www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 11 - Rallye de France (SWRC)

Martin Prokop se prvním dnem Rally de France protrápil

1. října 2011 • 00:30

Už jsme si zvykli, že zprávy přicházející z francouzského Strassbourgu nebývají vždy veselé. Lecjaké příkazy, zákazy a nařízení vzešlé z tamních evropských struktur jsou na denním pořádku. Že by se ale stal i symbolem rallyového trápení, to si čeští motorističtí fanoušci nepředstavovali. Právě v metropoli Alsaska má své centrum Rally de France, další podnik MS v rally.

Martin Prokop-Jan Tománek (Ford Fiesta S2000) - Rallye de France 2011

Posádka Martin Prokop – Jan Tománek nastoupila do závodu odhodlaná bojovat o zachování šance na zisk letošního mistrovského titulu v kategorii SWRC. Bohužel však již od první rychlostní zkoušky na silničkách známého vinařského regionu česká posádka na své soupeře ztrácela cenné sekundy. Ani v dalších testech, které závodníky zavedly na členité silnice vedoucí převážně v přilehlých lesních oblastech, se Prokopovi s Tománkem nepodařilo tento neradostný vývoj zvrátit. Na nejdelším, 36 km dlouhém testu první sekce dokonce zaznamenala česká dvojice ztrátu na nejrychlejšího Tanaka ve výši plných 49 sekund. Tým horečně zjišťoval informace o typu technických potíží, které posádku trápí, aby se mohli důkladně připravit na zákrok v poledním servisu. Odpověď pilota červenomodrobílého speciálu však byla pro všechny nanejvýš překvapivá: „Auto je v pořádku. Jen mně to vůbec, ale vůbec nejde…,“ hlásil rezignovaně. „Vůbec nemůžu najít žádný rytmus, jedu katastrofálně. Chybuju v pomalých zatáčkách, v rychlých zatáčkách, při brždění a při výjezdech. Bohužel nic jiného už na tratích není, takže zkrátka dělám chyby úplně všude!,“ nešetřil sebekritikou jezdec, který v úterý oslaví devětadvacáté narozeniny.

„Je velká škoda, že jsme nedokázali využít nabízenou šanci,“ lituje Quirin Muller, manažer Czech Ford National Teamu. Lídr šampionátu Juho Hanninen totiž na 3. RZ ztratil přes dvě minuty kvůli defektu.

Ani v odpolední sekci čtyř rychlostních testů nenašla česká dvojice potřebnou pohodu a na své největší soupeře dále ztrácela, což v konečném účtování první etapy znamená průběžnou třetí pozici, se ztrátou 8,8 sekundy na druhého Brynildsena. Ztráta na vedoucí pozici okupovanou Ottem Tanakem jsou však již propastné bezmála dvě minuty Na její zredukování budou mít mít čeští reprezentanti dalších 15 rychlostních zkoušek v sobotní a nedělní etapě.

Czech Ford National Team
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
01.10.2011 12:45
Mara
Prokopovi nic jiného nezbývá, kdyby se vymlouval, tak by byl akorát pro smích. Všichni totiž vidí, že mu to nejde.
01.10.2011 12:16
Endur
Vydrž Martine,vše se v dobré obrátí.
01.10.2011 09:14
hoppy
Jedem z mála, který to na sebe práskne, většinou to jsou problémy s posilovačem řízení, trakcí,atd..Tak ať z té snahy není velká rána
toplist