www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 06 - Acropolis Rally of Greece (PCWRC)

Grönholm si upevnil vedení v Rally Acropolis

4. června 2006 • 06:40

Posádka týmu BP-Ford Marcus Grönholm a Timo Rautiainen zvýšila svůj náskok v čele průběžného hodnocení osmého podniku FIA MS 2006. Nesmírně náročné tratě letošní Rally Acropolis již pohřbily naděje mnoha soutěžících.

Finové však s Focusem RS WRC dojeli do cíle druhé etapy s náskokem jedné minuty a 42 sekund na druhého v pořadí. Týmovým kolegům a krajanům Mikkovi Hirvonenovi a Jarmovi Lehtinenovi patří se stejným vozem třetí příčka.

Posádky dnes absolvovaly dvě identická kola po třech rychlostních zkouškách. Již během prvních průjezdů byly tratě velmi poničené a během odpolední akce se téměř žádné posádce nevyhnuly větší či menší komplikace. Šest úseků mělo celkovou délku 134,68 kilometrů.

Marcus Grönholm startoval do druhé etapy s náskokem 26,3 sekundy a vítězstvím ve dvou dopoledních rychlostních zkouškách jej zvýšil na hodnotu 29,2 sekundy. Na stejných úsecích byl nejrychlejší i odpoledne a rozšířil počet svých vítězství na 13. Loeba postihl na posledních měřených kilometrech defekt a následná časová ztráta, což pro Fina znamená před závěrečnou etapou téměř dvouminutový náskok.

„Dnes večer to vypadá dobře a doufám, že zítra to půjde tak dobře, jako minulé dva dny,“ říká osmatřicetiletý Grönholm. „Je to nejtvrdší Acropolis za posledních šest let a stále si nemohu být ničím jistý. V takovýchto podmínkách není dostatečný jakýkoli náskok. Kameny stále bombardovaly spodek auta a jel jsem naplno. Focus ale všechno vydržel – je to neuvěřitelné. Vezl jsem s sebou dvě rezervy a bylo to dobré rozhodnutí, protože právě dva defekty mě potkaly.“

„Zítřejší erzety už jsme projeli dvakrát, takže budou ještě více rozbité. Nejsou to příjemné cesty a mohou být pro auta vražedné. Musím najít správnou rychlost a udržet koncentraci. Nemusím ale pospíchat a panikařit, takže snad mohu brát všechno trochu v klidu a vyhýbat se kamenům,“ dodává.

Mikko Hirvonen se celý den snažil upevnit si svou čtvrtou pozici. Neriskoval a vyrovnanými časy si pětadvacetiletý Fin držel odstup od svých soupeřů. Po problémech Sebastiena Loeba se posunul o pozici výše, na pomyslné stupně vítězů. „Mým cílem je udržet si pozici a bodovat pro tým BP-Ford,“ říká. „Neměl jsem potřebu někam pospíchat, protože naše pozice nebyla nikým ohrožována a neměli jsme žádné problémy. Budu se snažit dojet bezpečně do cíle.“

„Tým odvedl na autě během posledních testů fantastickou práci. Ford byl v Řecku vždycky silný a zatím je auto neuvěřitelně spolehlivé. Zítřek bude stejně tvrdý, jako dnešek a myslím, že nás čekají nějaká překvapení. Všude bude spousta kamenů a můj náskok nemusí nic znamenat, když mě potká série defektů,“ dodává.

Také po druhém dni chválí ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson oba jezdce za fantastický výkon. „Oba jeli skvěle. To, co jsme dnes zažili, jsou nejspíš ty nejtěžší podmínky v šampionátu za posledních několik let. Focus si s nimi velmi dobře poradil. Jsem si jistý, že tým zopakuje stejný výkon i zítra,“ říká.

Závěrečná etapa Rally Acropolis je nejkratší, ale nebude o nic jednodušší, než dvě předchozí. Na programu budou dva průjezdy dvěma rychlostními zkouškami na sever a na západ od Atén. Závěr obstará opět divácká show na Olympijském stadionu, během které se jezdci utkají na posledním měřeném úseku v paralelních soubojích na uměle vytvořené trati. Po zdolání 101,14 kilometrů je první vůz očekáván na cílové rampě ve 14:30 místního času.

Ford
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist