www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 11 - Historic Vltava Rallye

Janota s Dreslerem jsou mistry Evropy

10. října 2011 • 13:30

Miroslav Janota s Pavlem Dreslerem s vozem Opel Kadett C-GTE si na jubilejní 20. Historic Vltava Rallye v Klatovech vybojovali definitivně titul mistrů Evropy v kategorii 2 evropského šampionátu v automobilových soutěžích historiků. Posádka Hájek Historic Czech National Rally Teamu radotínské stáje Ctirada Hájka potvrdila na domácí půdě své letošní suverénní postavení třetím prvenstvím v kategorii 2 a sedmým ve třídě C3 do dvou litrů. Do konce seriálu sice ještě zbývají dvě soutěže, ale na nich už soupeři celkové vítězství našich reprezentantů ohrozit nemohou.

Miroslav Janota - Pavel Dresler (Opel Kadett Coupe) - Historic Vltava Rallye 2011

Před startem v Klatovech bylo jasné, že Janotovi s Dreslerem stačí k evropskému titulu body za druhé místo v kategorii 2. Po loňském absolutním prvenství si ale Miroslav doma věřil a také od první rychlostní zkoušky dal triu italských pronásledovatelů – Pasuttimu, Parisimu a Corredigovi, jasně najevo, že titul chce oslavit mezi svými fanoušky. Od úvodního Klatovského okruhu, kde zajel absolutně třetí čas, se soupeřům v kategorii 2 rychle vzdaloval. Na dohled zůstával jen Pasutti, ale i on měl v cíli na Janotu bezmála šestiminutovou ztrátu. Miroslav v dramatické bitvě s Rakušanem Ernstem Harrachem nakonec loňské prvenství neobhájil, i když po sobotním úvodu je dělilo necelých šestnáct sekund. Přednost dostal titul mistrů Evropy. Na tuhle cenu si ale Miroslav Janota s Pavlem Dreslerem musejí počkat až na slavnostní Gala večer Mezinárodní automobilové federace. V Klatovech i tak posbírali sedm pohárů. Navíc se tým posunul na třetí místo v evropském šampionátu.

„Porazit dnes Ernsta Harracha by znamenalo jít do obrovského rizika a jet opravdu na hraně. Trať byla hodně těžká a místy hlavně na Klatovsku i nebezpečná, protože se jelo velice rychle a většinou za deště. Sobotní druhou etapu v okolí Sušice jsme si užili víc. Ráno jsem zkusil zaútočit na první místo, podařilo se nám i dobře zvolit pneumatiky, ale Harrach je zkušeným pilotem, který rychle zareagoval na změněné podmínky na trati. Jednoznačně tak v závěru vyhrál titul mistrů Evropy. O to víc jsem se snažil pobavit na trati diváky a odměnit se jim za jejich podporu. Italští soupeři u nás opět pohořeli. Úzké a mokré šumavské cesty jim neseděly. To není Středomoří. V cíli jsem pak prožil nádherné chvíle. Vybojovat evropský titul bylo splněním snu celého našeho týmu. Odvedli jsme opravdu kolektivní výkon. Celou sezónu jsme dřeli v přípravě a pak bojovali na trati. Dali jsme do toho celé srdce. Ale o titul mistrů Evropy se ani jinak bojovat nedá, zadarmo tohle zlato nikdo nezíská,“ řekl Miroslav Janota.

Nadšení z výsledku neskrýval ani spolujezdec Pavel Dresler: „Je to senzace. Jsme mistry Evropy. Prakticky od začátku šampionátu jsme bojovali o titul, ale cesta k němu byla dlouhá a náročná. Musím proto poděkovat všem členům našeho týmu za podporu a odvedený výkon na každé letošní soutěži. Doma jsme zisku titulu podřídili všechno. Nešli jsme do zbytečného rizika. Zvládli jsme to v pohodě od startu až do cíle a i to je důkaz, že nám letos prvenství v kategorii 2 patří zaslouženě. Chvíli to sice v sobotu vypadalo, že bychom mohli obhájit i loňské absolutní prvenství, ale pak Harrach už chybu neudělal. V tak těžkých podmínkách nemělo smysl dál bezhlavě útočit.“

Goodwill Media
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist