www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 11 - RACC Rally de Espana (SWRC, PWRC)

Smíšené pocity Martina Prokopa po první etapě

22. října 2011 • 11:15

Katalánská rally má za sebou první etapu. Více než 160 ostrých kilometrů převážně na šotolině. Martinu Prokopovi s Janem Tománkem nabídla světlou i stinnou stránku rallysportu.

Po první etapě patřila posádce Czech Ford Rally Teamu průběžná čtvrtá příčka v hodnocení SWRC za překvapivým lídrem Nasserem Al-Attiyahem. Druhý post okupoval vedoucí muž šampionátu Juho Hänninen, třetí byla britská vycházející 'hvězdička' Craig Breen. Jeden z kandidátů na světový titul SWRC Estonec Tänak havaroval hned v RZ1, čímž se zřejmě vyřadil z boje o vysněný trůn.

„První etapa potvrdila moje očekávání. Byla opravdu nesmírně náročná, včetně dlouhých přejezdů. Vždyť jsme seděli v autě od sedmi ráno do deseti večer. To opravdu není nic příjemného.“

Martin Prokop - Jan Tománek, Ford Fiesta S2000 - Rally de Espana 2011

„Dopoledne vložky hodně klouzaly, průběh soutěže ještě ztížila mračna prachu. Ani tříminutové intervaly mezi auty nestačily k tomu, aby na řadě míst zmizel. Bylo to často hodně nepříjemné, jako když jedete do zdi. Za této situace je hodně důležitý rozpis. Ten nám bohužel místy moc neseděl. Už v tréninku jsem to cítil, že některé pasáže bylo těžké přesně popsat, což se potvrdilo. To mě trochu znejistilo a při tak kvalitní konkurenci to bylo hned znát,“ komentoval průběh úvodní etapy Martin Prokop.

Její závěr se odehrál už za tmy. Na šotolinových závodech něco neobvyklého. S těžkou situací se však Martin s Jendou vypořádali tím nejlepším způsobem, nejrychlejším časem. „Poslední vložka nám sedla skvěle. V prvním průjezdu jsem tam mírně chyboval a pramenila z toho drobná ztráta, ale tentokrát bylo vše optimální. Měl jsem z toho velkou radost, neboť noc není zrovna mou silnou stránkou a určitě to bude psychické povzbuzení do dalších kilometrů,“ doplnil Martin. 

„Ale nejsem zastáncem podobných experimentů. Už v Řecku to byl propadák, podobně bych to charakterizoval i tady. Z mého pohledu je to hazard se zdravím jezdců i diváků,“ přiznal jezdec Czech Ford Rally Teamu.

Katalánská rally pokračuje dalšími dvěma etapami na asfaltu. „Půjdu do dalších kilometrů s odhodláním. Kdyby pršelo, nebyl bych úplně šťastný, ale pokud bude sucho, věřím, že to bude dobré. Uvidíme, jak si povedou soupeři. Hodně napoví ž úvodní dlouhá vložka, kterou dobře znám a už se na ni těším,“ uzavřel jihlavský pilot.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist