www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 14. května 2024, Svátek má Bonifác, zítra Žofie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 11 - Wales Rally GB (PWRC)

Na slovíčko s Ottem Tänakem

3. listopadu 2011 • 14:45

Krátce před svým premiérovým startem s Fordem Fiestou RS WRC, si čtyřiadvacetiletý estonec Ott Tänak našel ve svém nabitém programu čas a pohovořil krátce o svých možnostech ve Walesu a také prozradil něco málo o sobě.

Druhý muž pořadí letošního SWRC bude ve Walesu závodit po boku svého dlouhodobého spolujezdce Kuldara Sikka ve voze připravovaném M-sportem.

Prozradil bys nám něco o své soutěžní minulosti a také o tom, jak ses k závodění dostal?

Ott Tänak

Můj otec závodil v národních šampionátech v letech 1988-2003, takže to pro mě byla poněkud snadná volba. V začátcích jsem startoval v různých juniorských soutěžích a pár rallycrossových závodech, ale od roku 2004 se věnují velkým soutěžím. Do roku 2007 jsem jezdil s Golfem druhé generace a poté rok s Cliem. Pak jsem ale začal spolupracovat s Markkem (Märtinem), který mi pomohl dostat se na světovou scénu.

Už jsi měl možnost vyzkoušet si Fiestu WRC, jak se ti to líbilo?

Tak určitě je to s turbem mnohem rychlejší! Prozatím s ní mám zkušenost převážně z asfaltu, ale se svou Fiestou S2000 jsem na šotolině spokojen, takže jsem si jistý, že WRC může být jen lepší...

Co si myslíš o Wales Rally GB, bude to pro tebe dobrý podnik?

Jel jsem zde loni s eNkem (a zvítězil v PWRC), takže mám nějakou představu o trati a podmínkách. Také vím, že je to náročný podnik a nebude to jednoduché.

Jaký je tvůj nejlepší zážitek, který si jako rally jezdec pamatuješ?

Letošní Sardinie byla pro mě skvělá, protože jsme poprvé vyhráli v SWRC s Fiestou S2000. (Ott dojel 7. celkově, což je zatím nejlepší umístění pro Fiestu S2000 v soutěži MS)

Co naopak považuješ za nejhorší moment?

To je jednoduché, zcela jistě to je náš prohraný souboj o titul SWRC letos ve Španělsku. Být druhý není špatné, ale víte, že jste byl poražen!

Jaký je tvůj vztah s Markkem (Märtinem)?

Jsme dobří přátelé a také řídí můj rally program. Markko mě zasvětil do tajů rallysportu a dělá toho pro mě hodně, za což jsem mu opravdu vděčný.

Kdybys nebyl rally jezdcem, co myslíš, že bys dělal místo toho?

Ott Tänak - Kuldar Sikk (Ford Fiesta S2000) - Rally d'Italia Sardegna 2011

Od malička byl motorsport mou vášní, takže si jen těžko dokážu představit, že bych se nepohyboval kolem motorů! Když nezávodím, mám spoustu práce v dílně, takže bych zřejmě byl mechanikem.

Jaký je tvůj fitness režim?

Na své fyzičce tvrdě pracuji. Mám trenéra a většinu času trávíme v tělocvičně, občas ale běháme nebo jezdíme na kole, to jsou dobré způsoby jak se zapotit.

Kdo je tvým vzorem?

Musím říci Markko Märtin, mám k němu opravdu obrovskou úctu. Byl prvním Estoncem, který vyhrál závod MS a díky němu je mým snem stát se mistrem světa. Markko toho udělal opravdu hodně pro rallysport v naší zemi.

Pověz nám něco o svém domově.

Doma jsem na estonském ostrově Saaremaa, kde máme dům. Je tam klid, máme tam i zvířata, třeba koně, je to dobré místo k odpočinku.

Oblíbená prázdninová destinace?

Díky rally toho nacestuji hodně, takže jsem v posledních letech viděl spoustu pěkných míst. Kdybych si měl jedno vybrat, bude to Jižní Afrika, to je opravdu zvláštní místo.

Oblíbené jídlo?

Mám rád tradiční estonskou kuchyni, která je založená na mase a bramborách, takže brambory s masovou omáčkou jsou mé oblíbené.

Kde by jsi chtěl být za tři roky?

Chtěl bych řídit nejrychlejší WRC! Nevím kam přesně mě budoucnost zanese, ale mým největším cílem je boj o titul mistra světa.

-vsh- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist