www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 11 - RACC Rally de Espana (SWRC, PWRC)

Semerádovo pneumatikové trápení

22. října 2011 • 09:57

Španělská Rally odstartovala šesti rychlostními zkouškami, které byly většinou tvořeny šotolinovým povrchem. Na čtvrtém místě v kategorii produkčních vozů PWRC dokončili první etapu soutěže Martin Semerád a Michal Ernst. Časová ztráta na nejrychlejší posádky v PWRC je ale větší, než by si členové Semerád Rally Teamu představovali.

„Od první rychlostní zkoušky se dnes trápíme. Potýkáme se opět s hodně malou životností pneumatik. Trochu mi to připomíná letošní Portugalsko, kde nám pneumatiky taky přestávaly zhruba v půlce rychlostní zkoušky fungovat. Auto má pak jen velmi malý grip, a je to boj ho udržet na cestě. Na třetí rychlostní zkoušce jsme měli pomalý defekt a jeli asi osm kilometrů po prázdném kole.“

Martin Semerád - Michal Ernst, Mitsubishi Lancer Evo 9 - Rally Catalunya 2011

„Víme ale, do čeho jdeme a je to daň za vývoj nových pneumatik. Bohužel se nám nepovedlo splnit předsevzetí, že nechceme v první etapě na šotolině nabrat velkou ztrátu, protože na asfaltu budeme ztrácet pravděpodobně ještě více. Optimisticky předpokládám ztrátu na nejrychlejší jezdce v PWRC na dvě vteřiny na kilometr. Předpověď počasí není příliš dobrá, a já si jen přeji, aby bylo zítra deště co nejmíň. Máme jen hodně tvrdou směs pneumatik, a ta na mokru nefunguje úplně nejlépe ... “

„Jsme tady ale proto, abychom závodili, a závodit musíme na pneumatikách, které máme. Budu se snažit neudělat chybu a přitom jet nějaké tempo. Potřebujeme body a ty se rozdávají až v cíli rally. Tam se musíme dostat. O nějakých ambicích na závodění se soupeři to ale teď moc není. Budeme závodit nejspíš hlavně sami se sebou,“ říká Martin Semerád v cíli první etapy Rally Catalunya ve Španělsku. V kategorii produkčních vozů je nyní na čtvrté příčce.

Druhá etapa je rovněž tvořena šesti měřenými úseky o celkové délce 143 kilometrů, které ale tentokrát budou mít výlučně asfaltový povrch. Jezdce tedy čeká de facto jiná soutěž.

Petr Eliáš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist