www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 11 - AZ pneu Rally Jeseníky (MČR-S)

Firlův nejlepší letošní výsledek

14. října 2011 • 10:50

Nejlepšího letošního výsledku dosáhl na tratích v okolí Šternberka orlovský soutěžní jezdec Lumír Firla. S náhradním spolujezdcem Tomášem Plachým rychle našel společnou řeč a po sérii bramborových medailí letos konečně vystoupal na stupně vítězů.

Lumír Firla - Tomáš Plachý, Mitsubishi Lancer Evo VII - Rally Jeseníky 2011

Náročné tratě, typicky jesenické počasí, obrovská konkurence 22 produkčních vozů. S tím vším se museli Lumír a Tomáš vypořádat v cestě za svým šternberským stříbrem. Jak je u Lumíra známo, těžké podmínky mu svědčí, a tak po tradičně opatrnějším nástupu v první zkoušce, započal sérii velmi rychlých časů mezi druhým a čtvrtým místem.

„Dlouho jsem na vodě nejel, takže jsme začali opatrněji a na první zkoušce jsme kvůli tomu dostali obklad. Bylo to ale vyloženě tím, že jsme hned na začátku nechtěli s autem plácnout,“ vrací se k úvodu Rally Jeseníky pilot. „Jelikož bylo mokro, srovnaly se výkony aut, navíc nám seděla členitá trať, a tak jsme se postupně prokousávali výš a výš. Jediný drobný problém vznikl kvůli tomu, že jsme já a Tomáš měli jiné helmy. Moc jsem ho neslyšel, a tak na mě musel čas od času zvýšit hlas,“ usmíval se Lumír.

Zvyšující se pohoda v autě se odrazila na dosahovaných časech. Výborným výkonem na druhém Dalově postoupil červený Lancer sedmé evoluce na třetí příčku ve skupině N a o erzetu dál už byl dokonce stříbrný. Zdálo se, že Lumír s Tomášem si svou pozici spolehlivou jízdou udrží, velkou čáru přes rozpočet jim však v samotném závěru udělala stíhací jízda Jaroslava Pešla. Pilot devítky na posledním testu odkryl rezervy, smazal svou sedmisekundovou ztrátu a naopak dalších pět Lumírovi přidal. V táboře severomoravského týmu nejprve zavládlo mírné zklamání, to ale ještě nikdo netušil, že po závodě bude Pešlovi připsána penalizace za pozdní příjezd do závěrečné časové kontroly a výsledky se změní ...

Lumír Firla a Tomáš Plachý nejen, že na AZ pneu Rally Jeseníky skončili na výborné druhé pozici ve skupině N, ale připsali si i velmi cenné osmé místo absolutně (v obklíčení 'wéercéček' Cvrčka a Tomaštíka). „Byl to velmi pěkný závod, který pro nás skončil výsledkem z říše snů. Vzhledem k našemu zázemí a staršímu vozu je druhá příčka ve skupině zřejmě maximem, co jsme mohli dosáhnout. Jsem moc rád, že jsme konečně prorazili sérii bramborových medailí,“ mnul si ruce orlovský jezdec, který si na cílové rampě převzal dvojici pohárů (za skupinu N i třídu 3).

Lumír Firla - Tomáš Plachý, Mitsubishi Lancer Evo VII - Rally Jeseníky 2011

A jak závod zhodnotil spolujezdec Tomáš Plachý? „Start s Lumírem vznikl narychlo, ale při vlastní soutěži nebyla vzájemná neznalost vůbec znát. Začali jsme na jistotu a postupně zrychlovali. Na skalp Bujáčka či Jelínka jsem před startem určitě nepomýšlel. V Jeseníkách jsem navíc nikdy v minulosti nestartoval a vložky byly velkou neznámou. Proto jsem byl překvapen jejich náročností, kterou ještě umocnilo panující počasí. Jediné, co se mi osobně moc nezamlouvalo, byly třetí průjezdy, na což nejsem z velkého mistráku příliš zvyklý.“

Další soutěží severomoravského týmu Lumíra Firly bude poslední podnik letošního sprintového mistrovství – Partr Rally Vsetín. Po Lumírovu pravici se do Evo sedmičky vrátí Pavel Dresler, který přijde ověnčen čerstvým ziskem titulu mistra Evropy v závodech historiků.

Jiří Dokulil
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist