www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 11 - Historic Vltava Rallye

Na Vltavě čeká závodníky boj v perných podmínkách

7. října 2011 • 15:00

Jubilejní dvacátá Historic Vltava Rallye má za sebou již všechny předstartovní oficiality, a tak je nejvyšší čas začít závodit. Stejně jako se počasí z decentního slavnostního hávu babího léta přes noc proměnilo do atmosféry podzimních plískanic, i závodníci se již pozvolna z vycházkových šatů převlékají do kombinéz a helem. Již v 16 hodin totiž se svými vozy vyrazí na první rychlostní zkoušku soutěže, která má svou mateřskou internetovou stránku na adrese www.vltavarallye.cz.

Zatímco včerejší slavnostní představení posádek mělo na klatovském náměstí ještě nádech léta, dnešek je již zcela odlišný. Vybraní piloti i jejich spolujezdci proto rádi přijali možnost zahřát se na předstartovní tiskové konferenci, kde se zamýšleli i nad podmínkami, které je na trati čekají. „Pro nás a náš vůz Porsche je jedno, zda je sucho či mokro,“ usmíval se Fin Pentti Veikkanen. „To pro nás sice taky, ale já osobně preferuji rallye v hezkém počasí,“ oponoval Rakušan Ernst Harrach. „Já vždy rád závodil v dešti, ale v našem voze Porsche nefunguje dobře topení a trochu bývají problémy s mlžením skla, tak bych také raději volil lepší podmínky,“ mudroval mnohonásobný domácí šampión a zároveň úřadující mistr Evropy v závodech do vrchu historických automobilů Josef Michl. Nejvíce otázka na těžké podmínky na trati potěšila horkého kandidáta na titul mistra Evropy, Miroslava Janotu: „Když je mokro a klouže to, to je teprve ten správný sport. Jen ať klidně i sněží! Zvlášť se těším na závodění na těžkých sobotních rychlostních zkouškách, kde určitě i naše auto bude mít větší šanci smazat výkonový handicap proti silnějším vozům a třeba i dělat radost našim fanouškům. V první řadě ale chceme vydržet jet takticky a to tak, abychom v naší kategorii vybojovali titul mistrů Evropy!“

Právě Harrach, Janota a dvojnásobný mistr Finska Veikkanen budou startovní pole na trati otevírat. Původně přihlášení Italové Rossi a Brazzoli totiž do Klatov nakonec nepřijeli, důvod jejich absence je podle zákulisních informací velmi zajímavý – Rossi se při domácích závodech svým chováním v běžném provozu natolik znelíbil místním policistům, že přišel o řidičský průkaz. No a vzhledem k tomu, že díky jeho nucené neúčasti v Klatovech už nemůže Brazzoli přijít o titul mistra Evropy své kategorie 3, nedorazil bohužel letos do Čech ani on... Celkem se tak na start letošní Historic Vltava Rallye postaví 39 posádek, které sportovní komisaři oproti původně přiděleným startovním číslům i trochu přeskládali. Proto kdo se těší na škodovky a boje v národním šampionátu, musí počkat až na závěr startovního pole, naopak milovníci silných vozů Porsche (těch nakonec pojede osm), Opel či Ford, ti si přijdou na své již v úvodu. Dnes je na programu start z rampy na klatovském náměstí a poté i sedm rychlostních zkoušek v následujícím sledu:

Historic Rallye Vltava
Start15:45
RZ 1 Klatovský okruh16:00
RZ 2,5 Roupov - Křenice17:01, 20:01
RZ 3,6 Poleňka, Koryta17:32, 20:32
RZ 4,7 Sobětice, Vítkovice18:04, 21:04

Karel Špaček
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist