www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 11 - RACC Rally de Espana (SWRC, PWRC)

Skvělý začátek Red Bull ŠKODA týmu ve Španělsku

22. října 2011 • 10:35

Napínavý souboj o celkový titul SWRC slibovala španělská rally, poslední a rozhodující soutěž šampionátu. Dva největší favority na celkový titul Hänninena s Tänakem dělily před startem soutěže kolem španělského města Salou pouhé tři body. Boj o celkový triumf nabral nečekaný směr hned po úvodní rychlostní zkoušce první etapy.

Tänak havaroval, poškodil vůz a po prvním dni figuruje až na osmé pozici. Hänninen se vyvaroval chyb a je s vteřinovou ztrátou druhý za vedoucím Al-Attiyahem. Hänninen s Markkulou tak mají po prvním dni nakročeno k vysněnému cíli - titulu mistrů světa. Hermann Gassner hledal se svým novým spolujezdcem Timo Gottschalkem po celý den správný rytmus a drží šestou příčku.

Juho Hänninen

Španělská rally je nejdelší soutěží celého šampionátu (celkem 406 km) a jako jediná v kalendáři se jede jako kombinace šotoliny a asfaltu. Jízda na obou površích současně čekala na piloty hned úvodní den – dvě rychlostní zkoušky se jely jako čistě šotolinové, v dalších se střídala šotolina s asfaltem. Zároveň byly rozdíly mezi dopolední a odpolední sekcí jako mezi dnem a nocí - dopoledne se na suchých cestách mocně prášilo a všem jezdcům zhoršoval podmínky hustý prach, odpoledne se z nebe spustil vytrvalý déšť a trať proměnil v bláto a navíc se jelo již za tmy, což bylo na šotolinových úsecích velmi riskantní.

Juho Hänninen: „Situace se pro nás změnila hned v úvodní zkoušce, ale víme, o co jde. Snažíme se jet hlavou a udržet koncentraci. Do cíle vede ještě dlouhá cesta.“

Hermann Gassner: „Snažíme se najít vhodný rytmus. Dneska panovaly na trati těžké podmínky - ráno spousta prachu, odpoledne mokro, na závěr jízda na šotolině za tmy. Věříme, že v další fázi na asfaltu zrychlíme.“

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist