www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 11 - AZ pneu Rally Jeseníky (MČR-S)

Trápení a skandál v Jeseníkách

13. října 2011 • 12:00

Mohla to být pěkná soutěž. To si museli opakovat v cíli Rally Jeseníky Vsetínští. Smolařem sobotního závodu se z pohledu týmu stal Václav Janík. Několikanásobný šampion v závodech do vrchu vyměnil formuli Lola za soutěžácké Mitsubishi Lancer Evo IX. Spolu s Ludvíkem Ottem, který má rovněž zkušenosti z 'vrchů', zažili blamáž na RZ 4, kdy vinou prasklé hadičky přívodu paliva za necelých 50 Kč museli odstoupit.

Mnohem spokojenějším dojmem působil Marcel Havlásek, který své Subaru Impreza Sti navzdory drobným problémům s převodovkou přivezl na cílovou rampu na 55. místě absolutního pořadí.

Tomáš Růžička - Jan Jurčík, Subaru Impreza Sti - Rally Jeseníky 2011

Černo-modré Subaru Impreza Sti N14 tentokrát vezlo jmenovku Tomáše Růžičky. 'Růža' prokazuje čím dál větší vyježděnost. Najeté kilometry byly znát i v Jeseníkách. 20. místo absolutně, 9. ve třídě 3 lze považovat z velmi dobrý výsledek.

Nejatraktivnější vůz v sestavě JT Říha Group rally team svěřil Budai team opět do rukou Jardy Tomaštíka. Nestává se často, aby během rozjetého závodu jezdec řešil dilema, zda 'nezahodit ruce' a ukončit trápení, dokud je čas. Až na dvacátém druhém místě figuroval Jaromír po první RZ.

„Udeřilo počasí, přišla změna, na kterou jsme se paradoxně těšili,“ pomalu odkrýval karty Jaromír Tomaštík. „Všeobecně jsem o sobě přesvědčený, že mám vodu rád. Nicméně start do závodu byla katastrofa. Absolutně to nešlo. Nedařilo se nic. Na co jsem sáhl, skončilo chybou. Každý další pokus o nápravu tuto křeč jen zesiloval,“ dodal jezdec.

Nezastupitelnou roli v posádce potvrdil Jarda Vrečka, který po druhé RZ doslova přemluvil frustrovaného Jaromíra a oba borci pokračovali v soutěži dál. Sprint v Jeseníkách rozhodně nebude patřit mezi ty, na které budou u Tomaštíků vzpomínat v dobrém. Ironicky působí konečná 9. příčka v cíli. Leč historie se neptá, počítají se body.

Jaromír Tomaštík - Jaroslav Vrečka, Subaru Impreza WRC - Rally Jeseníky 2011

„Na tento závod chci co nejdřív zapomenout. Před Vsetínem, kde již můžu potvrdit start Olgy Lounové, něco natestujeme a postavíme se k tomu opět čelem. To, co jsme předvedli v Jeseníkách je průser, tak se s 'véercéčkem' nejezdí,“ přiznal Jaromír.

Priorita závěrečného sprintu stojí také za vynecháním Rally Košice. Subaru WRC uvidíme letos ještě v Uherském Brodě. Na Vsetíně se k týmu přidá opět Zdeněk Pokorný s Klárou Šillerovou a návrat hlásí také Petra Filipová.

Se Subaru Impreza Sti N12 odstartuje na domácí půdě Tom Růžička, který podle neověřených zpráv řešil blíže nespecifikovaný konflikt s Martinem Hudcem, krátce po skončení Rally Jeseníky. Zdroje z Jeseníků uvádějí pouze toliko, že mezi jezdci došlo k dohodě o konečném pořadí v cíli. Kdy 'Hud' měl za puštění Toma Růžičky obdržet nespecifikovanou odměnu.

Mezi mechaniky obou týmů se mluví o uzené kýtě, která podle tvrzení nejmenovaného zdroje měla mít prošlou lhůtu. Zda zmiňovaná plíseň na povrchu svědčí o ušlechtilosti výrobku, nebo ukazuje spíše na velmi výhodný nákup v některém ze supermarketů, se zjistit nepodařilo. Každopádně atmosféra mezi oběma týmy, JTRT a MH racing, zhoustla natolik, že jakýkoli incident podobného charakteru může gradovat v intriky, v horším případě v násilnosti.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist