desetiny za ním pak figuroval Dani Sordo. Kris Meeke odrazil možný útok Hirvonena, ale na jeho pátou příčku postoupil stále zrychlující Latvala. Na sedmé místo se posunul Araújo, když Ostberg krátce zastavoval přímo na trati zkoušky kvůli defektu levého zadního kola.

RZ 6 - Ungersberg 2 (15.45 km)

Šestá rychlostní zkouška měla hned dva vítěze, když se o nejlepší čas podělili Dani Sordo a Petter Solberg. Třetí zde byl Jari-Matti Latvala před Sebastienem Ogierem a Mikkem Hirvonenem, za nímž o pouhou desetinu vteřiny zaostal Kris Meeke, který startuje až o dvanáct aut za finskou jedničkou týmu Ford.

Na čele nadále setrval Ogier, jeho náskok na Pettera Solberga se snížil na rovných pět vteřiny, třetí Sordo ztrácí další 1.2 sekundy. Jistotu čtvrté příčky a zároveň lepší výchozí pozice na zítřek si zatím stále udržuje Meeke před Hirvonenem, za kterého klesnul na šesté místo Ostberg. Sedmý zůstává Latvala, do první desítky se na úkor Kena Blocka prokousal Henning Solberg.

V SWRC zajel nejlepší čas Juho Hänninen před jasným lídrem Tänakem a poskočil tak na čtvrté místo před Gassnera, Sousu i Maurina, který zde ztratil téměř minutu a propadl ze čtvrté příčky na sedmou. Druhý celkově zůstává Brynildsen s Prokopem, ale pokud Hänninnen udrží nastolené tempo, budou se oba dnes muset o své pozice ještě strachovat.

RZ 5 - Klevener 2 (9.68 km)

Opakovaný průjezd prvním testem soutěže vyšel nejlépe Sebastienu Ogierovi před Jari-Mattim Latvalou. Minimální ztrátu zde nabrali také třetí Dani Sordo a čtvrtý Petter Solberg, stejně jako Mikko Hirvonen s Madsem Ostbergem na pátém a šestém místě. Kris Meeke tentokrát zaznamenal až devátý dílčí čas a opět hodně žehral na svoji startovní pozici hluboko za jezdci před ním.

Ogier po páté zkoušce lehce upevnil své průběžné vedení před Petterem Solbergem, na kterého se stále tlačí Sordo. První trojici pak od sebe aktuálně dělilo 8.9 sekundy. Svou čtvrtou pozici udržel i Meeke před Ostbergem a Hirvonenem, sedmý zůstal Latvala.

V hodnocení SWRC jasně kraluje Ott Tänak, když už má více než minutový náskok na druhého Brynildsena i třetího Prokopa. Hänninen pokračuje ve stíhací jízdě, na třetí příčku ztrácí už necelou minutu.

RZ 4 - Salm 1 (13.06 km)

Na posledním testu sekce se 'probudil' Jari-Matti Latvala a zajel zde nejlepší čas před Danim Sordem a Petterem Solbergem. Čtvrtý Sebastien Ogier ztratil na Hirvonena 7.9 vteřiny, pátý Meeke 9.6 a šestý Mikko Hirvonen už 11.4 sekundy. Na čele tak zůstal tovární pilot Citroenu DS3 WRC před soukromníkem Solbergem mladším a dvojicí 'miníků' Sorda a Meeka. Latvala se posunul na sedmé místo za Hirvonena.

RZ 3 - Pays d'Ormont 1 (36.0 km)

První průjezd nejdelší zkouškou letošní Rallye de France znamenal doslova zemětřesení na čele průběžné absolutní klasifikace soutěže. Nejlepší čas opět zaznamenal Sebastien Ogier, o 1.2 vteřiny byl pomalejší Petter Solberg a další kvalitní čas zajel Dani Sordo, který ztratil na Ogiera 5.6 sekundy. Čtvrtý pak byl v cíli zkoušky Kris Meeke se ztrátou 15.5 na dílčí první příčku, ale s přihlédnutím na jeho startovní pozici je tento výkon určitě obdivuhodný. Přes půl minuty pak zaostal pátý Mads Ostberg. Oba piloti továrních Fiest WRC chybovali, Hirvonen skončil osmý se ztrátou 49.4 sekundy, Latvala pak přišel o 1:22.4 minuty. Ještě hůře však dopadl dosavadní lídr Sebastien Loeb, který musel odstavit svůj Citroen na 27. kilometru, pravděpodobně kvůli poruše motoru.

Do vedení soutěže tak šel logicky Ogier, na druhé místo absolutně se posunul Petter Solberg. Další dvě příčky pak aktuálně náleží oběma Countrymanům WRC, které pilotují Sordo a Meeke, na pátou příčku si polepšil Ostberg. Hirvonen stále setrvává na šesté pozici a na momentálního lídra Ogiera ztrácí necelou minutu. Na sedmé a osmé místo si polepšili Armindo Araújo a Denis Kuipers, zatímco Latvala propadnul až na deváté místo před Američana Blocka.

V SWRC vede Estonec Tänak před Eyvindem Brynildsenem (+52.0) a Martinen Prokopem (+1:05.9). Vedoucí muž po RZ 2 Juho Hänninen ztratil přes dvě minuty, když musel v polovině zkoušky měnit kolo.

RZ 2 - Ungersberg 1 (15.45 km)

Druhý test soutěže vyšel nejlépe Sebastienu Ogierovi, ale vynikající druhý čas si zde na své konto připsal Dani Sordo na Mini WRC. Třetí byl Sebastien Loeb před Petterem Solbergem, až za touto dvojicí pak dojely černé Fiesty WRC Mikka Hirvonena a Jarri-Mattiho Latvaly. Sedmým časem si oproti předchozímu testu polepšil Kris Meeke na druhém z továrních Mini WRC.

O pouhou desetinu vteřiny tak na čele zůstal po dvou odjetých zkouškách Loeb před týmovým kolegou Ogierem, Latvala si pohoršil na průběžnou třetí pozici absolutně před Pettera Solberga. Na páté místo se posunul Sordo, šestý zůstal Hirvonen a sedmé místo znamená posun směrem vzhůru pro Meeka. Na osmé místo si naopak pohoršil Mads Ostberg.

RZ 1 - Klevener 1 (9.68 km)

Úvodní 'zahřívací' zkoušku soutěže vyhrál domácí Sebastien Loeb na Citroenu DS3 WRC v čase o 2.6 vteřiny rychlejším Jari-Matti Latvaly na konkurenčním Fordu Fiesta WRC. Třetí byl Loebův týmový kolega Sebastien Ogier, čtvrtý pak soukromník Petter Solberg. Skalp šestého Mikka Hirvonena si na své konto připsal Mads Ostberg, za zmiňovanou jedničkou týmu Ford pak v cíli testu figurovaly obě Mini WRC pilotované Dani Sordem a Krisem Meekem. Top ten pak na RZ 1 uzavírali soukromníci Kimi Räikkönen a Armindo Araújo.

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist